Sommige baby's drinken snel en zijn na 15 minuten voldaan, terwijl anderen tot een uur over het voeden kunnen doen. Vergelijk het voedingspatroon niet met dat van anderen – waarschijnlijk zijn ze compleet verschillend."
De tijd die het kost om een borst leeg te drinken is per baby en per moeder verschillend. Bij een wat tragere toeschietreflex of een baby die een minder hoog vacuüm kan opbouwen met zuigen zal een voeding langer duren. De duur van een voeding – tot baby's hun buik 'vol' hebben – kan variëren van 5 tot 45 minuten.
Uw baby mag zo lang en zo vaak drinken als hij of zij zelf wil. Als u de eerste dagen zo'n acht tot twaalf voedingen per dag geeft en uw baby goed drinkt, heeft uw baby waarschijnlijk genoeg.
Duurt een voeding aan een borst erg lang, kijk dan of de baby nog wel echt drinkt aan de borst en niet ligt te sabbelen. Het is goed om de baby de eerste borst leeg te laten drinken (een borst is leeg wanneer deze soepel aanvoelt) voordat jij de tweede borst aanbiedt.
Een borst is namelijk nooit helemaal leeg en je kunt altijd nog wel wat melk uit je borst drukken. Als je baby deze melk ook nog zou opdrinken of je kolft na als de baby aangeeft klaar te zijn met drinken is dit een signaal voor het lichaam om meer melk te gaan aanmaken.
Per voeding beide borsten aanbieden en je baby tenminste 20 minuten aan de eerste borst laten drinken. Vaak drinkt je baby wel aan de tweede borst, soms niet. Dat maakt niet uit. Kijk naar je baby.
Beide borsten aanbieden
Het is goed om in de eerste periode beide borsten tijdens iedere voeding aan te bieden. Zo komt de voeding sneller op gang en het zorgt ervoor dat je minder last zult hebben van stuwing.
Alles tussen vijf en twintig minuten per borst is prima, zolang je borsten met regelmaat soepel gedronken worden. De ene baby wil vaker kleine beetjes, de andere wil liever een paar grote voedingen. Probeer te herkennen of je baby echt honger heeft of gewoon bij je wil zijn en zuigbehoefte heeft.
Normaal gesproken laat je je kindje aan de eerste borst net zo lang drinken totdat hij vanzelf los laat. Daarna bied je ook de tweede borst aan. Soms kan het beter zijn om gedurende de voeding vaker van borst te wisselen. Zo geef je tijdens één voeding vier, zes of meer 'borsten'.
Hoe lang en hoe vaak
Een baby kan dit zelf voldoende aangeven en zal om de tweede borst 'vragen' als hij niet genoeg heeft. De voedingstijd aan de borst varieert per moeder-kindpaar maar zal ongeveer 15-20 minuten aan de eerste borst zijn en ongeveer nog 10 minuten aan de tweede borst.
Je kunt aan je baby zien of hij inderdaad voldoende drinkt. De eerste weken weet je dat je kind genoeg drinken krijgt als hij ongeveer 6 natte luiers en 2 tot 5 poepluiers heeft per 24 uur. Daarna geldt: als je baby goed groeit, ongeveer 6 natte luiers per dag heeft en levendig is, krijgt hij genoeg.
Wanneer hij zoogt, slikt hij zichtbaar; Je tepel is een beetje uitgerekt, maar niet vervormd of platgedrukt; Jouw baby verandert van tempo tijdens het zogen, pauzeert meerdere keren en laat vanzelf de tepel los aan het einde van de zoogbeurt.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Leg uw baby ergens te slapen waar niet te veel prikkels zijn. Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur.Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Hoe voller de borst hoe meer van het vet zich aan de lactocyten hecht en hoe magerder de melk wordt. Naarmate de borst wordt geleegd, komt er meer vet los van de gladder wordende lactocyten en wordt de melk vetter.
Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt.
Kolf zo mogelijk beide borsten tegelijk. Dien warmte toe op de borsten voor het kolven (warme doek of warme douche). Masseer de borst voor en /of tijdens het kolven (dit stimuleert ook tot meer melk volume).
Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij of zij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding. Huilt je baby een tijdje na de voeding nog of blijft hij of zij onrustig, probeer dan opnieuw om hem te laten boeren.
Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven. De melkproductie neemt geleidelijk toe. Een volledige productie van 750 ml is normaal. Bedenk dat je baby in een normale situatie ook 's nachts zou drinken en dat te volle borsten de toeschietreflex en de melkproductie belemmeren.
Borstvoeding geven kan leiden tot een dorstig gevoel, dus is het belangrijk om je vochtbalans op peil te houden. Iedereen zou zes tot acht glazen vocht per dag moeten drinken - zelfs meer als je borstvoeding geeft. Drink een glas water, melk of ongezoet vruchtensap terwijl je je baby voedt.
Zodra de borstvoeding goed op gang is gekomen kun je gaan voeden op verzoek. Na ongeveer 2 weken drinken baby's geleidelijk minder lang, maar niet altijd minder vaak. Je voedt minimaal 6 keer per 24 uur. Zolang de baby minder dan 5 kilogram weegt, mag de tijd tussen de voedingen niet langer zijn dan 6 uur.
Redenen om te gaan kolven:
Je melkproductie wilt niet op gang komen (raadpleeg een lactatiekundige). Aanleggen is te pijnlijk (raadpleeg een lactatiekundige). Je wilt een voorraadje melk opbouwen of je gaat weer aan het werk (zie Borstvoeding en werk in 13 tips) etc.
Doordat de borsten niet meer regelmatig geleegd worden, loopt de productie meestal snel terug. Is je baby net een paar dagen oud, dan zal dit proces heel snel gaan. Voed je al wat langer, dan kan dit enkele dagen tot een paar weken duren.
"Reken er na zes maanden borstvoeding geven op dat je borsten kleiner beginnen te worden", legt dr. Kent uit. "Dat wil niet zeggen dat je minder melk produceert, maar het kan zijn dat je wat van het vetweefsel in de borsten verliest.