Overstappen naar een hogere schaal is alleen mogelijk als je promotie maakt of als je in je huidige functie groeit, van bijvoorbeeld een junior naar een senior. Binnen een schaal kun je ook groeien, omdat zo'n schaal weer uit treden bestaat. Functioneer je goed? Dan ontvang je meestal elk jaar een salarisverhoging.
In de schaal zijn verder treden aangebracht. Deze zijn verbonden aan je werkervaring. Afhankelijk van het type onderwijs bevat een schaal 10 tot 15 treden, waarop je stapje voor stapje doorgroeit. In principe groei je bij goed functioneren voor ieder gewerkt jaar één trede en kun je jaarlijks meer gaan verdienen.
Als je goed functioneert schuif je elk jaar 1 stapje omhoog tot je de laatste trede van de schaal bereikt, je salaris blijft vervolgens gelijk. Over de schaal die bij jouw functie hoort kun je vaak niet onderhandelen. Wel kun je in gesprek gaan over de trede waarin je start.
In de meeste gevallen schuif je horizontaal door als je een schaal omhoog gaat. Dat betekent dat je op dezelfde trede blijft, maar dan wel in een hogere schaal. Hoe de inschaling precies werkt, kun je ook lezen op Loonwijzers pagina over cao-lonen.
Uw salarisschaal wordt voornamelijk bepaald door de zwaarte van uw functie en de opgedragen werkzaamheden. De zwaarte van de functie bepaalt welk salaris erbij hoort. Het functiewaarderingssysteem (Fuwasys) stelt dit vast.
Wanneer een werknemer aan het einde van zijn salarisschaal komt, bereikt hij zijn maximale salaris. Wel kan zijn salaris nog toenemen door indexering of, wanneer uw organisatie onder een cao valt, door cao-onderhandelingen.
Overstappen naar een hogere schaal is alleen mogelijk als je promotie maakt naar een andere functie, of binnen je huidige functie (bijvoorbeeld van junior- naar senior-niveau).
De minimumleeftijd voor functiejaren-opbouw in de cao MvT lag voorheen op 23 jaar, maar is met ingang van 1 juli 2019 verlaagd naar 21 jaar. Elk jaar hebben medewerkers recht op een functiejaar, tot zij het maximum in de salarisschaal hebben bereikt.
Het bruto uurloon in schaal 35 varieert van €12,52 tot €18,18. Het verschil binnen één functiewerkschaal is zo groot, omdat deze uit 9 à 13 treden bestaat.
Gemiddeld willen de werkgevers voor het komende jaar overgaan tot een loonstijging van 3,8%, een jaar eerder lag die stijging nog op 3,5%.
Het minimumloon gaat met 10,15% omhoog per 1 januari 2023. Het kabinet wil met de verhoging werken lonender maken. Het kabinet voert daarom voor het eerst sinds de invoering in 1969 een extra verhoging door van 8,05% bovenop de halfjaarlijkse aanpassing.
Over het algemeen is het normaal om 5 tot 10% opslag te vragen. Hoeveel procent je precies vraagt, heeft te maken met een aantal dingen. Ga bijvoorbeeld na wat de financiële situatie van je bedrijf is, hoe de arbeidsmarkt erbij staat en ontdek wat het gemiddelde salaris voor jouw functie is.
Bij elk jaar ervaring hoort een periodiek of functiejaar. Hoe meer jaren ervaring je hebt, hoe meer periodieken je krijgt en hoe hoger je loon wordt. Aan het aantal periodieken in een schaal zit een maximum: het schaalmaximum. Dan stopt de groei van je salaris in deze loonschaal.
Grote kans dat er in de vacaturetekst een schaal staat vermeld. Over die schaal valt helaas niet te onderhandelen, wel over de zogenaamde trede van je startsalaris.
Is het bedrijf waar je solliciteert aangesloten bij een cao? Dan staat er vaak een functieschaal bij jouw functie. Over de schaal kun je (bijna) nooit onderhandelen, over de zogenaamde trede van je startsalaris wél.
Veel werknemers krijgen iedere maand een loonstrook, maar dat is niet verplicht. U krijgt in ieder geval een loonstrook bij de betaling van uw eerste salaris. Ook krijgt u een loonstrook als er iets verandert in het loon of in de loonheffingen.
Kan mijn salaris erop achteruit gaan met deze cao?” Kort gezegd is het antwoord nee. Je kunt er in beginsel niet in loon op achteruit gaan als je hetzelfde aantal uren blijft werken.
De vuistregel voor een salarisverhoging percentage is tussen de 5 - 10 procent. Met onze bruto netto calculator kan je direct berekenen hoeveel extra netto salaris dit oplevert.
Dat ligt aan het soort cao dat van toepassing is. Als sprake is van een minimum-cao – dat zijn de meeste cao's – dan mag geen lager loon worden betaald, maar wel hoger loon. Als echter sprake is van een standaard-cao, dan mag helemaal niet van de cao worden afgeweken, ook niet in positieve zin voor de werknemer.
Hoewel u geen loonsverhoging hebt ontvangen, is dit wel een kans om te onderzoeken hoe u de verwachtingen van uw leidinggevende kunt overtreffen. Bespreek uw doelstellingen voor de komende periode met de manager en plan na enkele maanden een vervolgmeeting in om uw vooruitgang en resultaten te bespreken.