Bewindvoerder. Een bewindvoerder regelt de geldzaken voor je. Denk aan rekeningen betalen, een pgb aanvragen en beheren en een administratie bijhouden.
Het aan appellante verleende pgb is een aan haar toebehorend vermogensbestanddeel dat onder het ingestelde bewind valt. Het beheren ervan behoort tot de taak van de bewindvoerder.
U kunt niet zelf kiezen wie dit voor u doet. Een wettelijk vertegenwoordiger is bijvoorbeeld: de ouder of voogd van een kind jonger dan 18 jaar, of. een persoon die door de rechter is aangewezen om uw zaken te regelen (een curator , bewindvoerder of mentor )
Het is nooit toegestaan als een buitenstaander (professionele bewindvoerder via een bureau of anderszins is aangesteld) ook hulpverlener is. Het is ook nooit toegestaan dat een professionele hulpverlener tevens bewindvoerder / ondertekenaar van gewaarborgde zorg is.
Aanvraag van het Wlz-pgb
Het CIZ beoordeelt of u in aanmerking komt voor Wlz-zorg. Het CIZ stuurt de indicatie naar het zorgkantoor in uw regio. U vraagt bij het zorgkantoor een pgb voor Wlz-zorg aan. Het zorgkantoor bespreekt met u of een pgb bij u past.
Bewindvoerder. Een bewindvoerder regelt de geldzaken voor je. Denk aan rekeningen betalen, een pgb aanvragen en beheren en een administratie bijhouden.
Voor het beheer van een pgb moet u verschillende dingen weten en kunnen. Zo moet u afspraken maken met zorgverleners, administratie bijhouden en een budget beheren. U kunt ook iemand anders vragen uw pgb te beheren.
Wanneer iemand gebruikmaakt van een PGB, ontvangt de verzekerde een budget waarmee hij zelf zorg in kan kopen. Dat betekent dus dat u uw eigen budgethouder bent. Het budget is in principe bedoeld voor persoonlijke verzorging, begeleiding, verpleging en kortdurend verblijf.
De pgb-verstrekker (bijvoorbeeld de gemeente) controleert of u pgb-vaardig bent. Dit voorkomt dat u in de problemen komt. Bijvoorbeeld omdat u niet weet welke zorg u nodig heeft. En hierdoor niet de juiste zorg inkoopt.
Tarieven informele pgb-zorg aan naasten
Het maximale informele uurtarief vanuit de Wlz is € 21,68 per uur bruto (2022). Het maximale informele uurtarief in de Zvw is € 24,96 per uur bruto (2022). De zorgverzekeraars bepalen dit uurtarief. Gemeenten bepalen zelf een maximumtarief.
Mag de gewaarborgde hulp mijn zorgverlener zijn? De gewaarborgde hulp mag niet uw zorgverlener zijn, bijvoorbeeld als: Het om een professionele zorgverlener gaat of iemand die in dienst is van een professioneel zorgverlener. Het de enige zorgverlener is die uit het pgb betaald wordt.
De pgb-houder hoeft niet per se een professionele zorgverlener in te kopen. Hij kan met het pgb ook jou als mantelzorger inschakelen. Je kunt dan als mantelzorger uit het pgb betaald krijgen. Voorwaarde is dat je wel de hulp geeft waarvoor het pgb bedoeld is.
Wettelijk is vastgelegd wie vertegenwoordiger kunnen zijn: Een curator of mentor = benoemd door de rechter. Een schriftelijk gemachtigde = benoemd door u zelf (in een schriftelijke verklaring) Uw echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel = niet benoemd.
Een gewaarborgde hulp regelt het pgb voor u. En is verantwoordelijk voor alles wat volgens de pgb-verplichtingen(pdf - 128 kB) moet gebeuren. Bij het opstarten van een pgb gaat het vooral over het ondertekenen van formulieren, het voeren van het bewuste keuze gesprek (BKG) en het kiezen van goede zorgverleners.
Wie kan gewaarborgde hulp zijn? U kiest zelf wie uw gewaarborgde hulp is. Dat mag een familielid zijn of iemand anders die u vertrouwt. Uw zorgkantoor kan eisen stellen aan de gewaarborgde hulp.
Iedereen die extra zorg, hulp of begeleiding nodig heeft komt in principe in aanmerking voor een pgb. De mensen die extra zorg, hulp of begeleiding nodig hebben zijn mensen met een beperking, aandoening of een stoornis.
U vraagt een pgb aan bij de gemeente, de zorgverzekeraar of het zorgkantoor in uw regio. Waar u een pgb aanvraagt, hangt af van de zorg die u nodig heeft. Het is belangrijk dat u eerst controleert of een pgb bij u past.
Je kunt bij het zorgkantoor een pgb aanvragen als je naaste valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is...
U betaalt zelf geen belasting over het pgb-bedrag dat u krijgt. Want uw zorgverlener ontvangt het bedrag. Dan is dit inkomen voor uw zorgverlener. Die betaalt dan de inkomstenbelasting, premies volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw).
Pgb via de Jeugdwet
De pgb-jeugdwet is bedoeld voor kinderen en jeugdigen die zorg, hulp en/of ondersteuning nodig hebben, zoals: Persoonlijke verzorging. Begeleiding. Kortdurend verblijf.
Als u als zelfstandig zorgverlener (zzp'er) zorg gaat geven aan iemand met een persoonsgebonden budget (pgb) dan moet u eerst zaken regelen met organisaties en met de budgethouder. Als u starter bent, moet u zich eerst melden als nieuwe zorgaanbieder. Ook moet u een zorgovereenkomst afsluiten met de budgethouder.
Iemand die u helpt mag zijn een wettelijk vertegenwoordiger. Deze persoon is aangesteld door de rechtbank als uw bewindvoerder, mentor of curator. Of een gewaarborgde hulp. Deze persoon helpt u bij het zorgkantoor met het regelen van uw zorg en administratie.
U mag uw pgb alleen besteden aan verpleging, persoonlijke verzorging, begeleiding, huishoudelijke hulp en logeeropvang. Koopt u begeleiding groep in vanuit uw pgb? Dan mag u uw pgb ook gebruiken voor vervoerskosten van uzelf van en naar de dagbesteding. U mag maximaal 156 etmalen per kalenderjaar logeeropvang inkopen.