De vloeistofregel is er om te voorkomen dat terroristen gevaarlijke vloeistoffen in grote hoeveelheden kunnen meenemen. Je flesje mag je daarom wel bijvullen met water na de veiligheidscontrole. Ook mag je drinken kopen in de winkels op het vliegveld.
De 'vloeistofregel' moet voorkomen dat terroristen grote hoeveelheden vloeibare springstof aan boord van het vliegtuig brengen. Vloeistoffen die zijn gekocht na de securitycheck mogen daarom wel mee, mits verzegeld en met geldig aankoopbewijs.
Je eigen drankjes meenemen: zo zit dat
Per vloeistof geldt een maximum van 100 milliliter en je moet ze vervoeren in een doorzichtig plastic zakje. Je mag dus in principe een flesje water meenemen, zolang dit geen grotere inhoud dan 100 milliliter heeft.
U mag 1 liter aan vloeistoffen en gels meenemen in verpakkingen van elk 100 milliliter. Kleinere of aangebroken verpakkingen mogen uiteraard ook.
Vergeet je drinkflesje niet!
Je moet uiteraard goed gehydrateerd blijven tijdens het vliegen. De meeste drinkflesjes mogen inclusief inhoud mee in je tas als ze bij de securitycontrole goedgekeurd worden door de handbagagescan en de securitymedewerker.
Ook met flesjes vloeistof in verpakkingen onder de 100 ml kun je grote problemen aan boord veroorzaken. Met de 100 ml regel ben je dus niet per definitie veiliger, dan zonder. Discussie over nut regelsVanaf de invoering in 2006 is er veel discussie geweest over het nut van deze vloeistofregels.
Voor de meeste soorten voedsel gelden geen beperkingen, behalve voor vloeibare of gelachtige producten. Voor vloeistoffen geldt: maximaal 100 ml per verpakking, verpakt in een transparante, hersluitbare plastic zak. Voor droge snacks zoals chips of gedroogd fruit bestaan geen hoeveelheidsbeperkingen.
Grote verpakkingen mogen wel mee in de ruimbagage. Blikjes en flesjes drinken in de handbagage, worden zonder pardon vernietigd bij de security. Ook half-vloeibare producten kun je niet zomaar meenemen, maar kun je beter in kleinverpakking meenemen en in het vloeistoffenzakje doen.
De Nederlandse veiligheidsdienst op luchthavens, de Marechaussee, heeft specifieke regels voor het meenemen van spuitbussen in het vliegtuig. Net als voor andere vloeistoffen geldt de 3-1-1 regel: spuitbussen mogen niet groter zijn dan 100ml en moeten in een doorzichtige plastic zak.
Denk aan een reisapotheek met onder meer paracetamol, diarreeremmers, EHBO-artikelen en een insectenwerend middel. Stop alle medicijnen in de handbagage in plaats van in de ruimbagage. "In het ruim vriest het, waardoor de werkzaamheid verloren kan gaan.
Vanwege de dreiging op terroristische aanslagen door middel van chemicaliën zijn er sinds 2006 strenge regels op het meenemen van vloeistoffen in je handbagage tijdens de vliegreis. Daarom moet je voor vertrek goed weten welke vloeistoffen je mag meenemen. Zolang de reis ook met ruimbagage is, is er geen probleem.
Water is de grootste melkkoe. Waar je in de meeste buurtsupers zo'n 14 cent voor een flesje betaalt, ben je bij bijvoorbeeld Ryanair en Corendon Airlines 3 euro kwijt aan een watertje. Een verschil van maar liefst 2043 procent. EasyJet is wat dat betreft een stuk 'goedkoper' en vraagt 2 euro voor een flesje water.
Op alle vluchten, behalve intercontinentale vluchten, dien je te betalen voor drankjes en maaltijden. Als je Premium boekt, dan krijg je maaltijden en drankjes gratis. Op lange intercontinentale vluchten krijg je ook in economy class een driegangen menu en drankjes.
Zonnebrand valt in de categorie vloeistoffen. Net zoals bijvoorbeeld shampoo, mascara, tandpasta, gel, deo en lenzenvloeistof. Om deze vloeistoffen mee te nemen in het vliegtuig als handbagage gelden er verschillende regels: Ze mogen maximaal een inhoud van 100 ml per stuk hebben.
U mag vloeistoffen, spuitbussen en gels in uw handbagage hebben zolang zij niet meer dan een maximum volume van 100 ml overschrijden per artikel, meegenomen in een hersluitbare, doorzichtige plastic tas van niet meer dan 1 liter capaciteit per passagier.
Gevaarlijke stoffen die door u nooit in de hand- of ruimbagage mogen worden meegenomen zijn: Explosieve stoffen, zoals vuurwerk, munitie en noodsignalen. Samengeperste gassen, zoals gastanks. Brandbare stoffen, zoals verf, spiritus, grote hoeveelheden spuitbussen, nagellakverwijderaar.
Wat valt er onder vloeistoffen? De meest voorkomende vloeistoffen die in handbagage worden vervoerd, zijn toiletartikelen als parfum, shampoo, deodorant, gel, mascara, zonnebrand, crème en lippenstift. De regel geldt echter ook voor o.a. drank en etenswaren.
Verse groenten, vruchten, fruit en bloemen mag u meenemen als u er een fytosanitair certificaat voor heeft. Bovendien mag u de volgende producten wél meenemen in uw bagage zonder fytosanitair certificaat: Verse vruchten van banaan, kokosnoot, dadel, ananas en doerian.
110 liter bier, en:90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn), en:20 liter likeurwijn (maximaal 22% alcohol), en:10 liter sterke drank (minimaal 23% alcohol)
Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij mag je tussen de 5 en 14 kilo handbagage meenemen. Wil je geen risico nemen? Dan zit je bij 8 tot 10 kilo handbagage in de meeste gevallen veilig. De standaard maximale afmetingen van handbagage zijn 55x25x35 cm of 55x20x40 cm (lengte x breedte x hoogte).
Als u de EU binnenkomt of verlaat met 10 000 euro liquide middelen (of hetzelfde bedrag in andere valuta) of met een of meer van de onderstaande goederen (ter waarde van 10 000 euro), moet u hiervan aangifte doen bij de douane in het EU-land van aankomst of vertrek met behulp van het EU-aangifteformulier voor liquide ...
Is tandpasta een vloeistof dan? Ja, of eigenlijk half vloeistof en half vaste stof. Hoe dan ook, gels, waar tandpasta onder valt, wordt op het vliegveld meegerekend als vloeistof. Je mag zoveel vloeistoffen meenemen als je wilt, maar het moet wel in één zak van 1 liter passen.