Heb je een trekschakelaar, dan kan je je wasmachine hierop aansluiten door de stekker eraf te knippen, de stroomdraden een paar centimeter te strippen en vervolgens aan te sluiten op de corresponderende draden van de trekschakelaar. Let op: haal voor je hiermee aan de slag gaat de spanning van de trekschakelaar.
Waarom heb je een trekschakelaar nodig? Je gebruikt een trekschakelaar voor de veiligheid. In een vochtige ruimte zoals je badkamer is het belangrijk dat de elektriciteitsaansluiting waterdicht is. Je wilt namelijk voorkomen dat waterdampen met een stopcontact in aanraking komen en zo kortsluiting veroorzaken.
Een wasmachine mag op een goed geaard stopcontact worden aangesloten.
Wasmachine aansluiten op trekschakelaar
In vochtige ruimtes, zoals de badkamer, mag een wasmachine alleen op een waterdichtetrekschakelaar aangesloten worden. Vaak is de badkamer al voorzien van een trekschakelaar, vlak bij de watertoevoer en -afvoer voor de wasmachine.
Gebruik bij voorkeur apparaten met een geaarde stekker. Die is te herkennen aan inkepingen waarin metalen stripjes liggen. Sluit apparaten met een geaarde stekker alleen aan op geaarde stopcontacten. Die zijn dieper dan niet-geaarde stopcontacten en hebben metalen contacten.
De aansluiting van een wasmachine zit meestal aan de achterkant in de rechterbovenhoek. Zodra de slang op de kraan en wasmachine zit, draai je de aansluiting aan beide kanten van de slang goed aan. Open de watertoevoer om te controleren of er niets lekt. De waterafvoerslang zit vaak al vast en stop je in de afvoer.
Een wasmachine verbruikt ongeveer 2500 tot 3000 watt aan stroom. Dit is zoveel dat je hem op een aparte groep in je meterkast moet aansluiten. Dit voorkomt mogelijke kortsluiting en andere stroomstoringen. Heb je ook een wasdroger?
Aansluiting wasmachine maken. Uw nieuwe wasmachine kan in principe bijna overal in de woning worden geïnstalleerd en aangesloten. Enige vereiste is dat er een afvoer naar de riolering en een watertoevoer aanwezig is.
Het kan zijn dat het stopcontact net te ver weg is voor de aansluiting van de wasmachine. Vanwege het stroomverbruik mag een wasmachine niet door middel van een verlengsnoer worden aangesloten. Wij kunnen voor u het stroomsnoer verlengen zodat de wasmachine toch veilig kan worden aangesloten.
Er bestaat geen - wettelijke -verplichting om een aansluiting voor een wasmachine te laten aanleggen in een huurwoning.
Moet een wasmachine op een aparte groep? Men vraagt zich telkens af of een wasmachine op een aparte groep moet worden aangesloten of niet. Volgens de NEN 1010 moeten alle apparaten met een vermogen van meer dan 2000 Watt op een aparte groep worden aangelsoten.
Over het algemeen kun je zeggen dat je een wasmachine en droger op dezelfde groep kunt aansluiten, maar dat ze zeker niet tegelijk aan moeten staan. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met een maximum van 3600 watt om aan te sluiten op een groep, en de wasmachine alleen al vraagt ongeveer 3000 watt.
Wanneer je je wasmachine in zone 2 of hoger monteert met een trekschakelaar loopt er niemand gevaar. Zo kan je met een gerust hart gaan douchen als de wasmachine op hetzelfde moment aan staat.
Een trekschakelaar verplicht als je je wasmachine in de badkamer hebt staan. Ook als de groep niet achter een 30ma aardlek zit, is een trekschakelaar verplicht. Wil je je wasmachine en een droger aansluiten in de badkamer, maak dan gebruik van een dubbele schakelaar.
Een gemiddelde wasmachine vraagt ongeveer 3000 watt. Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger.
Toch is een verlengsnoer niet altijd even veilig en ligt een kortsluiting op de loer, bij onverstandig gebruik van een verlengsnoer. Waar mogelijk is het daarom sterk aan te raden om altijd gebruik te maken van een vast stopcontact, in plaats van een verlengsnoer.
Merk je dat het water in de wasmachine niet goed wordt weggepompt? Dan kan dit te maken hebben met de plaatsing van de slang in de afvoerpijp. Als deze te diep zit, noemen we dit het heveleffect. Daarom zeggen we dat een wasmachine afvoerslang minimaal tien en maximaal twintig centimeter in de afvoerbuis mag hangen.
Geen verlengsnoeren gebruiken
Dat is geen ideale combinatie. De stroom wordt vanuit het stopcontact door de verlengkabel gestuurd naar een nieuw aansluitpunt, vervolgens naar nog een verlengsnoer en dan gaat de stroom naar de oplader en het apparaat. Hierdoor ontstaan er een paar punten waar je kwetsbaarheid hebt.
Je mag wel meerdere apparaten op dezelfde groep aansluiten tenzij je kunt voorkomen dat je apparaten tegelijkertijd aan komen te staan. Voor een wasmachine en droger kan dat met een aparte stekkerdoos of met een schakelaar voor deze twee apparaten, zoals deze.
Draai voordat je het eerste wasgoed in de machine stopt eerst een was met een lege trommel op 60°C. Hierna is je wasmachine schoon en klaar voor gebruik. Als je de doseerbak twee keer per maand schoonmaakt, blijven er geen onhygiënische restjes achter op je wasgoed. Pas op met het gebruik van azijn in je wasmachine.
Voor het juist functioneren van een wasmachinekraan met beluchter is het nodig dat deze zo'n 15 cm boven de wasmachine geplaatst is.
Gemiddeld kost een wasmachine tussen de €25 en €50 aan energie per jaar (o.b.v. 4 wasbeurten per week).
Je vindt de aansluitwaarde van je elektriciteitsaansluiting terug op de jaarrekening van je energieleverancier. De meeste particulieren en andere kleinverbruikers hebben een hoofdzekering met een capaciteit van t/m 3x25A of t/m 1x35A. Sommige kleinverbruikers hebben het type driefase-aansluiting 3x35A, 3x50A of 3x63A.
1 x 35 ampère
Deze aansluiting wordt gebruikt voor huishoudens met standaard apparaten, zoals de wasmachine, oven, verlichting en een klein aantal zonnepanelen.