Het is mogelijk harder dan diamant en nog kneedbaar ook: lonsdaleïet. Dit sterk aan diamant verwante materiaal ontstaat door de hoge druk en temperatuur die het gevolg zijn van een meteorietinslag. Het kan worden gebruikt voor allerlei technologische toepassingen.
Wetenschappers van de Shanghai Jiao Tong Universiteit hebben namelijk 2 andere stoffen ontdekt die nog veel harder zijn. De eerste stof heet wurtzietboornitride en heeft dezelfde structuur als diamant. Het verschil is dat wurtzietboornitride is opgebouwd uit andere atomen. De 2de stof heet lonsdaliet.
Diamant is de hardste stof die er op aarde bestaat. Diamanten zijn er in verschillende kleuren. De diamanten in sieraden zijn meestal wit. Een diamant begint als een ruwe steen.
De hardheid wordt aan de hand van een relatieve schaalverdeling bepaald, genaamd 'de schaal van Mohs'. Diamant is de hardste edelsteen, gevolgd door saffier, robijn, topaas en kwarts. Mooie stenen die niet onder edelstenen vallen, en daardoor kleurstenen worden genoemd, zijn amethyst, topaas, peridoot, citrien, etc.
Onderzoekers van MIT hebben een van de sterkste en lichtste materialen ontwikkeld. Hiervoor is gebruik gemaakt van grafeen. Het materiaal is 20 keer lichter en 10 keer sterker dan staal. Grafeen is een carbon-soort en in een 2D-vorm het sterkste materiaal op aarde.
Veelzeggender is dat zylon ongeveer 1,6 keer zo sterk is als kevlar en vooral wordt gebruikt voor onder meer tennisrackets, snowboards en tafeltennisbladen.
Een steen in de rivier kan nog zo sterk zijn, uiteindelijk wint het water. Doordat er jarenlang water langs stroomt, slijten de hoekige vormen van de steen en wordt het een ronde rivierkei. Water is sterker dan steen.
Tandglazuur is de zichtbare, harde buitenlaag van je tanden. De kleur van gezond tandglazuur varieert van lichtgeel tot grijs- of blauwachtig wit. Het is de hardste stof in het menselijk lichaam en het bevat een hoog percentage aan mineralen. Hoewel het tandglazuur een sterke stof is, is het ook een levenloze stof.
Diamant is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en is dan ook het ijkpunt voor hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs.
De hardste natuurlijke stof is diamant.
Het ontstaan van diamant
Wanneer koolstof enorm wordt samengeperst word het grafiet. Wanneer grafiet onder enorm hoge temperaturen, 1300 tot 2000 graden, en enorme druk, van duizenden atmosferen, wordt samengeperst ontstaat diamant. In diamanten hebben de koolstof verbindingen een viervlakstructuur.
Diamant is de hardste grondstof die ooit op aarde is gevonden. Diamant bestaat uit zuivere koolstof die kristalliseert ten gevolge van zeer hoge druk en temperatuur. Deze omstandigheden worden alleen gevonden in een diepte van 150 tot 200 kilometer onder het aardoppervlak!
Er zijn verschillende manieren om diamant te delven en de gebruikte manier hangt af van de omstandigheden: Als er in beekjes of rivieren wordt gedolven dan wordt het diamantgruis gezeefd. Als de diamant in gesteente zit wordt het uitgehakt of opgeblazen met explosieven. Dit gebeurt vaak in diamantmijnen.
De hoogste waarde is 10, die wordt toegekend aan diamant. Met een diamant kan dus iedere andere stof gekrast worden. Boorcarbide bijvoorbeeld is iets zachter dan diamant, maar harder dan alle volgende vaste stoffen, het heeft een hardheid van 9,8.
Het verschil tussen glas en kristal wordt aangegeven op basis van het verschil in lood dat het materiaal bevat. Glas dat minder dan 4% loodoxide bevat heet glas. Naarmate er meer zware metalen zoals lood in het glas zit het heet kristal.
Omdat diamant een extreem hard materiaal is, zal deze geen krassen laten zien. Zirkonia of een andere imitatie zal daarentegen wel krassen.
Anders dan de consument veronderstelt kan ook een diamant breken. Hoewel diamant het hardste mineraal is en in dat opzicht buitengemeen duurzaam is, kan er bij een (harde) stoot in de richting van een kristalvlak toch een stukje afspringen/afbreken.
Diamant mag dan wel 'onverslaanbaar' betekenen in het Oudgrieks, deze flonkerende steen is niet onkwetsbaar. Wanneer de diamant in een bepaalde hoek geraakt wordt met een hard voorwerp, kan de steen barsten.
De waarde van de edelsteen robijn
De robijn is de meest zeldzame edelsteen, met uitzondering van de diamant, en is een rode edelsteen. De waarde van een robijn is dan ook vrij hoog, hoewel nog lager dan de waarde van een diamant.
Diamant (10/10), robijn (9/10), saffier (9/10) en smaragd (7,5-8/10) worden als de hardste beschouwd.
Wat zijn kostbare edelstenen? Er zijn honderden soorten edelstenen, maar niet elke steen is even waardevol. Diamanten, saffieren, robijnen en smaragden zijn de kostbaarste.
Carbon fiber is vijf keer sterker dan staal en twee keer zo stijf. Hoewel Carbon fiber sterker en stijver is dan staal, is het lichter dan staal; waardoor het het ideale productiemateriaal voor vele onderdelen is.