Venkel heeft veel goede gezonde eigenschappen. Zo bevordert venkelthee de spijsvertering, en helpt het bij tandvleesontsteking en keelpijn. Bovendien zou venkelthee vochtafdrijvend werken en heeft het een kalmerende werking op de maag.
Venkel is een zeer gezonde groente. Het bevat weinig calorieën, zeer weinig vet en is een goede bron van vitaminen en mineralen. Venkel zit bomvol antioxidanten, die helpen je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen; dat zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels.
Venkel bevat een kleine hoeveelheid estragol, een stof die giftig is in grote hoeveelheden. Het is daarom niet goed om te veel van de groente te eten. 200 gram op een dag kan geen kwaad, je hoeft je daarom niet snel zorgen te maken.
Venkelthee en darmen; de werking van je stoelgang
Waar we je vooral op willen wijzen, is dat venkelzaden de spijsvertering stimuleren. Venkelthee wordt daarom nog altijd ingezet bij allerlei buik- en darmklachten. Venkelthee bevat actieve bestandsdelen wat gasvorming voorkomt en onschadelijk maakt.
Venkel heeft een effect op het spijsverteringsstelsel. Het is krampstillend en stimuleert de beweeglijkheid van de maag. De zaden zijn ook carminatief, d.w.z. ze helpen gassen absorberen en bevorderen de uitdrijving ervan. Venkel heeft ook een ontstekingsremmende werking en remt de synthese van leukotriënen.
Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën, is ook volkomen vetvrij en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel nog steeds gebruikt als geneeskrachtig kruid, waarbij overigens alleen de (gedroogde) zaadjes van de venkelplant worden gebruikt voor heilzame doeleinden.
Ook kun je venkel roosteren en stoven. Het is een groente die snel gaar is en hij is licht verteerbaar.
Venkelthee wordt door de meeste mensen lekker gevonden, vanwege zijn zoetige, anijsachtige smaak. Let er wel op dat je niet te veel venkelthee op één dag drinkt. Hou het hooguit bij 3 kopjes per dag. Dit geldt voor de meeste soorten kruidenthee.
Stop de verfijnde ingrediënten in een thee-ei of een zeef en giet het kokende water over de zaden heen. Laat de thee ongeveer 7 tot 10 minuten trekken. Ook bij verse venkelthee geldt; hoe langer je de thee laat trekken, hoe sterker de smaak wordt.
Venkelzaad tijdens zwangerschap
Venkelzaad bevat namelijk planten gifstoffen die in grote hoeveelheden schade zouden kunnen toebrengen bij je baby. Denk hierbij aan de stof estragol, die in grote hoeveelheden kan leiden tot leverschade bij je baby.
Bieten, rucola en spinazie
Die hebben een lange verzadiging. Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben nog een opmerkelijke ontdekking gedaan. Zij hebben ontdekt dat rucola, spinazie en rode bieten binnen 5 uur de bloeddruk kunnen verlagen.
Venkel is een gezonde groente. Een kleine greep uit de voedingsstoffen in venkel: 100 gram venkel is goed voor 16% van de ADH vitamine C. Vitamine C speelt een belangrijke rol in de vorming van sterk bindweefsel en een mooiere huid.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Venkel kan je stomen, koken, wokken of bereiden in de oven. Bereide gerechten met venkel kan je bovendien prima invriezen. Heb je bijvoorbeeld venkelsoep gemaakt of venkel in de oven, de restjes kunnen zonder probleem in een diepvriesdoosje en kan je nog verschillende maanden ingevroren bewaren.
De stengels van de venkel zijn eetbaar en kun je verwerken in een salade of als garnering. Snijd daarna de onderkant van de venkel af, die kun je weggooien. Snijd de venkel door de helft en haal de harde kern eruit, deze kun je ook weggooien. Daarna snijd je de venkel in horizontale of verticale reepjes.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 koppen groene thee of zwarte thee per dag te drinken.
Kip. Kip, maar ook kalkoen, is een vleessoort dat je sneller verteert dan andere soorten vlees. Je maag heeft ongeveer twee uur nodig om dit te verteren, dit komt doordat de proteïne in kip en kalkoen lager in vet is dan in andere soorten vlees.
Wat is makkelijk te verteren? Magere vleessoorten (o.a. rosbief, kipfilet en fricandeau) en eieren (een omelet, roerei of zacht gekookt eitje).
warme maaltijd: gekookte aardappelen, witte rijst, pasta, gekookte groente zoals worteltjes, erwten, sperziebonen, broccoli, mager vlees/vis. alle melkproducten zijn toegestaan. alle dranken zijn toegestaan.