Vanwege zijn vuil- en geurafstotende eigenschappen, hoef je wol niet vaak te wassen. In de meeste gevallen is grondig luchten in de buitenlucht of een vochtige omgeving (bijvoorbeeld in de badkamer, terwijl je onder de douche staat) toereikend.
Ja, je mag wol wassen. Er zit niet voor niets een wolwas-programma op sommige wasmachines. We raden je aan om een wollen trui alleen te wassen als dat echt niet anders kan. Als even luchten voldoende is heeft dat nadrukkelijk de voorkeur.
Ons wasvoorschrift is als volgt: Was je trui op het wolwasprogramma van je wasmachine op 30 graden en zorg dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren.Gebruik een (beetje) wolwasmiddel.
Een wollen deken van het merk Røros is gemaakt van zuiver scheerwol. Deze kun je het beste schoonmaken met een handwas van maximaal 30 graden en niet chemisch te reinigen.
Kun je een schapenvacht wassen in de wasmachine? Een schapenvacht wassen is niet aan te raden, de lanoline verdwijnt uit de vacht en het leer wordt er stug van. Een schapenvacht die nat is geweest of gewassen is in de wasmachine wordt er dus niet beter op.
Wollen dekbed wassen, niet doen!
De lanoline (wolvet) maakt wol vuilafstotend en antibacterieel. Dagelijks opschudden en regelmatig luchten volstaat voor goed onderhoud. Waarom niet in de wasmachine? Met elke wasbeurt spoelt u lanoline (wolvet) uit de wol, waardoor deze droog, prikkerig en stoffig wordt.
Gebruik liever geen wasverzachter voor wollen kleding. Gebruik eventueel een scheutje natuurazijn in plaats van wasverzachter. De azijn geeft een mooie glans en zorgt dat de kleuren mooi blijven. Texelana wolwasmiddel is zeer geconcentreerd, waardoor je maar een kleine hoeveelheid per wasbeurt nodig hebt.
Ons wasvoorschrift is als volgt: Was je trui op het wolwasprogramma van je wasmachine op 30 graden en zorg dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren. Gebruik een (beetje) wolwasmiddel. Was wol met wol. Stop je wollen kleding niet tussen de spijkerbroeken met ritsen.
Kies altijd voor een speciaal wasmiddel voor wol en/of delicate was. Het vloeibare fijnwasmiddel WoolCare uit de Miele CareCollection bijvoorbeeld, bevat tarwekiemproteïnen die de wol weer superzacht maken. Het wasmiddel heeft ook vezelbeschermers tegen vervilten en kleurbeschermers voor heldere kleuren.
Gebruik ruim voldoende koud water en een scheutje vloeibaar wolwasmiddel, Dit wasmiddel zorgt voor een goede reiniging en dat je kleding lekker zacht blijft. Wol kan je niet uitwringen omdat je dan de vorm uit je kleding kan wringen. Daarom leg je de kleding altijd plat neer en op een handdoek.
Wol daarentegen produceert niet alleen geen statische elektriciteit, het heeft ook een kern die vocht opneemt. De wasverzachter wordt in deze kern opgenomen, waardoor het voor de vezels onmogelijk wordt om het vocht van je huid op te nemen en af te voeren naar de atmosfeer.
Wol wassen met gewoon wasmiddel
Een goede verzorging van wollen kleding vereist speciale wolwasmiddelen. Kies indien mogelijk voor een wasmiddel dat lanoline bevat; dit is een vetlaag dat in wol zit om schapen tegen kou, vocht en vuil te beschermen.
Wol reinigt zichzelf
Wanneer lanoline in aanraking komt met vocht, werkt deze als een natuurlijke zeep. Hang je trui of vest voor een lekkere opfrisbeurt dus gewoon buiten aan de waslijn of voor het open raam. Dat scheelt weer een wasbeurtje.
Wat is het meest aangewezen toerental om wol te laten centrifugeren? 1.200 tpm is ideaal. Dat is best snel, maar wol slorpt veel water op en het is belangrijk om wol in de machine zo droog mogelijk te zwieren. Als er te veel water in een wollen kledingstuk achterblijft kan het zijn vorm tijdens het drogen verliezen.
De krimp in de hoogte was gemiddeld 31%. Als je een lap breit en er daarna vormen uit knipt, maakt het niet heel erg uit hoe de krimp precies is. Wil je een project breien en dan in de wasmachine vilten, bijvoorbeeld sloffen, dan is het wel belangrijk dat je precies weet hoeveel krimp er is.
Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden. Varianten zoals Modal en Lyocell (Tencel) hebben daar minder last van en kun je op maximaal 40 graden wassen.
Vul een emmer of wasbak met handwarm water en een mild wasmiddel of shampoo.Let erop dat je wasmiddel geschikt is voor wol. Speciaal wolwasmiddel of wol- en fijnwasmiddel is volop verkrijgbaar. Het beste wolwasmiddel is eigenlijk helemaal geen wasmiddel.
Soda is sterk en kan schade toebrengen aan delicate stoffen, zoals zijde, linnen en wol.
Zeker wel! De wollen truien die nu gemaakt worden kunnen zeker in de wasmachine. Zorg wel dat je die op een 30-graden programma speciaal voor wol doet.
Uw wollen dekbed wassen is onder normale omstandigheden eigenlijk niet nodig. Regelmatig luchten in de frisse buitenlucht is voldoende. Wol blijft lang veerkrachtig, sterk en beschermd door een natuurlijk laagje vet: lanoline.
We adviseren om uw deken/plaid te laten reinigen door de stomerij. Thuis zelf wassen is mogelijk, maar volg dan ons advies: -Gebruik het speciale programma voor wol van uw wasmachine en een speciaal wolwasmiddel. -Gebruik altijd een koude watercyclus.
Wassen met de hand heeft de voorkeur, gebruik anders het wolwasprogramma van je wasmachine. Krimp is meestal een gevolg van plotselinge temperatuurschommelingen. Doe wollen dekbedden dan ook nooit in de droger, spoel het uit met dezelfde watertemperatuur als waarin je het gewassen hebt en strijk het niet heet.