De standaard diepte van een aanrechtblad ligt tussen de 60 en 70 cm. Voor een gemiddeld persoon is 60 cm namelijk de ideale grijpdiepte. Bij een te diep aanrechtblad zul je naar voren moeten hangen, wat kan zorgen voor lichamelijke klachten.
De minimale diepte van een keukenblad is 60 centimeter. Wanneer je lager zou gaan dan 60 centimeter heb je minder plek voor het opbergen van je keukenspullen en het klaarmaken van je gerechten. Het is dan ook aan te raden om voor een keukenblad te kiezen die wat diepte betreft niet lager gaat dan 60 centimeter.
Houd aan alle zijden waar het blad tegen de muur komt een voeg aan van minstens 2 mm, zodat het materiaal niet onder spanning komt te staan bij eventueel uitzetten. Rechte keukenbladen kun je verbinden met plaatjes die je aan de onderkant vastschroeft. Voor afgeronde bladen heb je speciale verbindingsprofielen nodig.
Vaak wordt een eiland gecombineerd met een apparatenwand waarbij de tussenruimte tussen kastenwand en kookeiland eigenlijk minimaal 100 cm moet zijn. Maar als er vaak door meerdere mensen wordt gekookt, is een tussenruimte van 120 of 150 cm beter.
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
Het denkwerk achter een praktische keuken.
Het ritme van die handelingen moet terug te vinden zijn in de indeling van je keuken. Of het nu gaat om draairichtingen van deurtjes, de plek van de koelkast of de ideale afstand tussen twee aanrechten, efficiëntie draait om een logische keukenindeling.
Rechte keukens
Een rechte keuken wordt vaak als keukenopstelling gekozen doordat ze functioneel zijn wanneer er maar één wand aanwezig is. Er is hierdoor genoeg plaats voor opbergruimte en keukenapparatuur. Een kleinere ruimte met een rechte wand wordt hierdoor optimaal benut.
Omdat een kookeiland nu eenmaal wat ademruimte nodig heeft, raden wij een minimale doorgang van 1 meter aan. Dit zorgt ervoor dat kasten en apparatuur goed bereikbaar zijn. Maar wordt er vaak door meerdere mensen aan het eiland gekookt dan is een doorgang van 1,2 of 1,5 meter beter.
Wanner u de keuken in een gangvorm maakt moet de loopruimte minimaal 120 cm zijn om voldoende loop en werkruimte over te houden. Veel mensen rekenen hier te weinig ruimte voor bij het ontwerpen van de keuken. Laat altijd wat ruimte over tussen de muur en het eerste keukenkastje.
De standaard hoogte van een keukenblad is circa 92 centimeter. Deze afmetingen zijn gebaseerd op de gemiddelde lengte van personen. Bent u juist langer of kleiner dan gemiddeld, dan heeft u meer risico op klachten. Bovendien kookt u dan minder comfortabel.
Behalve het laten wrappen van je keukenkastjes en je keukenlades, kun je zelfs je aanrecht laten wrappen met een speciale aanrechtblad folie. Ook die saaie tegelwand kan worden aangepakt met een speciale tegelfolie. Zelfs je koelkast kan worden gewrapt.
Een aanrechtblad gaat meestal zo'n vijftien jaar mee. Het ligt natuurlijk ook aan het materiaal van het blad en hoe veelvuldig het gebruikt wordt. Zo is hout bijvoorbeeld gevoelig voor krassen, hitte en vocht en kunnen graniet, terrazzo en composiet erg goed tegen een stootje (als je het regelmatig impregneert).
Werkblad vervangen: Een nieuwe werkblad zorgt voor een nieuw uiterlijk van je keuken. Het laten vervangen van een werkblad kost gemiddeld zo'n € 150,- tot € 400,- (exclusief het werkblad en de wasbak). Is het werkblad heel erg zwaar, dan stijgen de kosten.
De bovenkasten worden, gemeten vanaf de onderzijde van het keukenkastje, tot ongeveer 135 cm van de vloer geplaatst. Deze afstand laat dan voldoende ruimte over voor eventueel een onderkastje met werkblad en een tussenruimte van 45 tot 60 cm.
De gemiddelde keukenmaat in Nederland is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Dit zijn maatvoeringen die het meeste voorkomen in de huizen in Nederland.
De standaard keuken is eigenlijk het tegenover gestelde van de ambachtelijke keuken. De ambachtelijke keuken wordt op maat gemaakt. Bij een standaard keuken zijn standaardmaten voor kasten en deurtjes.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
Naast een kookplaat of fornuis houdt u altijd minimaal 40 cm over. Houdt u rekening met de afmetingen van het fornuis of kookplaat.
Zoals we eerder al zeiden, heeft u de keuze uit de standaard diepte van 60 centimeter, een keukenbladdiepte van 70 centimeter of een werkblad diepte van 80 centimeter. Het voordeel is dat een keukenblad met een diepte van 70 centimeter al veel meer ruimte biedt dan de standaard diepte van 60 centimeter.
NEN 1824 (2010): Doorgangen
Volgende richtlijnen kunnen gehanteerd worden om een vlotte passage te realiseren: 90 cm: doorgang. 90 cm: ruimte achter bureau tot muur/kast/obstakel. 120 cm: doorgang als looproute.
Fabrikanten geven normaal een minimale afstand op tussen de spatwand en de rand van de kookplaat. Er is voldoende ruimte nodig voor de aansluiting van elektriciteit of gas, en de kookplaat moet zo ver van de wand staan, dat een pan ook makkelijk op de achterste pitjes kan staan.
De drie belangrijkste elementen in een keuken zijn de kookplaat, spoelbak en koelkast. Dit zijn de plekken die je het meest gebruikt tijdens het koken. Als je een denkbeeldige lijn trekt tussen deze drie punten dan vormen ze samen de keukendriehoek.
De ruimte achter de kastjes is verschillend per merk keuken van 1.5 cm tot 5 cm maar je kunt de leidingen volgens mij beter zo laag mogelijk achter de kasten laten lopen dus eigenlijk onder het plint niveau dan zit je altijd goed en achter de over kun je beter geen leidingen plaatsen daar sommige ovens soms de ...
De juiste hoogte voor de oven en magnetron
Het plaatsen van een oven en magnetron op de juiste hoogte zorgt voor nog meer gemak in jouw keuken. Plaats deze apparaten op armhoogte. Dit is gemiddeld tussen de 100 en 140 cm hoog. Hierdoor kun je hete producten veilig uit de magnetron en oven halen.
In de keuken zal de af te leggen afstand vooral bepaald worden door de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Samen vormen deze de werkdriehoek of keukendriehoek. De loopafstand kan je berekenen door de lengte van de zijden op te tellen. Bij een ergonomische keuken zal dit tussen de 6 en 8 meter liggen.