Zaai de vergeet-me-nietjes uit in losse kalkhoudende en doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te droog en de plek niet te warm en licht beschaduwd is. De beste tijd om dit te doen is rond juni, juli of augustus. Plant de zaadjes zo'n 1 tot 3 mm diep en bedek ze daarna licht.
Goede plek voor het zaaien van vergeet-mij-nietjes
Zon of halfschaduw. Vochtige bodem. Liefst kalkhoudende grond. Vrij van andere plantjes of onkruid (omgespit)
Voor wat betreft de standplaats zijn vergeet-mij-nietjes geen veeleisende plantjes. Ze willen graag een vochtige, goed gedraineerde, vruchtbare grond, en een beschutte plaats, liefst niet in de volle zon. Ze worden veel toegepast als bodembedekker. Zaaien kun je ze het beste aan het einde van de lente.
Uitgebloeide bloemen verwijderen. Zomer: Na de bloei uit de grond halen en op de composthoop doen. Als de uitgebloeide planten in de border voldoende zaad hebben uitgestrooid, kun u ze verwijderen. Zaai zaden zodat u in het najaar voldoende zaailingen hebt om in de border te zetten.
Vergeet-me-niet (blauw) zaden zaaien
Vergeet-me-niet kan zowel binnenshuis als direct in de volle grond gezaaid worden. Zaaien binnenshuis gebeurt vanaf mei tot juni. Zaai de zaden in een bakje en zorg voor voldoende licht, warmte en vochtigheid.
De bloemen zijn eetbaar en neutraal van smaak. Van maart tot september bloeit de plant. Als medicinale plant is de plant in gebruik sinds de middeleeuwen. De plant zou werken bij tuberculose.
Volgens een Italiaanse legende zou de plant haar naam gekregen hebben toen een ridder bij het plukken van een bosje bloemen van die plant door de zwaarte van zijn harnas in het water viel. Terwijl hij verdronk riep hij zijn geliefde toe: “Non ti scorda di me!” ofwel “Vergeet mij niet!”.
Van augustus tot oktober bloeien zonnebloemen met heel grote, opvallende bloemen. Ze zijn vooral geelkleurig maar er zijn ook oranje en bruinrode varianten. Later volgen de zaden. Om de zaden te oogsten knip je de bloemhoofden af en hang je ze op een luchtige, droge plek omgekeerd te drogen.
Zet ze na 15 mei (IJsheiligen) in de vollegrond op een zonnige, beschutte plaats met eventueel wat half schaduw en goed gedraineerde grond. Zaai vanaf half mei tot half juli in de vollegrond op een zaaibed. Druk de zaden voorzichtig aan en bedek met een laagje zaaigrond. Houd goed vochtig en onkruidvrij.
De naam myosotis komt van het Grieks en betekent muis-oortje (mus + otis). Vergeet-mij-nietjes komen voor in Europa, Azië, Afrika en Australië.
Met haar onmiskenbare helderblauwe bloemen met een geel hart is het vergeet-me-nietje een onmisbare plant in de tuin. Bovendien bloeien de meeste soorten maar liefst van april tot juli omringd door mooie heldergroene bladeren.
Het duurt even, maar na zo'n 75 dagen na het zaaien is het dan vaak zover…. de klaprozen beginnen te bloeien. Dit is wel sterk afhankelijk van de weersomstandigheden omdat de zaden van klaprozen licht en koele temperaturen nodig hebben om te ontkiemen.
Uitgebloeide bloemstengels moet je wegknippen en na de bloei moet de plant flink teruggeknipt worden. Als je de bloemen onmiddellijk na de bloei verwijdert, heb je kans op een tweede bloei.
We vertellen je er meer over in dit artikel! Ridderspoor zaai je in juli – eventueel in augustus. Bij gunstig weer komen ze binnen tien dagen boven de grond. De bloemen zijn in verschillende tinten te krijgen, ik vind vooral de blauwe heel mooi.
Sommige planten, zoals hosta, ridderspoor en sla zijn extra gevoelig voor slakken. Slakken vinden die planten echt lekker.
Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Ook als bloemknoppen na een paar dagen gaan hangen kan het helpen wat heet water in de vaas te gieten.
Alleen het wekelijks vochtig houden van de grond en afschermen of opbinden tegen de wind is vaak al voldoende. Geef extra water als het droog en warm weer is. Zorg echter wel voor een goede afwatering. Zonnebloemen kunnen namelijk niet tegen een té natte bodem.
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze elke dag dat het niet regent water nodig. Ook 1 keer per week een dosis vloeibare tomaten voeding vanaf ze ongeveer een halve meter hoog zijn zorgt ervoor dat de zonnebloemen groter en groter worden.
De Eucharis is een prachtige bloem die behoort tot de 'Amaryllidaceae' familie. Ze lijkt dan ook niet voor niets op de Narcis en de Amaryllis. Deze bloem staat symbool voor schoonheid, reinheid en nieuw begin. Eucharis is een Grieks woord en bestaat uit 'eu' wat goed betekent en 'charis' wat attractief betekent.
Omdat het woord 'niet' voor een hulpmiddel om iets te bevestigen homoniem is met de ontkenning 'niet', wordt het vaak gebruikt in cryptogrammen en taalgrappen.
Het geslacht vergeet-mij-nietje (Myosotis) telt enkele tientallen soorten. De naam Myosotis komt van het Grieks en betekent muis-oortje (mus + otis). Vergeet-mij-nietjes komen voor in Europa, Azië, Afrika en Australië.
Wij mensen zullen van het eten van deze druifjes niet meteen 'onder zeil' gaan. Maar honden en katten kunnen er toch behoorlijk 'katterig' van worden. Kortom: Je kunt er beter alleen maar naar kijken, maar opeten niet!
Waar koop je eetbare bloemen? Je vindt ze steeds vaker in delicatessenzaken of bij de betere groenteboer. Als je de bloemen zelf kweekt, ben je ook zeker dat ze onbespoten zijn en dat je ze vers kunt verwerken.
De klaproos ook wel papaver genoemd staat symbool voor troost, maar ook voor de dodenherdenking. De klaproos dankt deze symboliek aan de slagvelden in Noord-Frankrijk die na de Eerste Wereldoorlog rood kleurde van de klaprozen. De kenmerkende kleur van de klaproos is rood.