Helaas is de bonobo vandaag alleen nog aanwezig in de wouden van Democratische Republiek Congo (DRC) en wordt de soort bedreigd. Vooral ontbossing en stroperij vormen een gevaar. Dat is het aantal dat nog in het wild zou leven, geconcentreerd in de wouden ten zuiden van de Congorivier en ten noorden van de Kasaïrivier.
Bonobo's leven in het wild in de Democratische Republiek Congo (Afrika), ten Zuiden van de Congo rivier.
Man en vrouw paren vier op de vijf keer in de missionarishouding.
Bonobo's in het wild Niemand weet hoeveel bonobo's er in het wild leven. Onderzoekers denken dat er nog ongeveer 10.000 bonobo's zijn. In zo'n groot gebied, helemaal bedekt met moeilijk bereikbare bossen, is het tellen van alle bonobo's heel moeilijk. En die bossen verdwijnen ook nog eens in grote aantallen.
Tuimelaar
Een van de weinige diersoorten die net als de mens sex heeft voor zijn plezier (naast reproductie). De sex duurt overigens niet zo lang, een minuutje, maar er zijn wel altijd meerdere sessies.
Apen zijn genetisch voor 98 procent identiek aan de mens, waardoor de vertaalslag meestal veel kleiner is dan bij andere dieren. Werkt een medicijn bij apen, dan is de kans groot dat wij daar ook wat aan hebben. Apen hebben echter een uitzonderingspositie in het proefdieronderzoek, juist omdat ze zo op ons lijken.
De mensapen (gorilla's, orang-oetangs, gibbons, chimpansees) zijn onze naaste verwanten, onze familie, in het dierenrijk. De aap is dus eigenlijk een neef van de mens!
Apen gebruiken ongeveer dezelfde gebaren om elkaar te begroeten en afscheid te nemen. Dat hebben ze onderzocht bij bonobo's en chimpansees. Die apen lijken sowieso al het meest op mensen. Als apen elkaar voor het eerst zien, maken ze eerst oogcontact.
Een duidelijk verschil is dat bonobo's minder geneigd zijn tot geweld dan chimpansees. Geweld onder bonobo's komt voor, maar het is veel minder gebruikelijk en vrijwel altijd ook minder serieus. Daarentegen is seks bij bonobo's een veelvoorkomend verschijnsel met een grote sociale functie.
Leuke weetjes. Van alle apen lijken bonobo's het meest op mensen. Onze genen zijn voor ruim 98,6% hetzelfde!
Hoewel bonobo en chimpansee genetisch veel gelijkenis vertonen, verschillen ze sterk in gedrag. Zo zijn chimpansees agressief en gewelddadig, bonobo's zachtaardig, speels en gericht op seksueel plezier.
Bedreigingen voor de bonobo
Vandaag kent de soort vooral door de menselijke activiteit een afname: stroperij, vernietiging van hun habitat, oorlog. Met hun vrij trage voortplantingscyclus slaagt de bonobo er niet in om zich gezien de groeiende bedreigingen snel genoeg te vermenigvuldigen.
Bonobo en chimpansee verschillen bovendien niet alleen anatomisch van elkaar, maar ook in hun gedrag. Zo zijn chimpansees agressief en gewelddadig, bonobo's zachtaardig, speels en gericht op seksueel plezier. In die aspecten lijken ze meer op de mens.
De Mechelse bonobo's hebben de Antwerpse chimpansees verslagen door het laatste spelletje van de 'De slimste aap ter wereld' te winnen. De opmerkelijke prestatie van de mensapen van Planckendael zet wetenschappers aan tot verder onderzoek.
Dieren hebben verstand. Ze hebben hersenen en gebruiken die, net als wij: om de wereld te ervaren, om te denken en te voelen en om de problemen op te lossen waarmee ze worden geconfronteerd. Net als wij hebben ze een persoonlijkheid. Ze hebben stemmingen en emoties; ze lachen en spelen.
De meeste dieren die een bestaan als proefdier hebben, zijn muizen en ratten. Dit komt omdat je ze makkelijk kan huisvesten en verzorgen, en ze planten zich snel voort.
0,001% mens
Je kunt dus niet spreken van een 'varkensmens', maar van een varken met een heel klein beetje mensencellen.
Waar leven chimpansees? Het leefgebied van de chimpansee bestaat vooral uit bossen in Centraal- en West-Afrika. Hij leeft bijna altijd in wouden, maar soms ook in bergbossen en bossavannes.
Voor: Mensapen kunnen elkaar bevruchten
Er zijn chimpansees die nakomelingen hebben met hun zustersoort, de bonobo's. Bovendien blijkt uit experimenten dat menselijke zaadcellen de eicellen van gibbons en gorilla's kunnen binnendringen. Er zijn voorbeelden van bevruchting tussen verschillende mensapen.
Een mens kan onmogelijk zwanger worden van een hond en omgekeerd. Het genetisch materiaal laat dat niet toe.
“Chimpansees hebben 48 chromosomen: 23 paar autosomen en één paar geslachtschromosomen. Als een eicel van een vrouw zou fuseren met een zaadcel van een chimpansee, dan blijft er bij de eerstvolgende celdeling een chromosoom over. Dat kan niet, en als gevolg daarvan zal het bevruchte eitje afsterven.”
De penis van de reu bevat twee organen (zwellichamen) die na een dekking sterk opzwellen. Tevens sluiten de kringspieren van de teef zich waardoor de honden 'vast zitten'. De reu draait zijn achterpoot over de teef en komt zo 'gekoppeld' te staan. D.w.z. reu en teef staan met hun achterhand aan elkaar vast.
Eerder werd orale seks gedocumenteerd bij onder meer hyena's, apen en vleermuizen.