U mag niet baden en zwemmen zolang u hechtingen heeft. Het droog houden van de wond bevordert een goede wondgenezing. U kunt dus beter geen afsluitende pleister op de wond gebruiken; deze maakt de wond vochtig.
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven). Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Gebruik geen zalf, crème of haarspray op de wond i.v.m. irritatie en/of infectie gevaar.
Gesloten wond
De operatiewond wordt gesloten met draadhechtingen, agraves (nietjes) of steristrips (bruine hechtpleisters). Het kan ook zijn dat de wond onderhuids gehecht is. Een operatiewond sluit zich normaal binnen 24 uur.
Het vernieuwingsproces van onze huid duurt ongeveer 30 tot 40 dagen.
Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. De hechting wordt verwijderd door lichtjes aan een uiteinde te trekken en het draadje door te knippen. De ingreep is pijnloos maar kan ongemakkelijk zijn als de hechtingen wat strak zitten.
Wanneer u de hechtingen kunt laten verwijderen, is afhankelijk van de plaats van de wond: - Gezicht: 5 dagen - Hoofd/hals/handen/armen: 7 dagen - Romp/been: 10 tot 14 dagen - Rug/knie: 14 tot 18 dagen • Als de hechtingen verwijderd zijn, is het belangrijk het litteken het eerste half jaar zoveel mogelijk uit de zon te ...
Gun uw wonde voldoende rust, dit zal het genezingsproces bevorderen. Het is aangewezen de wonde af te dekken met een steriel verband tot de hechtingen verwijderd worden. Normaal gezien kan het verband 2 à 3 dagen ter plaatse blijven alvorens het vernieuwd moet worden.
Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten. Meestal is het dan niet meer mogelijk om de wond opnieuw te hechten. De wond wordt dan opengelaten en moet spontaan aan elkaar groeien. Bij problemen of complicaties dient u contact op te nemen met het ziekenhuis.
Ga niet in bad, zwemmen of naar de sauna zolang uw wond open is. De huid wordt dan namelijk zacht. Daardoor wordt uw wond niet goed beter.
Door te sporten komt er meer druk op de wondranden.Dit vertraagt en verslechtert de genezing van de wond.De hechtingen kunnen dan loslaten. Ook in de week na het verwijderen van de hechtingen geldt het advies om druk op de wond te vermijden.
De eerste dag kunt u beter niet roken of alcohol drinken. Dit is slecht voor de genezing van uw wond.
Als de wond te nat wordt, is er een grotere kans op infectie en geneest de wond minder goed. Zwemmen en het gebruik van de sauna wordt de eerste 5 weken na de operatie afgeraden. Maak de eerste weken geen bewegingen waarbij er druk op de wond(en) komt.
Hansaplast Aqua Protect pleisters zijn waterdicht en geschikt voor het bedekken van alle soorten kleine wondjes. De flexibele, waterdichte pleister beschermt de wond volledig tegen water tijdens het zwemmen, douchen of baden. Het niet klevende wondkussen beschermt de wond en werkt schokdempend.
Waterdichte pleisters: geen zorgen om de wond in het water
Soms kan het handig zijn om een pleister te gebruiken die goed tegen water kan, bijvoorbeeld wanneer u gaat zwemmen, bij het douchen of als de handen veel in water moeten. Waterdichte pleisters zijn dan een uitkomst.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Hoe littekenvorming na hechtingen voorkomen
De operatietechniek is bijzonder bepalend wat het eindresultaat betreft. Als de hechtingen te strak zitten, kan littekenvorming onregelmatig ogen en kan de vorm van de wond nadelig beïnvloed worden.
Hechtingen in het gezicht kunnen al na 3 tot 5 dagen worden verwijderd, omdat de bloedvoorziening daar erg goed is en de nadelen van littekens groter zijn. Hechtingen op de rug daarentegen blijven meestal het langst zitten vanwege de slechte doorbloeding.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline.Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50.
Een wond die opnieuw stuk gaat kan vaak niet opnieuw gehecht, gelijmd of geplakt worden. U mag het verband 24-48 uur laten zitten. Hierna kunt u het verschonen zoals uitgelegd door de verpleegkundige op de SEH. De hechtingen lossen niet vanzelf op.
Let op: verwijder nooit zomaar zelf uw hechtingen, maar doe dit altijd in overleg met een arts.
Hechtingen. De meeste wonden worden gehecht met hechtdraad dat na enkele dagen vanzelf oplost en uit de wond verdwijnt. Dit kan variëren tussen de 2 en 14 dagen. Het vroegtijdig verlies van draden is dus niet verontrustend.