In de zorg voor mensen met dementie wordt steeds meer gebruikgemaakt van domotica. Dit zijn technieken die worden ingezet om bijvoorbeeld via sensoren of cameratoezicht te monitoren of iemand nog in bed ligt of door de kamer beweegt.
Met behulp van technologische middelen (domotica) wordt 'zorg op afstand' geboden aan mensen die langdurige zorg nodig hebben. Dit betreft vooral ouderen en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking die thuis of in zorginstellingen wonen.
Domotica is het automatiseren van bepaalde handelingen in huis. Dit zie je vaak terug in slimme producten in huis, ook wel smart home genoemd. Voorbeeld van domotica: Een goed voorbeeld van domotica is het automatisch inschakelen van de verwarming wanneer je naar huis rijdt van werk.
Bij domotica in de zorg moet je denken aan Alarmknoppen, Videobellen, Slimme Thermostaten en het bedienen verlichting afstand of op vooringestelde tijdstippen. Er zijn nog veel meer mogelijkheden die toepasbaar voor de zorg.
Domotica in de zorg staat voor de combinatie van technologie en diensten. Dankzij de diverse systemen wordt de kwaliteit van het leven van cliënten vergroot en krijgen zorgmedewerkers extra ondersteuning in hun werk. Bekende voorbeelden van zorgdomotica zijn alarmsystemen en video observatie.
Langer veilig thuis wonen met domotica
Tegelijk kunnen domotica helpen om je naaste langer thuis te laten wonen. Bijvoorbeeld als je door een sensor weet of je naaste zelfstandig naar buiten gaat of niet uit bed is gevallen. Daarmee kan je de veiligheid thuis langer beschermen.
Risico's/nadelen van domotica zijn: Dat systemen nog niet goed (genoeg) werken, en niet de goede zorg verleend wordt, of te laat. Dat het overhaast of niet juist ingezet wordt; toepassing moet vaak nog zorgvuldiger gebeuren. Dat privégegevens van patiënten en hulpverleners lekken.
Vormen van zorg op afstand zijn:
Videocommunicatie of beeldschermzorg: via een beeldscherm is er communicatie tussen cliënt en zorgverlener. Leefstijlmonitoring met slimme sensortechnologie. Een netwerk van sensoren in de woning, gekoppeld aan een computerprogramma, monitort het gedrag van een cliënt.
Het woord domotica is een samentrekking van de Latijnse term 'domus' (huis) en 'informatica'. Het duidt dus op een informaticasysteem voor woningen.
De invulling die het meest aan Domotica wordt gegeven is het automatiseren van het huis. Dit gaat meestal met een applicatie op de computer, tablet of telefoon. Deze maakt verbinding met een centrale computer (server) van waaruit alle slimme (slim staat voor apparaat met actor) apparaten bediend kunnen worden.
Verlichting, beveiliging, verwarming, audio/video en communicatie komen samen in één systeem dat gemakkelijk uit te breiden, aan te passen en levensloopbestendig is. Goed toegepast en gebruikt kan domotica ertoe bijdragen dat ouderen, gehandicapten en minder valide mensen langer thuis kunnen blijven wonen.
Met domotica krijg je meer controle over je woning. Via je smartphone kan je je huis vanop afstand bedienen en controleren. De lamp in de living vergeten uit te doen? Schakel deze dan uit via je smartphone.
eHealth is de toepassing van soortgelijke technieken als domotica, maar dan specifiek ingezet om uw gezondheid of de gezondheidszorg als geheel te verbeteren of ondersteunen. Zo kunnen domotica ingezet worden als eHealth-toepassing.
Voor de inzet van toezichthoudende domotica, zoals uitluistersystemen, moet van te voren toestemming worden gevraagd aan de cliënt of zijn vertegenwoordiger. Deze vallen onder onvrijwillige zorg wanneer een cliënt of vertegenwoordiger zich er tegen verzet (zorgvorm 'uitoefenen van toezicht op betrokkene').
Voor een elektrische installatie met een standaard bekabeld domotica systeem in een nieuwbouwwoning kan je rekenen op een prijs vanaf € 3.800 (excl. btw en plaatsing). Voor de installatiekosten mag je uitgaan van het gemiddeld uurloon van een elektricien: € 35 à 40 per uur (incl. btw).
Domotica gaat voor een groot deel bepalen hoe het huis van de toekomst eruit zal gaan zien. Via domotica zullen namelijk steeds meer dingen in ons huis, en dagelijks leven, geautomatiseerd worden dan we wellicht denken. De toekomst van domotica beïnvloedt ons leven in meer opzichten dan je wellicht denkt.
Afhankelijk van de zorgindicatie van de cliënt zal bekostiging plaatsvinden door bijvoorbeeld gemeenten, verzekeraars, indirect via thuiszorginstelling, zorgcentrales of woningcorporaties of bekostiging door de cliënt of familie zelf.
- De privacy van de zorgvragers komen meer bloot te liggen, hier kunnen mensen angstig van worden. - Je zult als nog alles via het internet moeten doen, als het internet er uit ligt kun je ook geen zorg verlenen of gegevens van de zorgvrager inzien.
Met domotica worden technologische hulpmiddelen in en om huis bedoeld. Deze kunnen bijdragen aan het langer zelfstandig thuis wonen. Denk bijvoorbeeld aan bewegingsmelders of leefstijlmonitoring.
Als grootste voordelen zien mensen dat zorg op afstand (reis)tijd bespaart, laagdrempelig is en zorgkosten kan verlagen. Nadelen worden ook gezien. Zo is er de vrees dat de zorg minder persoonlijk wordt. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport 'Consument kiest voor zorg op afstand' van Medicinfo.
Een slimme app die helpt de conditie te verbeteren, een online afspraak bij de huisarts of digitale hulpmiddelen waardoor mensen langer thuis kunnen wonen. Dit zijn allemaal voorbeelden van e-health. De overheid stimuleert de zorgsector om meer e-health toe te passen.
Effectievere behandeling, doelmatiger werken en afname van reistijd worden gezien als enkele grote voordelen van zorg op afstand door zorgverleners. Cliënten en mantelzorgers krijgen sneller de zorg of ondersteuning die zij nodig hebben door de inzet van beeldschermzorg. Het kan ook van invloed zijn op sociaal vlak.