Wordt verkocht per volledige vis, die dan gewogen wordt aan de kiloprijs van € 24.80. Aangeduide prijs is de BRUTO-prijs voor kuisen/fileren. Van een hele tarbot blijft ongeveer 40% gewicht in filet over. Dit komt op € 70 à 80/kilo.
Tarbot wordt vooral in de Noordzee gevangen, maar je kan hem ook vinden in de Atlantische Oceaan en de Middelandse Zee. Het visvlees is zeer stevig van structuur. Tarbot is het ganse jaar verkrijgbaar, maar nooit in grote hoeveelheden. Dat verklaart waarom tarbot zo een duur product is.
Culinair gezien is de tarbot veelzijdig, hij is geschikt voor alle bereidingswijzen. De vis weegt ca. 420 gram (1 à 2 pers.)
Smaak en bereiding
De smaak van tarbot is erg goed en het vlees is grof van structuur, stevig en wit van kleur. Omdat het visvlees van tarbot stevig is, leent deze vis zich prima voor veel verschillende bereidingswijzen. Zo kan tarbot gestoofd, gebakken of gegrild worden.
Griet is een beenvis en behoort tot de orde van de platvissen. Net als scharretong behoort deze grijsbruine vis tot de familie van de tarbotten. Beide ogen staan op de linkerzijde van het lichaam. Griet lijkt ook op tarbot, maar heeft een ovalere vorm.
Deze vissen leven op zanderige of grindbodems in het noordelijk deel van de Noordzee, op 10 tot 250 meter diepte. We vinden ze ook in de Atlantische Oceaan, van midden Noorwegen tot Gibraltar, in de Oostzee en het Middellandse Zeegebied. Jonge tarbotten leven dicht bij de kust, maar oudere trekken dieper in zee.
Vissen als schar, poon en wijting komen direct uit onze eigen Noordzee en zijn goedkoop, lekker en goed voor het milieu.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Een van de voornaamste oorzaken van de huidige recordprijzen is bijvoorbeeld het weer in Scandinavië. Eindejaarsstormen hebben er lelijk huisgehouden en ervoor gezorgd dat de vissersboten er niet konden uitvaren. De import van vis uit die regio droogt dus op waardoor de prijzen stijgen.
Zo herken je tarbot
Tarbot lijkt op griet, maar is lekkerder en ook wel wat prijziger. Deze feestvis is het allerlekkerst in de herfst en de winter. Je herkent 'm aan de stippen op het vel en de wat rondere vorm. Om te houden: tarbot met de 'o' is 'ronder' dan een griet.
De Tarbot vangt prooien vanuit een hinderlaag en is zeer goed gecamoufleerd op de bodem. Jonge dieren eten vooral kleine kreeftachtigen. Vanaf ongeveer 10 cm wordt meer vis gegeten, bij 30 cm eet de soort uitsluitend vis.
Tarbot is de grote broer uit de familie: deze vis kan namelijk wel 100 cm lang worden en 25 kilo wegen. Qua uiterlijk wordt tarbot nog wel eens verward met zijn 'neef' de griet. Tarbot is ronder van vorm en heeft op de donkere zijde onmiskenbare knobbels.
Kabeljauw Groot
De kabeljauw wordt niet per stuk afgerekend maar per gewicht. Kabeljauw groot weegt tussen de 2.5 en 3 kilo per stuk en kost € 9.50 per kilo !
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Weinig mensen weten exact wat de exotische pangasiusvis is. Het is een straalvinnige vis uit de familie van reuzenmeervallen, een zoetwatervis die op grote schaal gekweekt wordt in Azië. In de winkels vind je nooit de wilde variant, maar altijd de gekweekte, vandaar dat de vis zo goedkoop is.
Pangasius heeft de reputatie een ongezonde vis te zijn die veel zware metalen, bacteriën en antibioticaresten bevat. In 2012 controleerden wij de pangasius in de Belgische winkels onder meer op de aanwezigheid van zware metalen, pesticidenresiduen en sporen van antibiotica, en stelden weinig problemen vast.
Heek kan tot 1,4 meter lang worden en weegt dan maximaal 15 kilo. Gemiddeld is de heek ongeveer 45 centimeter lang.
Deze magere vis heeft een zacht, suikerachtig witvlees dat op tilapia lijkt. Het is dikker en sterker dan kabeljauw. Omdat de smaak zo zoet is, past heilbot goed bij sterke kruiden zoals pesto, citroensap en basilicum.
De prijzen van platvissen lopen zeer uiteen. De goedkoopste platvis is de schol en de duurste is de tarbot. Deze vissen leven op de zeebodem en de ogen van de larve verplaatsen zich naar de zijkanten zodat beide ogen aan één kant komen.
Tong: de lekkerste platvis van de zee. Tong is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten.
De heilbot kan wel vijftig jaar oud worden. De matig vette platvis is familie van de tarbot, schol en tong. Hij heeft de ogen op de rechterkant zitten en heeft een grote bek met stevige tanden. Hij leeft op een diepte van vijftig tot tweeduizend meter en eet voornamelijk schelpdieren, krabben en inktvis.