Als ze bijvoorbeeld Ni Hao (hallo) willen zeggen in een sms, typen ze n en de i. Op hun scherm verschijnt dan een aantal karakters van woorden die met de klank 'ni' beginnen. Ze kiezen dan het goede karakter uit en typen dan de eerste paar letters van het volgende woord.
Hoe sms't een Chinees? 100 alledaagse mysteries is een bundeling van de 100 leukste, raarste en meest bijzondere vragen uit de populaire rubriek next question uit nrc. next. Paperback; 224 pagina's.
Drie van de meest gebruikte apps in China zijn WeChat, een multifunctionele chat-app, Taobao, een héél uitgebreide versie van Marktplaats en Weibo, een uit de kluiten gewassen Facebook. WeChat kun je zien als de Chinese versie van WhatsApp, alleen veel en veel uitgebreider, legt Manya uit.
In China worden andere letters gebruikt dan de letters van de Nederlandse taal, de Chinese taal bestaat uit veel verschillende tekens. Er zijn in de loop der tijd zo'n 56.000 unieke Chinese tekens (Hanzi) ontdekt. Maar een goed opgeleide Chinees kent er gemiddeld maar zo'n 7000.
Elk teken betekent een woord in het Chinees, bijvoorbeeld het teken voor een boom was een tekeningetje van een boom. Net als in Nederland hebben de Chinezen ook dialecten, alleen zij hebben er duizenden waardoor sommige mensen elkaar niet kunnen verstaan. Maar: ze schrijven wel alles op dezelfde manier op.
Dankjewel! — Xièxiè nǐ! (谢谢你!)
halo (zn): 晕 , 暈
Nǐ hǎo (你好) is het Mandarijnse woord voor 'hallo'. Letterlijk vertaald betekent het 'jij goed', maar het is geen vraag, tenzij het 'vraagwoord' ma (吗 / 吗) wordt toegevoegd aan het einde.
Iemand groeten door "nǐ hǎo" te zeggen.
Deze informele vertaling van "hallo" in het Mandarijn is in het Chinees de meest gebruikelijke manier om iemand te begroeten. Letterlijk vertaald betekenen deze woorden zoiets als "jij beter." In het Chinese schrift ziet de begroeting er zo uit: 你好.
De begroetingsregels in China zijn voor mannen en vrouwen hetzelfde. Wil je iemand op de juiste wijze begroeten, zeg dan gewoon 'Ni hoa', geef een lichte handdruk en knik even kort met je hoofd. Het hoofd even buigen, wordt hier zeer gewaardeerd.
De meest voorkomende wijze van “hallo” zeggen in het Chinees is nǐ hǎo.
Nederland: 荷兰, helan.
Er zijn 3 manieren waarop je jezelf kunt voorstellen in het Chinees. Wǒ shì hélán rén. Hier zeg je letterlijk: Ik (wǒ) ben (shì) een Nederlands (hélán) mens (rén).
Als Nederlanders elkaar begroeten, gebruiken ze veelal het woord “hoi”. In Vlaanderen is dit minder gebruikelijk. Als u iemand tegenkomt, kunt u beter Hey zeggen. Hallo komt echter wel in zowel Nederland als Vlaanderen voor.
Het woord hallo staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
De meest voorkomende vertaling voor hallo is konnichiwa. Net zoals we in het Nederlands naast hallo ook goedendag, dag, goedemorgen en zelfs hé zeggen is dat net zo in het Japans.