Nu mogen je churros uit de olie. Laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje, bestrooi ze met poedersuiker, of maak een dikke chocoladesaus om ze in te dippen! Eet smakelijk!
De maaltijden in Spanje zijn vaak erg uitgebreid, met voorgerecht (primero of entrantes), hoofdgerecht (segundo of plato principal) en een nagerecht (postre). Voorgerecht houdt vaak een salade of soep in, terwijl je als hoofdgerecht vis of vlees bestelt, en als toetje iets zoets of fruit.
Spaanse mensen eten meestal als ontbijt wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (verschillende tostadas), sandwiches (bocadillos), vleeswaren (carnes frías), of aardappelomelet (Tortilla Espanola) samen met koffie en enkele andere dranken ...
Rond een uur of vijf eten de Spanjaarden nog een klein tussendoortje. Meestal een koekje, fruit, een croissant of een kleine tapas.
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
15 – 17 uur: Siësta tijd: de kinderen slapen, volwassenen doen een middagdutje en de winkels zijn dicht. Het openbare leven draait op slow modus. Alleen grote supermarkten en bepaalde horecazaken blijven open. 17 – 20 uur: Het openbare leven hervat zich tot ongeveer 20 uur.
Slapen is niet gebruikelijk tijdens de siësta
Hoewel het niet echt grondig is onderzocht, ontdekte een Spaanse beddenfabrikant dat tegenwoordig nog maar één op de zes Spanjaarden dagelijks een middagdutje doet. Veruit de meerderheid blijft tussen de middag wakker.
Spanjaarden werken vaak van 9:00 tot 14:00 uur en van 16:00 tot 19:00 uur. Drie uur slapen, hoor ik je denken? Absoluut niet! Een siësta duurt vaak tussen de 15 en 30 minuten.
Het bekendste gerecht uit de Spaanse keuken is ongetwijfeld Paella. Het gerecht is wereldwijd bekend en door de jaren heen zijn er dan ook eindeloze variëteiten van deze specialiteit gemaakt.
Paella is misschien wel het meest beroemde gerecht van het land, met eindeloze variëteiten die door de jaren heen zijn gemaakt. Deze rijststoofpot is afkomstig van de Valenciaanse Gemeenschap, waar het traditioneel wordt bereid met konijnenvlees, kip en soms zelfs slakken.
Churros, ook wel een Spaanse donut, is dé lekkernij van Spanje en andere Spaanstalige landen. Deze lekkernij bestaat uit bloem, olie, zout en suiker en wordt vaak in combinatie met gesmolten chocola gegeten.
Twaalf druiven (Spaans: Doce uvas) is een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht, op 31 december, wordt een druif gegeten.
In Spanje eten ze 's avonds pas laat. Aan het eind van de middag nemen Spanjaarden daarom vaak nog een zoete snack, la merienda. Dit is bijvoorbeeld een kop koffie met stukje taart of wat fruit. Rond 21:00 uur is het tijd voor het avondeten, la cena.
Voor de meeste Spanjaarden is het pas 21.00 uur als de laatste maaltijd van de dag wordt geserveerd: la cena. Avondeten. Belangrijke eigenschap is dat cena meestal geen erg grote maaltijd is.
De kleine porties bestaan uit typisch Spaanse lekkernijen, zoals chorizo, gazpacho (koude soep), olijven, patatas bravas (gefrituurde aardappelen), calamares (gefrituurde inktvis), jamon serrano en iberico (ham), kroketjes en pimientos de padron (spaanse pepers).
Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
Hoewel Vidal maar tien ingrediënten noemt, kun je deze natuurlijk aanpassen naar wat je zelf lekker vindt, of wat in het seizoen is. Denk aan artisjok, erwten, vis, gamba's. Er zijn maar twee ingrediënten die je níet zomaar kunt weglaten: de paella-rijst en saffraan.
Als je het over een Spaans drankje hebt, denken de meeste mensen al snel aan sangria. Maar in Zuid-Spanje hebben de mensen ook de rebujito. Een heerlijke verfrissend drankje bestaande uit droge sherry “Fino” of “Manzanilla” gemengd met veel ijs en citroenlimonade.
Voorbeeld van een exoniem zijn “Spanjaard” of “Spaanse” (in het geval van een vrouw) of “Barcelonees”, “Madrileen” of “Valenciaan” in het Nederlands.
Spanje en Portugal
Geeft u niets of minder, dan wordt dat gezien als een belediging. In Spanje is dat echter omgekeerd. Daar wordt het geven van fooi niet verwacht, maar is 5 procent wel acceptabel. Geef echter niet (veel) meer dan dat, want dit wordt als vernederend ervaren.
De Spaanse schooldagen zien er anders uit dan de Nederlandse schooldagen. Een normale schooldag begint om 08.30 uur en duurt tot ongeveer 14.30 uur.
Spanjaarden wonen in de stad
Tropennachten, met temperaturen boven 20 graden, zijn in Spanje gedurende het zomerhalfjaar dan ook aan de orde van de dag. Vaak blijft het kwik er zelfs grote delen van de nacht boven 25 graden, om vlak voor zonsopkomst nog iets verder te dalen.
Normale winkeltijden in Spanje zijn tussen 10.00 en 14.00. Hierna volgt de siesta, een moment om gedurende de warmste periode van de dag even bij te komen, voor men weer aan het werk gaat. Let u hier dus op als u wilt gaan winkelen! Om 17.00 gaan de meeste winkels weer open tot 19.00/20.00.
In de zomermaanden blijven in Spanje veel winkels dicht tijdens de siësta (doorgaans tussen 14 en 17 uur). Grotere supermarkten en horeca-gelegenheden blijven vaak wel open gedurende de heetste uren van de dag.