Prunus met roze bloesem. De fruitbomen staan bekend om hun veelvuldig voorkomende roze bloesems. Die kunnen variëren van witroze tot diep donkerroze. Het bekendst is de prunus, de kersenbomen.
Bomen met rode of roze bloesems
Prunus serrulata 'Kiku-shidare' draagt warmroze bloemen. Rijkelijke bloei. De'Amanogawa' is een slanke zuilvorm met lichtroze bloesems. De roodbladige judasboom (Cercis canadensis 'Forest Pansy') draagt roze eetbare bloemen.
De meeste soorten bloeien al vroeg in het voorjaar, soms zelfs al in maart tot in mei. Na de bloei komt het blad aan de boom dat in de herfst prachtige tinten aanneemt.
Ook in maart is vaak al fraaie bloesem te zien. Onder andere de abrikoos, het amandelboompje en de Japanse sierkers (Prunus) komen al vroeg in het jaar tot bloei. Ook de magnolia bloeit al vroeg in het voorjaar. De soorten die hun blad verliezen zullen eerst bloeien en daarna pas blad vormen.
De bekendste, en misschien ook wel mooiste, sierkers is de Prunus serrulata 'Kanzan'. Dat komt doordat het blad en de roze bloesem gelijktijdig uitkomen. In vergelijking met andere sierkersen zijn de bloemen best groot.
Bomenbieb.nl is een database voor iedereen, van natuurliefhebber tot boomexpert. We geven uitgebreide informatie over boomsoorten, boomgasten en bijzondere bomen in Nederland en daarbuiten. De site is zo gemaakt dat informatie alle informatie gekoppeld is en dat u zelf selecties kunt maken op onderwerp.
De Prunus subhirtella 'Autumnalis' is een prachtige, bloeiende boom. Hij bloeit van eind oktober tot december en ook nog een keer na de winter. De sierlijk hangende takken en vorm maken de Japanse sierkers een elegante boom.
Een aantal boomsoorten bloeien als eerste in het vroege voorjaar: nu dus. Daarmee zijn ze goed te onderscheiden van andere soorten. Als eerste bloeide de vroege sierkersen, waarbij wel geldt dat er ook veel sierkersen veel later bloeien. Op dit moment bloeien ook Abrikoos en Sleedoorn.
In april-mei bloeien onder andere ook: sierappels (Malus); de prachtige sneeuwvlokkenboom (Halesia carolina); de Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa) met grote, blauwe bloemen; krentenboompjes zoals de witbloeiende Amelanchier arborea 'Robin Hill'; kastanjes: heel mooi is de roodbloeiende Aesculus × carnea ' ...
De Japanse sierkers is niet giftig; het blad is overigens niet eetbaar.
Bloesembomen koop je natuurlijk voor de bloesem. Er zijn heel veel verschillende bloesembomen die bloeien in allerlei kleuren en op verschillende momenten in het jaar. Naast de bekende sierkersen zijn er nog vele anderen. De Krentenboom, Meidoorn, verschillende soorten Magnolia's, en de sierpeer.
Maar ook in de zomer zijn er uitbundig bloeiende bomen die we tot de bloesembomen rekenen. Een voorbeeld is de Chinese vernisboom (Koelreuteria paniculata, ook wel blazenboom genoemd); deze boom met gele bloemen valt in juli-augustus op door zijn lange, opstaande bloeipluimen.
De mooiste heesters en bomen die in januari bloeien zijn wat ons betreft Hamamelis (toverhazelaar), vroege Cammelia soorten (zoals sasanqua), Viburnum (zowel tinus als bodnantense) en natuurlijk moeten we ook de winterkers niet vergeten: Prunus subhirtella autumnalis, met de prachtige bloesem!
Andere soorten die bloeiend in januari zijn aan te treffen naast de al genoemde zijn Paarse dovenetel, Klein kruiskruid, Kleine veldkers, Vroegeling, Vogelmuur, Herderstasje, Witte dovenetel, Duizendblad, Kropaar, Gewone melkdistel, Canadese fijnstraal, Scherpe boterbloem, Tuinwolfsmelk en soms ook al de eerste ...
Hij is niet bang voor een beetje kou, de Viburnum bodnantense 'Dawn'. Niet voor niets heeft deze winterbloeier de bijnaam sneeuwbal. De bloei is van november tot januari in roze tot lichtroze bloemetjes. De sierkers wordt ongeveer 2 m hoog en 1 m breed, dus hij is perfect voor in een kleinere tuin.
Sommige soorten bloeien al eind maart, andere in april of in mei en daarmee zijn het echte voorjaarsboden. De Japanse sierkers ofwel Japanse kers (Prunus serrulata typen) is het meest bekend. Deze groep bevat tientallen cultivars, vaak met gevulde bloemen maar ook met enkelvoudige of halfgevulde bloemen.
Als je de vorm van de boom wilt behouden, kun je de boom licht bijsnoeien. Dit doe je door zijtakken die te laag zitten weg te snoeien. Ook takken die te groot zijn en dus uit de toon vallen, kun je weghalen. Je kunt dit het beste doen in juni, als de prunus is uitgebloeid.
De beste tijd voor het snoeien van de prunus is direct na de bloei. De bloeitijd van de prunus is in het voorjaar dus in mei-juni kunt u met knippen starten. Snoei de takken tot op de dikkere takken terug, op twee centimeter na. U kunt ook tot ongeveer tien centimeter vanaf de stam terugsnoeien.
De nederlandse naam is Japanse sierkers, familie van de Rosaceae. De bloemkleur is donkerroze en de bloeitijd is van ca. april tot en met mei.