Een hulpmiddel is een ding dat jou help om iets makkelijker te kunnen doen als je er moeite mee hebt. Het hoeft niet altijd een hulpmiddel te zijn dat speciaal voor dit doel is gemaakt. Je kunt ook veel dingen zelf (laten) maken. Een aanpassing doe je aan een bestaand voorwerp of in huis.
nieuwe hulpmiddelen de levenskansen van patiënten vergroten. Bijvoorbeeld door ziektes snel op de sporen. Vernieuwingen in de zorg helpen ook om de zorg betaalbaar te houden. Ze kunnen ook tijd besparen voor zorgverleners die daardoor meer tijd hebben voor andere taken.
Hulpmiddelen zijn handig en vaak echt onmisbaar. Denk aan een bril, gehoorapparaat, steunzolen of incontinentiemateriaal. Kies het hulpmiddel dat je nodig hebt en kies daarna je pakket. Dan lees je wat je met jouw pakket vergoed krijgt voor dit hulpmiddel.
Uitgangspunt bij de hulpmiddelenzorg is dat het gaat om hulpmiddelen die goed werken (functioneren). Dit betekent dat hulpmiddelen gebruiksklaar worden afgeleverd zodat de verzekerde ze meteen kan gebruiken. Bijvoorbeeld: de accu is opgeladen, batterijen zijn aanwezig en de software is geïnstalleerd.
Het grootste voordeel van deze technologie is het behoud van de zelfredzaamheid, het comfort en de veiligheid van de zorgvrager. De patiënt kan langer thuis wonen en haar/zijn onafhankelijkheid behouden. Dat creëert ook gemoedsrust bij de mantelzorger en familie.
Voor hulpmiddelen die u gratis leent vanuit de basisverzekering gaat u naar een uitleenpunt of de thuiszorgwinkel in uw stad of dorp. Dit geldt bijvoorbeeld voor een douchekruk, toiletverhoger of verstelbaar bed. Bel met thuiszorgwinkel Medipoint, vul de aanvraag online in of ga langs in een van de thuiszorgwinkels.
Namelijk: sta-opstoel(en), rollators, scootmobielen, hulpmiddelen voor in de badkamer, keukenhulpmiddelen, telefoons voor ouderen, grijpstokken e.a. huishoudelijke hulpmiddelen en tot slot fitness- en therapiehulpmiddelen.
De gemeente kan de hulpmiddelen en voorzieningen voor u inkopen of u kunt ze zelf inkopen met een pgb.Hulpmiddelen voor studie of werk vergoedt het UWV of uw werkgever. Hebt u een indicatie voor de Wlz dan vraagt u de hulpmiddelen aan bij het zorgkantoor.
Hulpmiddelen zijn voor mensen met een lichamelijke aandoening van levensbelang om zelfredzaam te blijven. Gemeenten vergoeden hulpmiddelen zoals een rolstoel of een scootmobiel vanuit het Wmo-budget (al dan niet met een eigen Wmo-bijdrage). Bij veel hulpmiddelen is maatwerk vereist.
Dit zijn hulpmiddelen om je te verplaatsen of te bewegen: een rolstoel, aangepaste fiets, scootmobiel, aangepaste wandelwagen en aangepaste autostoel voor kinderen. Dit zijn bijvoorbeeld tilliften en (niet-aangepaste) hooglaagbedden, die door meer mensen gebruikt kunnen worden.
Hulpmiddelen via gemeente
Voorbeelden van hulpmiddelen die u blijvend nodig kunt hebben zijn een rolstoel, traplift of een elektrische deuropener. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Wmo-loket van uw gemeente.
Hulpmiddelen die je nodig hebt voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging, worden vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering. Dit gaat bijvoorbeeld om een verstelbaar bed, een hoortoestel of incontinentiemateriaal. Sommige middelen vallen onder je verplichte eigen risico.
Het lijkt er echter op dat zorgmedewerkers steeds meer gewend raken aan de inzet van zorgtechnologie. Zo worden zorgtechnologieën tegenwoordig vaak als hulpmiddel gezien om de kwaliteit van de zorg en de kwaliteit van leven van zorgbehoevende mensen te verbeteren.
Effectievere behandeling, doelmatiger werken en afname van reistijd worden gezien als enkele grote voordelen van zorg op afstand door zorgverleners. Cliënten en mantelzorgers krijgen sneller de zorg of ondersteuning die zij nodig hebben door de inzet van beeldschermzorg.
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen outillagehulpmiddelen en individuele hulpmiddelen. Outillagehulpmiddelen zijn hulpmiddelen en voorzieningen die voor meerdere mensen (her)bruikbaar zijn. Een instelling die GRZ biedt, moet toegerust zijn om die zorg te bieden.
Een medisch hulpmiddel is dus elk instrument, toestel of apparaat, software, implantaat, reagens, materiaal of ander artikel, dat volgens de fabrikant bestemd is om, alleen of in combinatie, te worden gebruikt bij de mens voor specifieke medische doeleinden.
De wensen en behoeften van ouderen liggen op verschillende levensdomeinen en zijn heel divers. Ouderen vinden het belangrijk om mobiel te blijven zodat ze zelfstandig kunnen blijven wonen, onafhankelijk kunnen blijven en (sociale) activiteiten kunnen blijven ondernemen.
Wat zijn technische hulpmiddelen? Technische hulpmiddelen zijn hulpmiddelen die elektrisch, elektronisch of mechanisch werken. Technische hulpmiddelen ondersteunen of vullen het werk van beveiligers aan.
Bij de thuiszorgwinkel kun je tot maximaal zes maanden een hulpmiddel lenen, mits de thuiszorgwinkel een contract heeft met je zorgverzekeraar. Vegro heeft contracten met elke zorgverzekeraar. Je hebt voor het gratis lenen van hulpmiddelen via de zorgverzekering wel een medische indicatie nodig.
Een aangepast bed en de eventueel benodigde, aan het bed gerelateerde hulpmiddelen, krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. Ook wanneer u enkel aan het bed gerelateerde hulpmiddelen nodig hebt, wordt dit vergoed uit uw basisverzekering.
U komt in aanmerking voor een Wmo-voorziening als u voldoet aan de volgende voorwaarden: U bent niet meer zelfredzaam en u kunt niet meer meedoen in de samenleving omdat u een aandoening of een beperking hebt. Of omdat u langdurige zorg nodig hebt. U hebt geen of onvoldoende mogelijkheden het zelf op te lossen.