De Consumentenbond schat de gemiddelde levensduur op 2,5 jaar. Andere bronnen geven aan dat een nieuwe smartphone 15 tot 18 maanden meegaat.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren. Er zit veel stress achter de productie omdat je zo snel mogelijk met de nieuwste technologieën op de markt moet komen.
Bij Android-toestellen hangt het erg van de fabrikant af. Samsung blijft zeker vier jaar updates doorvoeren, net als OnePlus. Oppo garandeert drie jaar aan updates, LG houdt het op twee jaar. Huawei heeft geen precieze looptijd, maar reken ook op zeker twee jaar ondersteuning.
Telefoons gaan vaak rond de twee jaar mee, na het tweede jaar zullen kan de accu slechter worden.Daarnaast is komt het vaak voor dat een scherm gebarsten is omdat de telefoon gevallen is. In principe kunnen deze telefoons nog gebruikt worden, maar kiezen consumenten vaak voor een nieuw toestel.
Vooral de schermen van de Samsung S8 en S8+ waren er het ergste aan toe, terwijl andere toestellen het tot 100 keer vallen konden volhouden met slechts een paar krasjes of deukjes. De breekbare iPhone deed het veel beter, maar ook daar moet je natuurlijk nog steeds voorzichtig mee omgaan.
Overladen kan de batterij belasten en de levensduur ervan verminderen. Maar het tegenovergestelde is ook niet handig. Het volledig laten leeglopen van de batterij tot 0% kan ook schadelijk zijn voor Li-ion batterijen. Dit kan leiden tot zogenaamde diepe ontlading, wat kan leiden tot schade aan de batterijcellen.
Als je het scherm van jouw telefoon de hele dag op een hoge helderheid hebt staan, dan zal de batterij snel leeglopen. Dit vreet namelijk energie – zeker als je ondertussen ook nog met allerlei apps in de weer bent. Vele telefoongebruikers hebben vaak niet eens door dat de helderheid van hun scherm zo hoog is.
Als je een telefoon telkens oplaadt van 30 tot 80 procent kan je de volgens batterij-experts van Battery University de levensduur van je accu en het aantal levenscycli verdubbelen. Dat komt door het vermogen dat nodig is om een smartphone op te laden.
Als een telefoon geen updates meer krijgt, dan is het installeren van een besturingssysteem dat nog wel updates krijgt een mogelijkheid. Het gaat dan om niet-officiële software op basis van het Android-besturingssysteem, die wordt bijgewerkt door een groep enthousiastelingen.
Hoe lang je na de introductie van het apparaat nog updates ontvangt, verschilt per merk en daar binnen nog per productlijn. Android toestellen bieden minstens 2 jaar updates, Android One toestellen 3 jaar en bij Samsung en Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.
Als je je telefoon niet meer kunt updaten, bijvoorbeeld omdat het toestel te oud is, dan kunnen er problemen ontstaan. Je telefoon kan bijvoorbeeld bepaalde functies missen en er kunnen beveiligingsproblemen optreden. Ook wordt je telefoon hoogstwaarschijnlijk een stuk trager en zal de batterij sneller leeg gaan.
Open Instellingen op je smartphone.Kies Over deze telefoon.Selecteer Systeem updates.Kies Controleren op updates.
Een iPhone is gemaakt om minimaal 5 jaar mee te gaan en behaalt gemiddeld gemakkelijk een levensduur van tenminste 7 jaar. Dit is aanzienlijk langer dan een Android toestel, dat doorgaans een levensduur van zo'n 2 á 3 jaar heeft.
Het kan niet veel kwaad om het toestel te gebruiken tijdens het laden, maar bij voorkeur zet je de telefoon even uit. Door de accu tegelijk te laden en te ontladen kan de maximale capaciteit sneller afnemen. De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat.
Elke iPhone en Android-smartphone heeft een spaarstand. Door deze te activeren verbruikt onder andere de processor minder energie, zodat je smartphone langer mee gaat op één lading. Je smartphone is dan iets langzamer, maar het is een handige maatregel als je batterij minder dan 10% energie heeft.
Vaak kort opladen is goed voor je batterij
Je kan slijtage niet voorkomen, maar wel beperken. De meeste slijtage treedt op bij het opladen van de laatste 20/30 procent. Volledig opladen tot 100 procent zorgt voor ongeveer 10 keer zoveel slijtage als opladen tot 70 procent.
Sterker nog: een accu presteert het beste als ze tussen de 20 en 80% van hun laadcapaciteit zitten. Wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, neemt de snelheid wanneer de accu laadt af. Waardoor de accu harder moet werken om tot de 100% te komen.
Het is verstandig om het accu-percentage van de batterij ergens tussen de 20 en de 80 procent te houden. De chemische structuur van een lithiumbatterij, het type wat er in een EV zit, is namelijk onderhevig aan degeneratie naarmate de jaren vorderen.
Tip 1: percentage accu tussen 20 en 80%.
Dit komt door de chemische structuur: wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, moet de batterij harder werken om degeneratie tegen te gaan. Auto opladen tot 90% zinvol? Dit is niet ideaal maar beter dan de volle 100%.
Een slimme app om makkelijk foto's over te zetten van de ene naar de andere telefoon is Google Foto's. Hiermee upload je foto's van je oude telefoon naar je persoonlijke Google-cloud. Vervolgens log je op je nieuwe telefoon met hetzelfde account in. Je nieuwe smartphone downloadt dan automatisch je foto's.
Als je overstapt van iPhone naar een Android telefoon, kun je je apps niet een-op-een overzetten. Je moet alle apps opnieuw downloaden in de Play Store op je nieuwe Android telefoon. Wel handig: veel apps werken in de cloud. Dit betekent dat als je inlogt met hetzelfde account, je je gegevens op die manier terughaalt.
WhatsApp stuurt een pushmelding naar het oude apparaat.Daarop verschijnt een 6-cijferige code die je kunt invoeren op je nieuwe apparaat. Als je niet voor deze optie kiest, word je gevraagd om je telefoonnummer te verifiëren via een sms. Open WhatsApp op je nieuwe Android-apparaat.