Over de prijs ervan kun je onderhandelen. Nergens staat geschreven dat 'pingelen' of afdingen niet mag. De Autoriteit Consument & Markt (ACM), die onder meer toezicht houdt op het consumentenrecht, omschrijft het als volgt: “Verkopers bepalen zelf de prijs van hun product. Over prijzen mag je onderhandelen.
Vraag een korting, maar wees niet té concreet. Laat de verkoper zelf bepalen wat hij/zij van de prijs kan doen. Ben je teleurgesteld door de minieme inspanning, dan mag je dat ook zeggen. Geeft de verkoper aan dat het de “final deal” is, aarzel dan niet om naar buiten te gaan zonder een aankoop.
Het is gebruikelijk om te onderhandelen over de verkoopprijs van een (tweedehands) auto, met zo'n 5-10% marge. Als je je auto inruilt, is een deel van de inruilprijs vaak al inbegrepen in dit percentage, en krijg je uiteindelijk vaak minder korting.
Om je voor te bereiden op een onderhandeling, is het belangrijk om je eigen doelen en belangen duidelijk te definiëren.Onderzoek ook de andere partij en probeer hun behoeften en standpunten te begrijpen.
Bieden op een huis houdt meer in dan alleen de prijs. Koper en verkoper moeten het eens worden over het bedrag en de datum van overdracht. Daarnaast kun je een bod onder voorwaarden doen. Het bedrag: Je hebt het vast wel eens gehoord: Het beste is om standaard 10% onder de vraagprijs te bieden op huizen.
Een goede richtlijn is het uitbrengen van een openingsbod dat ongeveer 5% tot 20% lager ligt dan je definitieve bod. Maar let op: dit hoeft zeker niet te betekenen dat je ook 5% tot 20% onder de vraagprijs biedt. Zeker in de huidige markt en populaire regio's zoals Amsterdam is bieden boven de vraagprijs de norm.
Positioneel versus principieel onderhandelen
Kies je voor principieel onderhandelen, dan focus je op belangen en zoek je naar een win-win-oplossing. Positioneel is harder, geschikt voor eenmalige onderhandelingen zonder toekomstige relatie.
In sommige landen is het heel normaal om af te dingen, zoals in Turkije, Tunesië, Egypte, Marokko, China, Thailand, Indonesië, Brazilië, en Cuba. Meestal is het dan bij markten of als je een ritje met de taxi boekt.
Misschien niet gebruikelijk, maar afdingen in Nederland kan én mag. De Autoriteit Consument & Markt, toezichthouder op consumentenrecht, omschrijft het zo: 'Verkopers bepalen zelf de prijs van hun product. Over prijzen mag je onderhandelen.
Bij veel keukens zit er 50 een marge van 50 procent op, hier wordt rekening mee gehouden in de prijs. De meeste keukenzaken zakken tot een minimaal marge van 30 procent. Laat u niet verleiden door een exclusieve korting op die dag, de keukenzaak wilt u zo snel mogelijk een handtekening laten zetten.
Kan ik over de offerteprijs onderhandelen? 'Dat kun je proberen.Maar het is altijd een kwestie van vraag en aanbod. Momenteel puilen de agenda's van aannemers uit en zul je er niks af krijgen.
Volgens de wet mag u geen geld in rekening brengen voor de offerte. Dit mag alleen als u mij vooraf vertelt dat ik moet betalen voor een offerte. Dit staat in het Burgerlijk Wetboek, boek 3 en 6.
Wanneer u eenmaal een aanbieder heeft gekozen, is het altijd mogelijk om nog over de prijs te onderhandelen. Als u bijvoorbeeld uw hele woning opnieuw laat voorzien van kunststof kozijnen, kunt u onderhandelen over een aantrekkelijke projectprijs.
Halverwege vorig jaar is de daling ingezet. Sinds februari 2023 wordt gemiddeld gezien op geen enkel type woning meer overboden. De mediane transactieprijs bij vrijstaande- en twee-onder-een-kapwoningen ligt zelfs onder de vraagprijs. Respectievelijk gaat het om een verschil van 2,32 en 0,77 procent.
Met een torenhoge vraagprijs wordt je huis mogelijk niet verkocht of de kopers krijgen de financiering voor de aankoop niet rond. Huizen die in de verkoop komen, worden vaak snel verkocht. Dat komt natuurlijk mede door een juiste inschatting van de vraagprijs door de makelaar.
Het biedlogboek is alleen achteraf in te zien voor kandidaat-kopers en koper. Op dit moment kan dat alleen bij makelaars van de brancheverenigingen NVM, VBO en VastgoedPro. Ook moeten de drie dagen bedenktijd zijn verstreken en eventuele ontbindende voorwaarden zijn verlopen.
De koop van een huis is alleen geldig als u een schriftelijk contract tekent. U zit dus niet meteen aan de woning vast als u een bod uitbrengt. Ook niet als u de vraagprijs biedt. Of als u meer biedt dan de vraagprijs.
In tegenstelling tot voorgaande jaren is overbieden in 2023 lang niet altijd noodzakelijk. Er is geen vast percentage dat voor alle situaties geldt, maar over het algemeen is het verstandig om nog maximaal 8% boven de vraagprijs te bieden.
Er is een mogelijkheid om jouw huis te verkopen onder de WOZ waarde. De Belastingdienst ziet een verkoopbedrag onder de WOZ waarde, als een schenking. Je betaalt over een schenking belasting, dit kan 10% tot 20% zijn. Echter is er bij een schenking sprake van een bepaalde vrijstelling.
Geef als tegenbod het hoogste salaris dat je met redelijke argumentatie kan onderbouwen. Geef eerst de argumenten voor je startbod en houd andere geschikte argumenten nog even achter voor andere arbeidsvoorwaarden. Vraag naar de motivering van je werkgever voor bepaalde keuzes. En houd te allen tijde de sfeer goed.
De drie meest kritische elementen die een grote invloed hebben op het verloop en het eindresultaat van de onderhandelingen zijn: macht, informatie en tijd.