Het visvlees is stevig en heeft wel wat weg van vlees. De smaak zacht en wat zoetig. Door deze zachte smaak neemt het vlees gemakkelijk de smaak van de gebruikte kruiden of sauzen over. De filets bevatten geen graten.
Het vlees van de meerval heeft een stevige structuur en een zeer fijne smaak, vooral van de jongere dieren. De vissoort is vetarm en heeft culinair veel mogelijkheden. Ook gerookte meerval is een delicatesse, het sluit goed aan bij forel, paling en zalm. Van de meerval eitjes wordt namaakkaviaar gemaakt.
"Meervallen gaan ons niet aanvallen, want zij zien ons niet als prooi. Ze kunnen niet kauwen dus hij moet een prooi in één keer doorslikken. En dat gaat natuurlijk niet met mensen", zegt hij tegen Editie NL.
Besprenkel de meerval met 1 eetlepel citroensap en strooi er zeezout over. Verhit de olie en bak de visfilets 2-3 minuten per kant. Schep de vis uit de pan en houd de filets warm onder aluminiumfolie. Voeg de citroenrasp en de rest van het sap bij het bakvet en laat dit 1 minuut koken.
Echt bijten doet een meerval niet, het zijn meer schaafwonden. Waarom maakt de meerval deze vergissing? Een meerval zal normaal nooit mensen aanvallen een watervogel of een klein zoogdier kan een grote meerval makkelijk aan maar een mens word toch een ander verhaal.
De meerval heeft geen tanden maar maakt gebruik van een soort bek platen met naar achter gerichte puntjes dat aanvoelt als schuurpapier. De afwezigheid van tanden betekend dat de vis zijn prooi geheel inslikt bij het azen. Een meerval kan 80 jaar oud worden en wordt in Nederland een dikke 2 meter.
,,Ja, maar een meerval is niet gevaarlijk voor de mens. Je kunt gewoon in het water blijven zwemmen. Wereldwijd zijn er geen meldingen bekend van meervallen die mensen aanvallen.
Groothandelaars in Nederland hebben het voor meer dan €13/kg liggen en in Duitsland is het zelfs niet onder de €20/kg te krijgen. Muscle Meat zorgt ervoor dat deze vis nu ook bij jou thuis beschikbaar is voor een super prijs van €11/kg!
Gedroogde bladeren zoals van de Catappa boom worden door veel soorten als erg lekker ervaren. Tevens geven de bladeren looizuren af, dat zeker wildvang meervallen erg prettig vinden. Wekelijks 10 tot 20% van het water verversen.
In de Biesbosch is een meerval van 2,43 meter gevangen. Dat is een record! De twee mannen die hem aan de haak hadden, moesten flink tillen om de vis in de boot te krijgen.
Ja, snoeken kunnen mensen bijten. Maar op enkele incidenten na komt dit over het algemeen nooit voor in Nederland. Een snoek is dan wel een roofvis maar de snoek eet geen mensen vlees. En gelukkig maar want snoeken hebben wel 700 vlijmscherpe tanden.
Meerval wordt regelmatig met kunstaas gevangen. Dit kan werpend vanaf de kant maar de meeste vissers gaan met kunstaas meerval vissen vanuit een boot. Omdat meerval een jager vanaf de bodem is zal je net als bij snoekbaars vissen je kunstaas dicht tegen de bodem moeten vissen. Grote shads zijn hier erg voor geschikt.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Het advies van het Voedingscentrum is: “1 keer per week vis eten is een echte aanrader. Vooral vette vis zoals makreel, haring, Atlantische zalm , bokking, sardines. Lekker op brood, door salade en bij het avondeten.” Bron.
Bot heeft een zachte en neutrale smaak. Het kan wel eens voorkomen dat hij een grondachtige smaak heeft. Om dit te neutraliseren kun je de filets een half uur in koude melk leggen voordat je ze bakt. Ook gerookt is bot erg lekker.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
Meervallen hou je in een ruim opgezet tropisch zoetwateraquarium. Afhankelijk van de volwassen grootte van de vis en het aantal dieren moet je de aquariumgrootte aanpassen. Een vuistregel is dat de lengte van het aquarium minimaal tien keer de lengte van de grootste volwassen vis in het aquarium moet zijn.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Kosten éénmalig € 3,70 administratiekosten en een zwempas van De Meerval € 5,00. Bent u in het bezit van een leskaart (brons, zilver of goud)? Dan zwemt u recreatief tijdens de daluren voor een bedrag van € 3,50.
Meervallen kunnen in veel verschillende soorten wateren voorkomen. Voornamelijk komen ze voor in meren, plassen en de grote rivieren. De meerval heeft een voorkeur voor een zachte bodem, bij bodems met harde ondergrond kan de vis zich gemakkelijk beschadigen doordat deze actief is op de bodem.
Maar hoe gevaarlijk is deze vis eigenlijk? Volgens snoekvisser Joost Kamminga eten snoeken echt geen mensen: "Nee, echt niet. Snoeken eten voornamelijk kleine vissen, kuikentjes. Waarschijnlijk heeft deze snoek zich in het nauw gedrongen gevoeld.
De tastdraden en smaakpapillen helpen om in donkere omstandigheden prooien te detecteren. De jonge dieren voeden zich met macrofauna zoals vlo- en rivierkreeften. Volwassen meervallen eten hoofdzakelijk vis, ook staan andere soorten op het menu zoals amfibieën en watervogels.
Daardoor kan hij zonder water vervoerd worden. In Afrika weet de meerval zich in tijden van droogte soms maandenlang in de modder in leven te houden. Als ze maar wel vochtig blijven kunnen meervallen prima zonder water leven.