Niet alleen ramen lijden eronder als ze niet worden gewassen, ook de kozijnen verslechteren. Als u te lang wacht met het wassen van de ramen en kozijnen, kan het vuil gaan zorgen voor krassen. Door regelmatig de ramen te lappen, voorkomt u eventuele schimmel aan de binnen- of buitenkant.
In de zomer wassen veel mensen elke maand hun ramen, terwijl ze dit in de winter elke 2 of 3 maanden doen. Hoe vaak je je ramen zeemt, heeft dus vooral te maken met hoe vies ze zijn en hoe snel jij je stoort aan vlekken en vingerafdrukken. Het is wel aan te raden om minimaal elke 3-4 maanden je ramen schoon te maken.
Ramen moeten nooit in de volle zon of op warme dagen worden gezeemd want dan drogen ze te snel en ontstaan er vegen en strepen. Een grauwe, grijze dag is het meest geschikt om de ramen te zemen.
Daarom is het aan te raden in ieder geval elke 6 tot 8 weken de ramen buitenshuis schoon te maken.Binnenshuis voldoet eens in de twee tot vier maanden voor de meeste huishoudens. Daar heb je vooral te maken met vette vingers, eventuele rookaanslag en spinnenwebjes.
Lap ramen niet als de zon erop schijnt. Het water droogt dan te snel op en zo krijg je strepen. Was ramen niet als het vriest. Als je dan warm water gebruikt op de ramen, kunnen er barsten en scheuren ontstaan.
Azijn: een wondermiddel
Streeploze ramen verkrijgen na het poetsen, is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het geheim? Een scheutje azijn toevoegen aan je emmer lauw water.
Voor heldere ramen kunt een scheutje glansmiddel voor de vaatwas aan uw water toevoegen. Gebruik geen spiritus, dat geeft oliestrepen en na verloop van tijd vertonen uw ramen dan een blauwe waas die moeilijk weg te krijgen is. Een halve ui in uw waswater doet ook wonderen voor schoon gewassen ramen zonder strepen.
Verwijder eerst vuil, zoals zand en stof, van de ramen met een zachte borstel of een droge doek. Stap 2. Vul de emmer ruimschoots met water. Voeg daar een kleine beetje afwasmiddel zoals Dreft of schoonmaakazijn aan toe.
Iedere glazenwasser gebruikt andere schoonmaakmiddelen. Veel professionele glazenwassers wassen met water en afwasmiddel (werkt ontvettend), maar steeds vaker gebruiken ze 'osmosewater'. Dit speciale water zorgt ervoor dat de ramen vlekkeloos opdrogen, omdat de kalk en andere mineralen eruit zijn gefilterd.
Dat hangt af van verschillende factoren. Hoewel we al jaren ramen poetsen, is het erg moelijk om een vaste prijs te plakken op het wassen van ramen. De gemiddelde prijs van een ramenwasser ligt tussen de €38 en €50 per uur.
Het heeft absoluut geen zin om de ramen te wassen, wanneer het regent. Als dit echt waar was dan zou glazenwassen in Nederland onmogelijk zijn, want volgens het KNMI valt er ieder jaar op zo'n 100 dagen regen.
Zonder strepen de ramen wassen
Doe een scheut azijn in een emmertje lauw tot warm water. Voeg daarbij een beetje afwasmiddel, en zeem met het sopje je ramen in. Trek nu met een raamwisser het water in één vlotte beweging weg. Ga geen twee keer over dezelfde plaats met je raamwisser, want zo krijg je strepen.
Telescoop glasbewassing
Als het water op je ramen wordt gespoten gaat het een verbinding aan met het aanwezige vuil. Het osmosewater trekt als het ware het vuil van het raam af. Zelfs tot uit de poriën van het glas. Na bewassing spoelen we het raam na en wordt ook het laatste vuil uit alle naden en voegen weggespoeld.
Een scheutje ammonia in een emmer lauw water doet ook wonderen voor blinkende ramen. Of ruitensproeiervloeistof. Bewaar er wat van in een leeg flesje of handzeeppompje en besprenkel een spons met het goedje, waarna je je ramen ermee inzeept. Je kunt, als je ja ramen langer schoon wilt houden, ook autoshampoo gebruiken.
Gebruik geen warm water in de winter!
Wanneer je bevroren ramen lapt met warm water, bestaat de kans dat het glas gaat breken, of dat het barsten gaat vertonen. Zorg er dus voor dat je in de winter steeds je ramen wast met lauw water, of koud water.
Hoe krijg je osmose water? Osmose water ontstaat door water onder hoge druk te filteren met behulp van verschillende filters, ook wel membramen genoemd, die samen alle stoffen uit het water filteren. Met dit proces worden stoffen zoals zouten, mineralen, chloor, nikkel, ijzer, zink en kalk verwijderd.
Osmosewater is water dat vrij is van alle mineralen, virussen, medicijnen, zware metalen, bacteriën, pesticiden en vuildeeltjes. Het is water in zijn puurste vorm. Schoonmaakbedrijven gebruiken osmosewater omdat de kans op strepen en vuilresten hierdoor kleiner is.
Afwasmiddel wordt verreweg het meest gebruikt onder de beroepsglazenwassers. Het heeft een ontvettende werking, glijdt goed over het raam en ruikt vaak ook nog eens fris. Daarnaast worden de afwasmiddelen vaak met (PH) neutrale zeep gemaakt, wat niet alleen beter is voor de huid, maar ook voor het milieu.
Vooral microvezeldoekjes zijn geschikt om de ramen zonder strepen te wassen. Ze nemen heel goed vuil op en halen zelfs met alleen water zeer goede reinigingsprestaties.
Ten eerste kun je gebruikmaken van afwasmiddel of allesreiniger. Azijn werkt ook heel goed, maar je raam zal sterk naar azijn gaan ruiken. Met een beetje citroensap kun je die geur onderdrukken. Een afwasmiddel werkt doorgaans het best, net als de speciale middeltjes die ervoor gemaakt zijn.
Het vuil op het glas kan lastig schoon te krijgen zijn, vooral bij langdurig slecht onderhoud. Zand en stof worden er namelijk over een langere periode ingebrand. Het is dus van belang om er op tijd bij te zijn en de opgedroogde regendruppels met enige regelmaat te verwijderen door glasbewassing.
Witte azijn heeft niet enkel een ontvettende kracht, maar het heeft ook een ontkalkende werking. Om jouw azijn-raamreiniger goed te doseren, meng je gewoon 250 ml azijn met 750 ml water in een fles met een verstuiver en spuit je op het doeloppervlak. Daarna afdrogen met een droge microvezeldoek.
Als er hardnekkig vuil op het raam zit, maak dan een mengsel van een beetje zuiveringszout en een beetje water.Breng dit aan op de vuile plekken. Bij zeer hardnekkige vervuiling kunt ook een beetje azijn gebruiken. Laat alles ongeveer twee minuten inwerken.
Allereerst, gooi al die chemische schoonmaakmiddelen maar aan de kant, want het beste sopje creëer je gewoon met een emmertje warm water, een theelepel soda en een paar druppels afwasmiddel. De soda ontvet en reinigt de ramen en is daarnaast ook nog eens goed voor de portemonnee.