Sociaal-culturele factoren gaan over de sociale en culturele normen en waarden van een gebied of land. Met behulp van deze factoren kunnen de kenmerken van (potentiële) consumenten worden geïnventariseerd.
Sociaal-culturele achtergrond gaat over normen, waarden, gewoonten en gebruiken die iemand vanuit huis meekrijgt. Deze sociaal-culturele achtergrond kan ook duiden op een specifieke groep waar iemand zich mee identificeert.
Social-culturele factoren
levensstijl, bijvoorbeeld; sporten en gezond eten. vrijetijdsbesteding. communicatie. normen en waarden.
Sociaal-culturele factoren in DESTEP analyse
Het onderdeel van DESTEP analyse waarin je de sociaal-culturele factoren van een markt onderzoekt wordt daarom steeds belangrijker. Sociaal-culturele factoren waar je in DESTEP analyse kan kijken zijn bijvoorbeeld: Waarden en normen die er gelden. Gemiddeld opleidingsniveau.
DESTEP is een afkorting voor zes factoren die samen een beeld geven van de macro-economische omgeving, namelijk: demografisch, economisch, sociaal-cultureel, technologisch, ecologisch en politiek-juridisch. In de afbeelding hieronder ziet u de factoren van de DESTEP-analyse weergegeven.
Het blijkt lastig om één specifieke eigenschap te noemen. Maar het hebben van een positieve basishouding en geduld, waardevrij kunnen luisteren en kunnen aansluiten bij de leefwereld van een cliënt worden genoemd als belangrijke competenties sociaal werker.
Een algemene definitie van sociale verandering kan bij Jef Verhoeven (1986:19) gevonden worden. Hij definieert sociale verandering als 'een significante wijziging van gestructureerd sociaal handelen en/of van de cultuur van roldragers, groepen of collectiviteiten'.
Bij de sociaal-culturele invalshoek staan vragen naar de opvattingen van de betrokkenen, hun waarden en normen en morele rechten en plichten centraal.
- de sociaal-culture dimensie; waarbij het gaat om de cultuur van een groep mensen, de wijze waarop ze met elkaar samenleven. - politieke dimensie; waarbij de politieke invloed van overheden en belangengroepen centraal staat.
Op welke demografische, economische, sociaal-culturele, technologische, ecologische en politiek-juridische factoren je precies ingaat, is afhankelijk van de omgeving waarbinnen het bedrijf of de organisatie opereert.
De term cultuur verwijst naar een set van waarden, kennis, taal, rituelen, gewoontes, levensstijlen, attitudes, geloof, folklore, regels en rechten binnen een bepaalde groep van mensen binnen een bepaalde tijd. Verschillende culturele achtergronden zijn gelinkt aan verschillende eetgewoontes.
Een sociaal cultureel werker streeft naar verandering en meer sociale rechtvaardigheid. Je zet een actie op, organiseert een petitie, organiseert een overleg of nieuw project, ... Je blijft zoeken naar creatieve, innovatieve antwoorden voor uitdagingen, problemen van mens en maatschappij.
Dat zijn de omstandigheden waarin we opgroeien, wonen, werken, leven,… Denk aan: Of we als kind thuis veel spanningen meemaakten. Of we opgroeiden in een veilige en gezonde woonst en buurt.
Sociale factoren zijn de factoren in je sociale omgeving. De kracht van je omgeving is niet te onderschatten. Je bent vaak het gemiddelde van je vijf beste vrienden. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat die beste vrienden van je het gemiddelde zijn van wie jij wilt zijn als je naar ze kijkt.
Factoren die bepalend zijn wat betreft de indeling wanneer iemand tot de F-cultuur of G-cultuur behoort zijn: welvaart, religie, sociaal milieu en het (genetisch bepaalde) individu.
Vanuit vier invalshoeken (sociaal-economische, sociaal- culturele, politiek-juridische en de veranderende- en vergelijkende invalshoek) leer je hoe je greep kunt krijgen op het verklaren van de maatschappelijke werkelijkheid.
Een concert of theatervoorstelling bijwonen, een meerdaagse schooluitstap, aansluiten bij een sport- of ontspanningsclub, enz. kan soms te duur uitvallen voor het gezinsbudget. Bij het OCMW kan hiervoor een tussenkomst aangevraagd worden.
Verschillende gemeenschappen op basis van etniciteit, die dezelfde cultuur aanhangen zijn veel voorkomend in de Nederlandse maatschappij. We spreken daarom van een pluriforme samenleving. Een samenleving met verschillende culturen en gemeenschappen, die zowel langs elkaar heen leven als met elkaar leven.
De Sociaal Pedagogisch Werker 3 is een zelfstandige functie. De functionaris is werkzaam in instellingen voor de primaire - al dan niet vervangende - woon- en leefsituatie zoals dak- en thuislozenzorg, diverse (crisis)opvangcentra, instellingen voor begeleid wonen en sociale pensions.
Je werkt in de socioculturele sector. Dit is een heel gevarieerde sector. Denk bijvoorbeeld aan sociaal-cultureel werk met volwassenen, jeugdwerk, beroepsopleiding, sport, samenlevingsopbouw, cultuurspreiding, milieu, ontwikkelingssamenwerking, minderheden, toerisme, musea & erfgoed en media.
Het Sociaal Cultureel Centrum wordt een uitnodigend, herkenbaar en bijzonder cultuurgebouw dat moeiteloos aansluit op de bestaande omgeving. Veel aandacht is besteed aan hoe het gebouw beleefd wordt vanaf de straat.
Onder omgevingsfactoren verstaan we de fysieke omgeving, zoals de woning, de werkplek en de school.