Kesselzand zorgt voor een stabiele, draagvaste ondergrond en vervangt daarmee traditioneel gebruikte materialen zoals ophoogzand en gestabiliseerd zand. Tegels kunnen direct in kesselzand worden verwerkt, waardoor er geen ophoogzand meer nodig is als afwerklaag.
Korrelgrootte groter dan 210, maar kleiner dan 300 mu: Matig grof zand. Korrelgrootte groter dan 150, maar kleiner dan 210 mu: Matig fijn zand. Korrelgrootte groter dan 105, maar kleiner dan 150 mu: Zeer fijn zand. Korrelgrootte groter dan 63, maar kleiner dan 105 mu: Uiterst fijn zand.
De indeling van de diverse soorten zand wordt als volgt gedefinieerd: Korrelgrootte tussen 420mu en 2mm: Uiterst grof zand. Korrelgrootte tussen 300 en 420 mu: Zeer grof zand. Korrelgrootte groter dan 210, maar kleiner dan 300 mu: Matig grof zand.
Deze verschillen hebben we hieronder kort op een rijtje gezet: Verschil tussen ophoogzand en brekerzand: brekerzand is gebroken zand. Het bevat een te groot aandeel kleine zanddeeltjes om goede metselmortel te kunnen maken. Conclusie: gebruik ophoogzand niet als brekerzand.
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
Brekerzand is gebroken zand om uw bestrating mee in te vegen. Het wordt dan ook vaak inveegzand genoemd. Door het gebruik van brekerzand zorgt u ervoor dat uw bestrating goed op zijn plaats blijft. Dit komt door het hoekige structuur van het zand en de kleine steentjes.
Vulzand is zeer goed te verdichten. Brekerzand wordt gebruikt om straatwerk af te strooien. Door brekerzand over het straatwerk te verspreiden, en vervolgens in de voeg te vegen ontstaat er een stevig geheel. Brekerzand heeft een hoekige eigenschap waardoor het goed vast gaat zitten tussen de voegen van uw straatwerk.
Leemzand weegt doorgaans ruim meer dan 1500kg per m3, echter het precieze gewicht hangt af van de exacte samenstelling en regio van afkomst. Denk aan 1700-1800kg per m3.
Eigenschappen voegzand
De meest geschikte zandsoort is brekerzand. Dit is een restproduct dat ontstaan tijdens het breekproces van natuursteen met een korrelgrootte van 0/2 of 0/4. Het brekerzand heeft een lange levensduur.
Voor het vullen is zand met een korrelgrootte van 0 tot 8 mm (max. 16 mm) toe te passen. De effectiviteit van zandzakken wordt bepaald door het juiste vullen van de zakken. Een propvolle zandzak kan bij de latere inbouw in de verbinding met andere zandzakken niet nauwsluitend worden ingevoegd.
Straatzand is iets grover van structuur, waardoor het beter waterdoorlatend is. Het zand bevat daarnaast voldoende fijne korrels waardoor het zand wel goed kan stabiliseren, of af te reien is voor straatwerk.
Het vrij grove zand laat zich perfect mengen met cement in de verhouding 4:1 tot 3:1. Voor een extra stevige vloer gaat u tot 3:1, maar 4:1 is ook prima voor een algemene toepassing. Sommige mensen geven de voorkeur aan metselzand die met een korrelgrootte van 0 – 3 mm iets fijner is dan voorgenoemde vloerenzand.
Zilverzand wordt ook wel kwartszand of speelzand genoemd. Dit zand heeft een hele fijne korrelstructuur en is zeer zuiver. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit kwarts en heeft een heel laag ijzergehalte. Zilverzand is zeer geschikt als voegzand en geeft een prachtige witte voeg aan het metselwerk.
Voegzand is bijzonder fijn zand met een korrelgrootte van 0 – 1 mm. De fijne structuur maakt het zand geschikt als toeslagmiddel voor het samenstellen van voegspecie, waarbij geldt: hoe fijner het zand, hoe dichter de voeg uiteindelijk wordt. Dit maakt de voeg minder vatbaar voor de veranderende weersomstandigheden.
In het bezoekerscentrum naast het Glazen Huis te Lommel Centrum vindt men de grootste verzameling zandsoorten ter wereld, met meer dan 13.000 zandmonsters.... Zand is ongeconsolideerd (los), korrelig materiaal en een van de meest voorkomende natuurlijke stoffen op aarde.
Ben je nieuwsgierig naar het gewicht van zand per kuub (m3)? Eén kuub droog zand weegt ongeveer 1500 kilogram (kg). Als het nat is wordt het zand natuurlijk ietwat zwaarder: een kuub zand weegt dan circa 1750 kg.
Het rode mineraal granaat wordt aangevoerd door de Rijn. De Kyzylkumwoestijn van Oezbekistan bestaat uit zand en grind. Het zand kleurt rood bij zonsondergang. Het is daaraan dat de woestijn zijn naam dankt, aangezien Kyzylkum zoveel betekent als "rood zand".
Als alle voegen gevuld zijn veeg je het overtollige zand van de tegels af en bewaar je dit in de zak of een emmer. Laat de eindgebruiker dit zelf herhalen in de dagen na aanleg, tot de voegen volledig gevuld zijn. Gebruik nooit brekerzand (of inveegsplit) voor het invegen van siertegels!
Bij droog zand eerst een beetje sproeien. Na het trillen moet het zandbed worden vlak getrokken met een rei, lange waterpas of rechte balk. Ook kunt u eerst nog even de hark pakken. Indien mogelijk het aantrillen na enkele dagen herhalen, zo heeft uw zandbed de tijd om in te klinken.
10 tot 30 centimeter. In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen. Iets wat grote meerwaarde biedt aan het genot van het gelegde straatwerk.
Door de hoekige structuur en kleine steentjes haakt het zand makkelijk in elkaar en blijft het straatwerk goed op zijn plaats. Hierdoor krijgt onkruid ook nog eens minder kans.
Geef onkruid geen kans
Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende voegzand. Het zand strooit u uit over de naden van de tegels en veegt u in met behulp van een zachte bezem.