Uw bloedsuikergehalte (glucosespiegel) wordt te hoog: u hebt dan zwangerschapsdiabetes. Meestal treedt dit pas op na de twintigste week van de zwangerschap.
Meestal ontstaat zwangerschapsdiabetes tussen de 24ste en 28ste week van de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap verandert het glucosegehalte in uw bloed. Daarom moet uw lichaam tijdens de zwangerschap extra insuline aanmaken. Gebeurt dit niet, dan blijft er te veel suiker (glucose) in uw bloed zitten.
Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 5 tot 20% van de zwangerschappen, meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Een zwangerschap is een soort fysiologische stresstoestand voor de bètacellen van de pancreas die de insuline produceren.
Zwangerschapsdiabetes ontstaat tijdens de zwangerschap. Vaak ontstaat zwangerschapsdiabetes na de 20e zwangerschapsweek. De placenta (of moederkoek) maakt zwangerschapshormonen die ervoor zorgen dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.
Door gezond te leven vanaf het begin van de zwangerschap (of liever nog ervoor), heeft u minder kans op zwangerschapsdiabetes. gezond eten en bewegen horen bij een gezond leven en een gezonde zwangerschap. als u zwanger bent, betekent dat niet dat u voor twee hoeft te eten.
Neem geen zoete tussendoortjes. Dus geen: chocolade, taart, koekjes, nagerechten met suiker, ijs, zuidvruchten (abrikoosjes en dadels). Pizza, patat en pannenkoeken bevatten naar verhouding meer koolhydraten dan bijvoorbeeld aardappelen, rijst en pasta. Eet daar dus minder van.
Op korte termijn. Als je je goed laat opvolgen en behandelen, brengt zwangerschapsdiabetes geen ernstige complicaties teweeg bij je baby. De bloedsuikerwaarden zijn immers meestal pas te hoog na de 20ste week van de zwangerschap.
Als u een te hoge glucosewaarde hebt, krijgt uw kind dit ook. Dat kan verschillende gevolgen hebben: Uw baby kan hierdoor een te hoog geboortegewicht krijgen. Door sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel kan de rijping van de longen bij uw kind langzamer verlopen.
Zwangerschapscholestase geeft hevige jeuk, meestal eerst aan handpalmen en voetzolen, maar het kan zich over het hele lichaam verspreiden.
Zwangerschapsdiabetes ontstaat in het tweede trimester. Screening vindt daarom plaats tussen week 24 en 28. Bij een eerder doorgemaakte zwangerschapsdiabetes wordt al in de 16de – 18de week onderzoek gedaan naar zwangerschapsdiabetes.
Gelukkig kan zwangerschapsdiabetes goed behandeld worden en kunt u een gezonde baby krijgen. De behandeling bestaat vaak eerst uit een dieet en meer beweging. Hiermee kunt u uw bloedglucosewaarden vaak binnen de normale waarden krijgen. Gelukkig verdwijnt de diabetes vaak direct na de bevalling.
vrouwen die al voor de zwangerschap veel te zwaar zijn. vrouwen met een vader, moeder, broer of zus met diabetes type 2. vrouwen van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst. vrouwen met een te hoog cholesterol of hoge bloedsuiker.
Je kunt kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Er zijn geen extra controles nodig voor de baby.
Tijdens de zwangerschap hebt u meer insuline nodig om de suiker uit uw voeding te verwerken. Dit komt door zwangerschapshormonen. Soms kan de alvleesklier deze verhoogde vraag naar insuline niet meer aan. Uw bloedsuikergehalte (glucosespiegel) wordt te hoog: u hebt dan zwangerschapsdiabetes.
Uw huisarts of verloskundige stuurt u door naar de gynaecoloog als u zwangerschapsdiabetes heeft. Tijdens dit spreekuur controleert de gynaecoloog uw zwangerschap en volgt de groei van uw kind. Daarnaast begeleiden de internist, diabetesverpleegkundige en diëtist u met hoe u zelf uw bloedsuikers kunt regelen.
Standaard wordt bij zwangere vrouwen het Hb-gehalte in het bloed gemeten. Een normale Hb-waarde is 7,5 mmol/l.Rond de 30 tot 32 weken mag dit 6,3 mmol/l zijn. Het Hb-gehalte is gemakkelijk en snel te meten met een druppeltje bloed uit je vinger.
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.
Het beste is om in dat geval een licht ontbijt te nemen, zoals een beschuit met kaas en een kopje thee. Het is van belang dat u minimaal 175 gram koolhydraten per dag eet, verdeeld over drie hoofdmaaltijden met één tot drie tussendoortjes.
Er bestaan verschillende vormen van diabetes: diabetes mellitus type 1; diabetes mellitus type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd; zwangerschapsdiabetes.
Bij zwangerschaps-diabetes is er tijdelijk te veel suiker in je bloed. Dat is niet goed voor de baby. Door gezonder eten wordt je bloedsuiker meestal weer goed: Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood.
Zwangerschapssuiker heeft de volgende risico's:
Dit kan gevolgen hebben voor het verloop van de bevalling. Ook de kans dat de longen minder gerijpt zijn, is voor kinderen van moeders met diabetes groter omdat bij sterke schommelingen in de bloedglucosespiegel de rijping langzamer verloopt.