Een tepelhof varieert per vrouw in grootte en kleur.Dat is heel normaal. Ook is het normaal dat tepelhoven in de loop van de tijd in grootte en kleur veranderen onder invloed van factoren zoals zwangerschap, borstvoeding geven en menstruatie. Tijdens de menstruatie kunnen ze extra gevoelig of pijnlijk worden.
Uitstekende tepels
Je tepelhoven veranderen dus, maar ook je tepels zelf worden groter en beginnen meer uit te puilen. Zo zorgt je lichaam ervoor dat je baby straks gemakkelijk je tepel kan vinden als je hem aanlegt om te voeden.
1. Groot of klein. De grootte van een tepel kan verschillen tussen een muntje van 20 cent en een halve hand, volgens gynaecoloog Alyssa Dweck. Dat ze er in verschillende maten zijn wisten we wel, maar wist je ook dat ze kunnen groeien, als je bijvoorbeeld zwanger bent?
20. Net als je borsten, kunnen je linkse en rechtse tepel verschillen. Eigenlijk zijn ze nooit identiek, maar het schil is bij sommigen sneller op te merken, als bij anderen.
De ingreep
Bij een tepelhofverkleining verwijderen we een deel van de gepigmenteerde huid rondom de tepel. Dat doen we via een sneetje rond de buitenkant van de tepelhof of rond de tepel. Een te grote tepel of tepelhof kunnen we ook verkleinen. De sneetjes hechten we met oplosbare hechtingen.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
Tepelcorrectie voor mannen: de ingreep
Het is belangrijk om de tepel (het uitstekende gedeelte) en de tepelhof (de donkere huid rond de tepel) te onderscheiden. Bij een tepelcorrectie verkleinen we de tepel. Het is evenwel ook mogelijk om de tepelhof kleiner te maken.
Tepelhof wordt groter
De borsten van een vrouw veranderen tijdens haar menstruatiecyclus van grootte onder invloed van je hormoonspiegels. Dit is volkomen natuurlijk, en als je borsten op deze normale manier van grootte veranderen, kan dat ook van invloed zijn op je tepelhoven.
Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.
Een extra tepel kan eruit zien als een roze/bruin verheven plekje of als een echt tepeltje, maar dan vaak kleiner en zonder tepelhof (het donkere randje om de tepel heen). De extra tepel zit meestal net onder de borst maar ze kunnen langs de hele 'melklijn' voorkomen.
Het formaat van je tepels kan veranderen
De grootte van tepels wordt hormonaal beïnvloed. Zo krijg je, door de grote hoeveelheid hormonen, vaak grotere tepels wanneer je zwanger bent. Ook tijdens andere hormonale periodes zoals de puberteit of de menopauze is het heel normaal dat de tepels wat groter kunnen worden.
Antwoord. De 'volwassen borst' aan het einde van de puberteitsontwikkeling is nog lang niet uitgegroeid. Tijdens elke menstruatiecyclus ontwikkelen de melkkanalen zich verder onder invloed van het hormoon progesteron. Pas rond het 35ste levensjaar groeien de borsten niet meer verder.
Waarom worden je borsten kleiner als je afvalt? Vrouwelijke borsten bestaan voornamelijk 75% uit vet. En aangezien plaatselijk vet verbranden onmogelijk is. Zal je dus op je hele lichaam vet verliezen dus zal er ook vet verbarand worden in je borsten.
Hieronder 10 wetenswaardigheden. Engelse vrouwen hebben de grootste borsten van Europa. Meer dan de helft heeft cup D. De gemiddelde borst weegt bijna een halve kilo en bedraagt 4-5 procent van het lichaamsvet.
,,Zo'n E-cup, laten we duidelijk zijn, kan zo'n kilo tot anderhalve kilo wegen per borst. Dat is niet weinig. Dat doen pijn aan je nek en rug.
Dan gaat het vaak om een onschuldig kwaaltje. Maar als het blijft doorzetten, dan kan er sprake zijn van eczeem, een schimmelinfectie of een borstontsteking. Als je dus voelt dat het niet helemaal in orde is na de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts.
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.
Soms kan een andere huidaandoening aangezien worden voor acné op de borst. Folliculitis is een ontsteking van de haarzakjes en verschijnt als kleine rode bultjes. Als je acné op de borst niet reageert op standaard acnébehandelingen, kan het dus folliculitis zijn.
De grootte en vorm van de tepelhof kan per mens sterk verschillen. De diameter loopt uiteen van gemiddeld 25 millimeter bij mannen tot 40 à 100 millimeter bij vrouwen. Bij de vrouwelijke tepels geeft de tepelhof grofweg de omvang van de melkklieren weer.
Oorzaken van hangende borsten
Belangrijke oorzaken hiervan zijn ouderdom, gewichtsschommelingen en zwangerschap. Ouder worden kenmerkt zich door een afname in de hoeveelheid collageen en elastine, waardoor de huid slapper wordt.
Nee, absoluut niet. Je borsten worden pas kleiner als je vet verliest. Sterker nog de borsten kunnen zelfs groter en steviger ogen doordat de spier achter het vetweefsel groter wordt. Vooral bij vrouwen met een kleiner cupmaat kunnen de borsten aanzienlijk groter en steviger ogen.
1. De gemiddelde cupmaat in Nederland is cup D. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
Borstgroei begint meestal als een meisje ongeveer 11 à 12 jaar is en stopt uiterlijk rond het 18e à 20e jaar. Borstgroei vindt namelijk plaats tijdens de puberteit. Als die voorbij is, stoppen borsten dus sowieso met groeien.