Over het algemeen ben je als werkgever degene die verantwoordelijk is voor de betaling van outplacement. In sommige gevallen kun je een eigen bijdrage vragen van je werknemer. De kosten van een outplacementtraject kunnen namelijk ten laste komen van de transitievergoeding en zijn fiscaal aftrekbaar als bedrijfskosten.
De kosten van de outplacementbegeleiding worden betaald door de werkgever.
Hoeveel kost de outplacementbegeleiding? Als werkgever betaal je 1/12de van het wettelijk bepaalde brutojaarloon van je werknemer, met een minimum van 1800 euro en een maximum van 5500 euro.
De kosten van outplacement zijn afhankelijk van de duur, modules en intensiteit. Een basisoutplacementtraject kan starten vanaf 2.000 euro, hoewel lager ook zeker mogelijk is. Voor een uitgebreid outplacementtraject van 12 maanden kan gerekend worden op een bedrag van gemiddeld 5.000 euro.
wat is een outplacementtraject? Een outplacementbureau helpt een medewerker om nieuw en passend werk te vinden in de vorm van een outplacementtraject. Een reorganisatie kan ingrijpend zijn, daarom wordt er via een programma van outplacement voor begeleiding gezorgd.
De duur van een outplacementtraject verschilt per kandidaat en per situatie. Doorgaans duurt een outplacementtraject 6 maanden. De minimale duur is 3 maanden en de maximale duur 12 maanden.
Een vrijstelling van outplacement houdt in dat u: geen outplacement moet vragen indien uw werkgever geen spontaan aanbod heeft gedaan; indien de werkgever toch spontaan outplacement aanbiedt, het aanbod mag weigeren zonder gevolgen voor uw recht op uitkeringen.
Outplacement is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die, in opdracht van een werkgever, door een dienstverlener, individueel of in groep worden verleend, om een werknemer in staat te stellen zelf binnen een zo kort mogelijke termijn een betrekking bij een nieuwe werkgever te vinden of een beroepsbezigheid ...
Loopt het ontslag via het UWV of de kantonrechter, dan betaal je een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 83.000 euro. Ook als je een tijdelijk contract niet verlengt, betaal je deze vergoeding.
Door een outplacementtraject ontstaat er een duidelijk einde van het dienstverband. Outplacement is onderdeel van de ontslagregeling. Hierdoor worden dure ontslagprocedures of ontslagvergoedingen voorkomen. Door outplacement is er vaak minder ziekteverzuim en een positieve werkhouding.
Je ontslagen werknemer is verplicht om outplacement te accepteren. Anders kan hij zijn recht op een werkloosheidsuitkering verliezen. Een werknemer mag alleen outplacement weigeren als je dat als werkgever vrijwillig aanbiedt en de werknemer in kwestie jonger is dan 45 jaar.
De arbeidsovereenkomstenwet stelt dat de opzegvergoeding gelijk is aan het loon dat overeenstemt met de duur van de opzegtermijn, of met het resterende gedeelte van die termijn. De vergoeding omvat niet alleen het gewone loon, maar ook alle voordelen zoals vermeld in uw arbeidsovereenkomst.
Medische overmacht is de vaststelling dat omwille van medische redenen de arbeidsovereenkomst niet langer kan worden uitgevoerd. Je werkgever kan je ontslaan als de arbeidsarts beslist: dat je definitief ongeschikt bent om het overeengekomen werk uit te voeren. er geen mogelijkheid is tot re-integratie.
Per volledig gewerkt dienstjaar krijg je 1/3 van je bruto maandsalaris. Kortere dienstverbanden worden naar rato berekend voor het aantal gewerkte dagen.
Zowel de hoogte van als de voorwaarden voor de transitievergoeding zijn in de wet neergelegd. Hierin is ook uitdrukkelijk bepaald dat géén recht op een transitievergoeding bestaat als – kort gezegd – een werknemer wordt ontslagen in verband met of na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.
Voor vijftigplussers geldt -sinds 1 januari 2020- GEEN hogere transitievergoeding meer. Vijftigplussers ontvangen DEZELFDE transitievergoeding als werknemers JONGER DAN 50 jaar. Dit is 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. Let op: dit is de wettelijke transitievergoeding bij ontslag via kantonrechter en UWV.
De werknemer kan het outplacementaanbod van de werkgever aanvaarden of weigeren. Bij weigering kan er in sommige gevallen wel een sanctie volgen. In een aantal gevallen ben je vrijgesteld van outplacement.
De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken. U mag een langere opzegtermijn afspreken met uw werkgever.
In het kader van CAO 82bis moet de werkgever het outplacementaanbod aangetekend aan de werknemer versturen binnen de 15 dagen na het einde van de arbeidsovereenkomst. Opmerking: In sommige sectoren is er een financiële tussenkomst in de outplacementbegeleiding voorzien of werd de leeftijdsvoorwaarde versoepeld.
Als u ontslagen bent of zelf uw ontslag hebt ingediend, hebt u tijdens uw opzegperiode recht op sollicitatieverlof. Dat betekent dat u, met behoud van uw loon, afwezig mag zijn op het werk om ander werk te zoeken of op sollicitatiegesprek te gaan.
Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.
U bent als werkgever verplicht om een transitievergoeding te betalen indien u besluit de arbeidsovereenkomst te beëindigen of niet voort te zetten, ongeacht de duur van het dienstverband en ongeacht of sprake is van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd.
De OCV wordt betaald door de RVA via de uitbetalingsinstellingen en is een netto-uitkering (dus vrijgesteld van RSZ en bedrijfsvoorheffing). Deze OCV kan niet gecumuleerd worden met werkloosheidsuitkeringen. Ook in geval van SWT heeft men recht op de ontslagcompensatievergoeding.
Word je ontslagen door je werkgever
Dan is de situatie anders. Je opzegtermijn stopt dan tijdelijk met lopen wanneer je vakantie opneemt, arbeidsongeschikt bent, inhaalrust of bevallingsrust neemt. Met andere woorden: je opzegtermijn zal verlengd worden met het aantal dagen vakantie of arbeidsongeschiktheid.