Diepvriesgarnalen worden over de hele wereld als delicatesse gegeten. In Europa worden de Black Tiger (zwarte tijgergarnaal) en Vannamei (witpootgarnaal) het meest verkocht. Daarnaast zijn de Argentijnse garnalen flink in opkomst. Black Tigers en Vannamei garnalen worden zowel wild gevangen als gekweekt.
Aldi Golden Seafood Hollandse garnalen
Vooral op versheid scoort Aldi het beste. Op deze garnalen troffen we de minste bacteriën aan. Het zou fijn zijn als er wat minder conserveermiddel gebruikt zou zijn.
Gamba's/tijgergarnalen
In België wordt de term gamba of tijgergarnaal gebruikt voor reuze zeewatergarnalen (zoals de scampi's dus) maar die mét kop verkocht worden. Ze variëren in grootte: vanaf 8 cm tot wel 40 cm.
Gamba, eigenlijk gewoon het Spaanse woord voor grote garnaal, is in Nederland en België een begrip voor een garnaal (uit zoet of zout water; eender welke soort) die met kop verkocht wordt. Garnalen van eender welke soort zonder kop komen in de handel als scampi.
16/20: de notering van de maatvoering van bewerkte garnalen
Dan geeft dit aan dat een hoeveelheid van 454 gram 16 tot 20 rauwe garnalen zonder kop, maar met schil zal bevatten.
Het grote Verschil tussen scampi's en gamba's is dat scampi's behoren tot de kreeften familie en gamba's tot de garnalen familie van de Peneïden. Ondanks dat de naam scampi uit het Italiaans komt, worden deze scampi's hier niet gevangen.
Een populaire maatsoort is bijvoorbeeld de gepelde Black Tiger garnalen 26/30. Dit betekent dat 26 tot 30 bevroren garnalen in een Engelse pond van 454 gram gaan. Bij Vannamei garnalen gepeld 31/40 gaan weer 31 tot 40 garnalen in een Engelse pond.
Gamba's en tijgergarnalen hebben een zoete smaak en kunnen koud worden gegeten, maar ze zijn ook uitermate geschikt om te koken, grillen, bakken, roerbakken of voor op de barbecue. Het verwarmen moet wel heel snel gebeuren, anders worden ze droog.
Gepelde Garnalen: 125-150 gram p.p.
Nobashi's zijn langgestrekte scampi's. Nobashi's worden vaak gepaneerd, en vervolgens gefrituurd. Ze kunnen in een sushi-roll verwerkt worden ofwel gewoon zo opgediend worden.
Garnalen bevatten net als vissen en andere schaal- en schelpdieren een hoge dosis vitamine B12, jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevatten garnalen de vitaminen B1, B2, B11, C en D en verschillende mineralen als natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink.
Verboden vruchten voor moslims: haram
producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg. specifieke soorten zeevruchten, afhankelijk van de islamitische leerschool die jouw klant volgt, voorbeelden van deze zeevruchten zijn: mosselen, garnalen, oesters, zeekreeften en krabben.
Ja, garnalen hebben een serie zenuwcellen die als hersens kunnen worden beschouwd.
Grijze garnalen zijn klein en doorschijnend en worden in de Noordzee gevangen. Na de vangst worden ze gekookt in zeewater, ze kleuren dan grijzig roze. Grijze garnalen hebben een meer uitgesproken smaak dan roze. Je kunt ze verwerken in koude en warme gerechten.
Hoe smaken garnalen? Garnalen hebben een karakteristieke, zilte smaak. Ze hebben een stevige structuur en wanneer ze gepeld zijn hebben ze een zoete, roomachtige geur.
Snijd met je mes de kop los van de gamba. Verwijder de bovenste helft van het schild door met je vork net boven de staart de gamba vast te houden en met je mes het schild los te maken. Daarna kun je met je mes het schild van de onderrug verwijderen. Trek dan met je vork het staartje eraf.
Breng een pan met ruim water aan de kook, voeg een flinke snuf zout toe (je kunt ook zeewater gebruiken). Garnalen koken: Kook de garnalen vervolgens in zo'n 2 à 3 minuten, de garnalen krommen zich en worden bruin/rood van kleur. Garnalen laten afkoelen en pellen.
Een grote pan vullen met water, tot ongeveer een derde of driekwart vol. Voeg twee eetlepels zout toe. Breng het water aan de kook. Doe de garnalen voorzichtig in het water en kook de garnalen gedurende 3 tot 5 minuten.
De gamba's kosten € 2,40 per stuk. Het minimum aantal is 150 stuks. Wij adviseren 2 of 4 gamba's per gast.
Voor scampi's en andere schaal- en schelpdieren gelden dezelfde adviezen zoals voor vis. Schaal- en schelpdieren zijn rijk aan verschillende vitaminen zoals B12 en andere B-vitaminen (hoeveelheid afhankelijk van de soort) en mineralen zoals jodium, fosfor en seleen.
Ze groeien vrij snel en zijn daarom redelijk neutraal van smaak zodat je ze makkelijk met een sausje kan combineren. Er zijn garnalen die wildgevangen worden in de oceanen.
Voor alle garnalen met kop, met schaal (HOSO - Head On Shell On) geldt een maataanduiding (= sortering) per kilogram. Dus Garnalen 16/20 met kop IQF geeft aan dat er zich per 1000 gram 16 tot 20 stuks garnalen met kop en schaal bevinden.
De meest voorkomende soort in Europa is de gekweekte soort. De black tiger garnaal komt uit een enorm distributiegebied. Van oost en zuidoost-Afrika via de Rode Zee en de Arabische golf, rond het Indiase subcontinent en via de Maleisische archipel tot het noorden van Australië en de Filipijnen.
Warmwatergarnalen worden in tropische en subtropische gebieden gevangen. De meest iconische soorten zijn bruine, witte en roze garnalen, die gezamenlijk bekend zijn als 'golfgarnalen'. Ze zijn van commercieel belang in zowel de Verenigde Staten als Mexico. Alle golfgarnalen worden met sleepnetten gevangen.