Hang het mandje in de pan en dek af. Stoom de aardappelen in 20 minuten gaar. Hoe lang moet je aardappels stomen? Al binnen 15 à 20 minuten stoom je aardappels gaar.
Aardappels, rijst, granen en pasta gaar je gemakkelijk met de stoomoven. Handig, want zo maak je de basis van veel gerechten op een makkelijke en gezonde manier klaar! Maar de stoomtijden van deze gerechten zijn vaak niet bekend bij de beginnende (of zelfs bij de ervaren) stoomovengebruiker.
Hoe werkt een stoommandje? Het bamboe mandje werkt heel simpel: door water in een pan (dit kan een wok zijn, maar ook een gewone kook- of koekenpan werkt) te verwarmen ontstaan stoom. Zet je het mandje op het water, dan sluipt de stoom in het mandje en worden de ingrediënten vanzelf gaar.
Om aardappels te stomen met een stoommandje doe je een klein laagje water in een pan. Zet het mandje er in en leg de aardappels in het mandje. Het water moet onder het mandje staan. Breng het water aan de kook, en stoom zo de aardappels, met het deksel op de pan, in ongeveer 15 minuten gaar.
In een aardappel zit ook water en zout. In het eerste glas wil het water uit de aardappel naar het zoute water, want deze is 'sterker'. Daarom krimpt de aardappel en wordt hij sponzig. In het glas zonder zout wil het water in de aardappel, want nu is de zoutoplossing in de aardappel 'sterker'.
Plaats de stoommand met deksel op de steelpan wanneer het water kookt. Laat 12 minuten stomen op hoog vuur maar zorg ervoor dat het vuur wel onder de bodem van de pan blijft.
Wat je ziet bij stoom zijn hele kleine waterdruppels. Stoom heeft dezelfde temperatuur als het hete water. Omdat stoom alleen ontstaat wanneer het water heet is, kan dit dus erg gevaarlijk zijn. De hete waterdruppels irriteren de luchtwegen en laten de slijmvliezen als het waren schrikken door de hitte.
Wat doe je in het water bij stomen? Wanneer je zo'n stoombadje maakt waar je met je neus boven gaat hangen, is in principe het enige wat je écht nodig hebt: warm water en een handdoek. Maar je kunt er ook voor kiezen om kruiden in je water te doen, zoals eucalyptus, pepermunt en jeneverbes.
Doe ze in een pan met koud water en een snuf zout en zorg dat ze net onder staan. Aardappelen moeten in koud water worden gekookt om te voorkomen dat de aardappelen uiteen vallen tijdens het koken. Als je al begint met kokend water, heb je bovendien meer kans dat de aardappels te snel aan de buitenkant gaar worden.
Stomen is het bereiden van groenten, vlees of rijst in de stoom van kokend water. Het stomen van eten duurt iets langer dan koken. Houd rekening met een extra kooktijd van ongeveer drie minuten. Het voordeel van je eten stomen, is dat de smaak en structuur van bijvoorbeeld groenten beter behouden blijft.
Leg ze met ruim aanhangend vocht naast elkaar in een ondiepe magnetronschaal. Dek de schaal af met een deksel of magnetronfolie. Zet de schaal in de magnetron, 6 - 7 minuten op 800 Watt.
Zo is bewezen dat er veel meer voedingsstoffen zoals vitamine C, chlorofyl, en glucosinolaten overblijven als er gestoomd wordt in plaats van gekookt. De smaak van het gestoomde voedsel blijft ook beter behouden. Veel smaak gaat verloren bij koken, je proeft pas echt de originele smaak van de groente als je het stoomt.
Ja!Het is heel goed om je gezicht eens grondig te reinigen en een “boost” te geven met een stoombehandeling. Doordat je het gezicht stoomt, zweet je alle viezigheid uit je poriën. Dit klinkt vies, maar zorgt ervoor dat je een schone, gereinigde huid krijgt!
Hoe gebruik je een stoommandje? Het is eigenlijk heel simpel: je brengt ruim water in een pan aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het mandje op de pan. Zorg ervoor dat de bodem van het mandje het water niet raakt, anders kan er geen stoom ontstaan tussen het water en het mandje.
Ongekookte, geschilde aardappelen kan je, ondergedompeld in water, tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opgelet, de kwaliteit van de aardappelen gaat op deze manier wel snel achteruit. Beter is dus om ook de te veel geschilde aardappelen te koken en als restje te bewaren in de koelkast.
Met of zonder schil
Een bloemige of kruimige aardappel is zeer geschikt voor puree en stamppotten, de vastkokende blijft mooi van vorm en kunt u ook goed bakken. Schilt u de aardappelen, spoel ze dan goed af voor u ze in een laagje water zet. Zo spoelt u het overtollige zetmeel weg.
Het wassen van geschilde aardappelen is om er zeker van te zijn dat er geen modder, zand of overige vuil op de aardappelen zitten. Ze komen uit de grond, maar het verwijdert ook gelijk een laag zetmeel. Hierdoor zal je water waarin je de aardappelen kookt niet meer zo troebel zijn.
Leg het eten dat je wilt stomen in een stoommandje of hittebestendige vergriet. Plaats dit op de pan en dek dit af met een passende deksel. Komt er stoom onder de deksel uit? Zet de warmtebron dan wat lager.
Katoen, linnen, acryl, polyester en nylon kunnen vaak een thuiswas aan; leer, zijde en wol besteed je in principe uit. Die stoffen kunnen beter niet nat worden, en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt aan stomen geen druppel water te pas. De stomer gebruikt perchloorethyleen, een chemische vloeistof.