Binnen twee dagen zijn alle wespen in het nest dood, inclusief de koningin. Overleeft zij de bestrijding wel? De kans bestaat dan dat zij op een andere plek een nieuw nest begint. Dit komt echter niet zo vaak voor, want professionele bestrijders gaan altijd heel secuur - en bovenal: heel veilig - te werk.
Wespenpoeder is een middel om wespen zelf te bestrijden. Het poeder moet aangebracht worden bij de ingang van het wespennest, zodat de wespen continu in aanraking komen met het middel als ze het nest verlaten of weer binnen vliegen. Op deze manier wordt het poeder verspreid, waardoor de wespen sterven.
Dit spuit je in de ingang van een wespennest of beter: om de ingang heen. Wespen raken namelijk meteen in paniek als je een ingang hermetisch afsluit. Ze boren zich dan uit het nest en gaan onmiddellijk steken. Pas dus goed op waar je schuim spuit en draag altijd beschermende kleding.
Slapen wespen 's nachts? Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt.
Wanneer wordt een wespennest gemaakt? Wespen maken een wespennest in april of mei. Dit nest houdt nog geen jaar stand, tenzij de wespen door goed weer en veel voedsel de herfst en de winter overleven.
Het is het waard om te wachten. In de winter gaan wespen in een wespennest vanzelf dood. Ontdekt u een wespennest aan het einde van de zomer of in de herfst? Wacht dan nog heel even.
Naast het seizoen dat essentieel is om de kans te bepalen dat een wespennest vol of leeg is, is het uiterlijk van het nest ook een element dat kan aangeven of het een recent nest is of niet. Als het er stoffig en/of deels beschadigd uitziet, kan dit betekenen dat er geen wespen meer in zitten.
Wespen verjagen met geluid kan erg effectief zijn. Ze hebben goede oortjes die gevoelig zijn voor geluid. Het gaat om apparaatjes die ultrasonisch geluid uitstralen en dat is hinderlijk voor wespen. Daardoor slaan ze op de vlucht en verdwijnen ze dus.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Na een wespensteek is het normaal dat het gebied rondom de steek gaat jeuken. Probeer niet te krabben. Plaats ijs of azijn rond het gebied en dek eventueel de steek af. Hierdoor zul je niet steeds willen krabben en blijft het schoon.
Veel wespen betekent ook veel knagen. Wat dus een heel specifiek geluid geeft. Zoals ook het zoemen dat kan geven. Dat zijn dus allemaal goede indicaties van wat er aan de hand kan zijn en dat er een nest in huis te vinden is.
Plaats de wespenvanger op ongeveer 10 meter van de plaats waar je geen overlast wil, zodat je geen problemen krijgt met wespen die gelokt worden. De wespenval kan ook worden ophangen aan een boom, struik of standaard. Zet of hang de val nooit op de eettafel en hang hem niet in de buurt van je terras of balkon.
Naarmate het seizoen vordert tellen de meeste wespennesten tussen de 2000 en de 5000 wespen waarvan het grootste gedeelte continu op en neer vliegt naar de muur. Als dit een plek is waar u graag zit of waar de kinderen spelen, dan wordt het op een gegeven moment te gevaarlijk en zult u deze plek moeten vermijden.
Wespen die met wespenpoeder in aanraking gekomen zijn, sterven meestal binnen enkele uren. Bij grote nesten kan het soms tot drie dagen duren vooraleer alle wespen en larven in het nest uitgestorven zijn.
Spray voor het bestrijden van wespen werkt zeer direct.
Wespen die met deze spray in aanraking komen worden zeer snel uitgeschakeld. Wespenspray werkt op een paar verschillende manieren. Ten eerste worden de werkzame stoffen permethrin en tetramethrin in zeer kleine hoeveelheden in een aerosol spuitbus gedaan.
Wespen zijn ook te verjagen met een huismiddeltje als azijn. Zet een bakje met azijn op tafel neer en de wespen blijven weg. Als je wat kruidnagels, citroen- of sinaasappelpartjes toevoegt aan de azijn werkt het nog beter.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt. "Daarom worden ze ook wel limonadewespen genoemd."
Vul ter voorbereiding een spuitfles met 40% natuurlijk citroensap en 60% witte azijn. Vervolgens hoef je dit mengsel alleen maar op verschillende belangrijke plaatsen te spuiten.
Giet limonade of siroop in de fles. Je kunt er wat water of alcohol bij gieten, want de zoete vloeistof dikt door verdamping natuurlijk in en droogt vroeg of laat uit. De wespen ruiken de limonade van verre, vliegen de fles binnen door de flessenhals, maar vinden daarna de opening niet meer. Ze zitten dus 'in de val'.
De wespen zijn meestal erg traag en komen in de kamer terecht vanuit naden en kieren die licht doorlaten naar het nest. Zodra de wespen in huis terecht komen vliegen ze direct naar het raam vanwege het licht waar ze door aangetrokken worden.
Een wespennest wordt namelijk maar een seizoen gebruikt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het nest opnieuw bewoond wordt door wespen. Daarnaast zitten wespennesten veelal op lastig bereikbare plekken.
Overwinteren wespen zoals hun koningin? Nee, want een wespennest is pas actief vanaf april of mei tot en met augustus of september. De enige wespen die na die periode overleven zijn, zoals gezegd, de nieuwe wespenkoninginnen. Zij vliegen uit om te paren en zoeken dan snel een plekje om te overwinteren.
Zij zorgen voor de larven die na hen volgen en ze nemen de bouw van het wespennest van de koningin over. Deze richt zich dan uitsluitend op het leggen van eitjes in nieuw gebouwde cellen. Langzaam maar zeker breidt het nest zich uit: tegen de zomer zitten er 3000 tot 7000 wespen in het nest, afhankelijk van de soort.
Wespennesten hebben van nature niet een bepaalde geur en zullen ook niet na verloop van tijd gaan rotten. Al met al het het wespennest niet zoveel te maken met het bestrijden van de nesten. Het is beter je pijlen op de wespen te richten en je niet zorgen te maken om het nest.