Amsterdam, 24 juli 2018 – Weinig mensen beseffen dat je op plastic kauwt als je kauwgom in je mond hebt. Het gom, vroeger gemaakt van natuurlijke hars, is tegenwoordig bijna altijd van synthetisch rubber. In plaats van hars worden op olie gebaseerde polymeren gebruikt.
BenBits plant-based kauwgom heeft dan ook een nieuwe verpakking die geheel plasticvrij is van recyclebaar en composteerbaar papier. BenBits is vegan, heeft een natuurlijke gombasis en uitsluitend ingrediënten van natuurlijke oorsprong, bevat geen kleurstoffen, zoals E171, en is suikervrij.
Kauwgom is gemaakt van gom. Gom is het sap van bomen. In ongeveer 20 soorten bomen in het oerwoud zit gom waar kauwgom van gemaakt wordt. Met een mes wordt er een snee in de bast van de boom gemaakt.
Samen met sigarettenpeuken veroorzaakt kauwsnoepgoed 13 procent van alle zwerfafval. Harmen Spek, innovatiemanager bij Plastic Soup Foundation, spreekt van een plaag. “Wanneer een kauwgom – gemaakt van onder meer synthetische polymeren, plastics – is geconsumeerd, blijft er ongeveer een derde van over”, zegt hij.
Suikerhoudende kauwgom is uiteraard niet goed voor je tanden. Kauwgom bevat vaak zure smaakstoffen en conserveringsmiddelen en kan daarmee het tandglazuur aantasten. Het kauwen van kauwgom heeft ook voordelen. Zo kun je na het eten een kauwgompje nemen om etensresten te verwijderen.
Kauwen is een beweging van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak, tot stand gebracht door de kauwspieren en dienend om voedsel met de tanden te grijpen en tussen de kiezen fijn te malen.
Steeds meer tandartsen raden aan om speciale, suikervrije kauwgom te gaan gebruiken voor een gezond gebit. Dat doen ze waarschijnlijk omdat kauwgom speeksel stimuleert, en je speeksel werkt dan weer positief op je mond. Het neutraliseert namelijk zuur, spoelt je mond en voorkomt gaatjes.
De ingrediënten van kauwgom lossen niet op in water of speeksel. Daardoor raakt de kauwgom nooit op in je mond. Wil je meer weten over kauwgom, bekijk dan het filmpje. Waarvan wordt kauwgom gemaakt?
Als je kauwgom inslikt, komt het in je maag terecht. Sommige ingrediënten, zoals de zoetstoffen, worden afgebroken in je maag en darmen. Maar het grootste gedeelte is bestand tegen je zure maaginhoud en verteringsenzymen, waardoor je spijsvertering het niet kan verteren.
Kauwgom wordt van aardolie gemaakt en is biologisch niet afbreekbaar. Wie zijn stukje kauwgom dus op straat gooit, zorgt voor enorme gevolgen, want het afval vervuilt rivieren permanent. Alleen al in Toronto telde de regisseur 719 miljoen stukjes kauwgom op de stoep. Dat komt overeen met ongeveer 2000 ton afval.
Het lichaam breekt de gom niet af, ondanks de extreem zure maaginhoud en verteringsenzymen. Omdat kauwgom goed kneedbaar is, passeert het zonder veel problemen de maag en de darmen om uiteindelijk in de wc te belanden.
Kauwgom bestaat al heel erg lang. Zelfs de oude Grieken hadden al een soort kauwgom, wat ze maakten van hars uit een boom. De eerste echte kauwgom is in 1869 uitgevonden, door een tandarts nog wel! De echte roze bellenblazende bubblegum werd bedacht door een Amerikaan, in 1928.
Chewsy is een natuurlijke en suikervrije kauwgom, gemaakt met slechts 5 natuurlijke ingrediënten afkomstig van bomen. Dat betekent geen aspartaam, geen kunstmatige smaakstoffen of zoetstoffen, geen conserveringsmiddelen en geen plastic gombasis.
Vandaag de dag eten Nederlanders samen elk jaar vijf miljoen kilo kauwgom. Dat is per persoon 350 kauwgompjes per jaar dus elke dag een kauwgom per persoon. Kauwgom bestaat uit een elastische gombasis, zoet-, smaak- en kleurstoffen, anorganische stoffen en anti-oxidanten.
BenBits werd eind jaren zeventig door een Deens bedrijf in Nederland gelanceerd als de eerste suikervrije kauwgum. In de jaren tachtig veroverde het onder de slogan Spaart de Tanden een enorm aandeel op de kauwgummarkt. Vooral in de salmiaksmaak.
Een doorgeslikt stukje kauwgom blijft zeven jaar in je maag.
Warm de azijn bij voorkeur even op in een magnetron. Breng een beetje van het verwarmde azijn aan op de vlek. Vervolgens kun je de kauwgom er met een tandenborstel af boenen.
1 Kaux kauwgom; beste kauwgom voor tanden
Dit – vanzelfsprekend suikervrije – Duitse merk is met stip de meest verantwoorde en gezonde kauwgom. Het eerste verschil tussen Kaux chewing gum en andere merken, is de sterkere concentratie xylitol (1,06 gram).
Naarmate er langer op de kauwgom werd gekauwd, nam het aantal bacteriën in de kauwgom toe. Het bleek uiteindelijk het meest effectief om dertig seconden te kauwen. “Na langere tijd kauwen kan inderdaad het aantal bacteriën in de kauwgom weer afnemen,” zegt hoofdonderzoeker Stefan Wessel tegen HP/De Tijd.
Veel kauwgom veroorzaakt je obstipatie
Dit is een fabel, het is namelijk juist andersom: van veel kauwgom, kun je waterige ontlasting krijgen. In suikervrije varianten zitten namelijk vaak polyolen, zoals sorbitol of xylitol. Deze zoetstoffen hebben een laxerend effect.
Teveel kauwen kan leiden tot heel wat kaakproblemen. Overmatig gebruik heeft een laxerend effect. Kauwgom maskeert je slechte adem, maar lost het zeker niet op. Overmatig kauwen kan leiden tot het prikkelbaredarmsyndroom (buikklachten, afwijkende stoelgang,...).
Het gebruik van Mentos Gum Insta White is veilig voor het tandglazuur. Het is suikervrije kauwgum (met xylitol) dat helpt tandplak te neutraliseren. Het neutraliseren van tandplak kan worden behaald door een paar keer per dag te kauwen, voor ten minste 20 minuten, op Insta White nadat je hebt gegeten of gedronken.
Suikervrije Kauwgom
Kauwgum houdt de speekselproductie op gang en voorkomt dat uw mond uitdroogt, waardoor het een goed effectief wapen is tegen slechte adem. Kies altijd voor een suikervrije kauwgom, want anders heeft het juist een averechts effect, omdat suikers door bacteriën in stinkende gassen worden omgezet.