Bij een gebroken of gescheurd middenvoetsbeentje is er vaak een moeilijk te beschrijven pijn aanwezig in de middenvoet. Meestal is de pijn plotseling ontstaan tijdens het lopen. De klachten worden erger bij veel lopen en staan. De pijn wordt minder bij het dragen van een stevige schoen.
Belangrijk is om te oefenen om goed op het aangedane been te staan, als de pijn dit toelaat. Goed lopen begint met goed op één been kunnen staan. Probeer tevens de enkel weer zo normaal mogelijk te gebruiken, als de pijn dit toelaat. Oefen om weer een normaal looppatroon te krijgen, dan is iedere stap een oefening.
Gebroken voet herkennen
Een gebroken voet is pijnlijk, met name als er gewicht op komt te staan. De symptomen van een gebroken voet zijn onder andere pijn, zwelling, mank lopen, gevoeligheid op de plek van de breuk en mank lopen. In sommige gevallen kan lopen zelfs te pijnlijk zijn, waardoor het niet mogelijk is.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Alle breuken veroorzaken alle of sommige van deze soorten pijn. Direct nadat u een breuk hebt opgelopen, ervaart u acute pijn. Tijdens deze fase wordt vaak medicatie voorgeschreven om de ergste pijn te verminderen. De acute pijn neemt met de tijd af.
Een verzwikking heeft vaak ernstiger gevolgen dan een kneuzing. Nu zit er vocht in het gewricht. Een zwelling in het gewricht geeft door het bewegen meer pijn.
Koel de enkel direct +/- 15 minuten en daarna regelmatig de eerste 24-48 uur met koud stromend water of ijs (let op: ijs niet direct op de huid). Om zwelling verder te voorkomen kun je de enkel inzwachtelen met elastisch drukverband.
De klachten bij pijn aan de zijkant van uw voet zijn op korte termijn te verhelpen door uw schoenen niet te strak te doen en uw voeten zo min mogelijk te belasten. Houd uw voet wel enigszins in beweging. Een eventuele pijnstiller of verkoeling op de pijnlijke plek kunnen de pijnklachten tijdelijk verminderen.
Als de pijn het toelaat, is het belangrijk om te oefenen met het been waarvan de middenvoetsbeentjes zijn gebroken. Goed lopen begint met goed op één been kunnen staan. Probeer de enkel weer zo normaal mogelijk te gebruiken.
Wanneer er een kneuzing aan de voet ontstaat is het erg belangrijk om deze meteen te koelen. Dit zorgt ervoor dat de pijn vermindert en de zwelling wordt tegengegaan. Doe dit ongeveer 15 à 20 minuten. Herhaal het koelen meerdere malen op een dag.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen.
Voor het slapen gaan verhoogt u het voeteneinde met bijvoorbeeld een kussen. Leg uw been op het dekbed en niet eronder. Dit omdat uw been dan te warm wordt. Laat, als u zit, uw been op een bankje rusten en wel zo dat uw been hoger ligt dan uw heup.
Heb je last van pijn in de voet die snel komt opzetten tijdens belasting, hevig is en gepaard gaat met lokale zwelling en roodheid? Dan bestaat de kans dat je een stressfractuur hebt. Deze kan niet goed genezen indien geen goede behandeling plaatsvindt.
In tegenstelling tot de meeste enkelbandletsels, kan een patiënt met een gebroken enkel meestal er niet meer op staan of lopen. Tevens is er vaak sprake van een forse bloeduitstorting en veel pijn bij het bewegen van de enkel. Daarnaast is er sprake van drukpijn op het gebroken bot.
In tegenstelling tot schade door een verstuikte enkel, kan een patiënt met een gebroken enkel meestal niet meer er op staan of lopen. Ook is er vaak een forse bloeduitstorting en veel pijn bij het bewegen van de enkel. Daarnaast voel je drukpijn op het gebroken bot.
Een verzwikte enkel wordt vaak vanzelf beter. De eerste dagen kan de enkel veel pijn doen en erg dik zijn. Lopen gaat dan moeilijk. Na een paar dagen tot een week wordt de pijn minder en kunt u weer iets beter staan en lopen.
Bij veel pijn moet u meer rust houden. Gebruik elleboogkrukken wanneer u moet lopen, als de arts u dit heeft geadviseerd. Laat het been niet afhangen maar houd het been hoog, de voet hoger dan de knie en de knie hoger dan de lies. Hierdoor zal de zwelling sneller afnemen en de pijn verminderen.
Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen. De plek is verkleurd en/of gezwollen.
Hoe kan je het herkennen? Je voelt een scherpe pijn, meestal aan je buitenenkel of op je voet. Je enkel zwelt op en kan blauw verkleuren. Je kan doorgaans nog op je voet steunen, maar je kan hem niet meer afrollen.
Beschadigen deze weefsels dan komt er door kapotte bloedvaten en cellen vocht en bloed vrij. Dit zorgt voor een zwelling en door de verhoogde druk komen zenuwen in de knel. Hierdoor ontstaat pijn. Druk je op de kneuzing, dan verhoogt de druk op de zenuwen en voel je dus meer pijn.
De breuk geneest meestal binnen enkele weken volledig. Het kan tot 8 weken duren voordat de voet weer volledig belastbaar is. Fysiotherapie is meestal niet nodig. Als u na 6 weken ontevreden bent over de functie van uw voet, dan kunt u een fysiotherapeut inschakelen.
Hoe kan het dat mijn enkel zo lang dik blijft nadat ik hem verzwikt heb? Het is normaal dat de enkel de eerste 10 dagen vocht blijft vasthouden. Meestal wordt vocht als een storend verschijnsel ervaren na een trauma. Echter is het te beschouwen als een functionele aanpassing.
De behandeling
Uw breuk zit in het gedeelte van het middenvoetsbeentje dat meestal goed herstelt zonder problemen. De behandeling bestaat in principe uit een tubigrip en een walker. Zo heeft u minder pijn en geneest de breuk het snelst. In het ziekenhuis kunt u krukken huren.