De beste slaaphouding is op uw rug met de armen naar beneden langs uw lichaam. Op deze manier wordt de bloedsomloop en wervelkolom nergens afgekneld, blijven de rug, nek en schouders in een natuurlijke houding en kan het lichaam zich ontspannen.
Een oplossing kan zijn om voor het slapen gaan de schouders en nek los te maken door middel van massage of ontspanning te vinden door het toepassen van warmte op de verkrampte spieren. Ontspannen naar bed gaan, zowel mentaal als fysiek, zal de nachtrust fel verbeteren.
Goede slaaphouding voorkomt nek- en schouderpijn
Probeer daarom zoveel mogelijk op uw rug te slapen. Het is ook beter om met de armen langs het lichaam te slapen.
Geef de schouder een aantal dagen rust en kijk aan of u de schouder in alle kanten kan bewegen. Als er een aantal dagen voorbij zijn en u geen klachten meer heeft, probeer dan uw dagelijkse leven weer rustig op te pakken. Gebruik paracetamol, koel de pijnlijke schouder of breng warmte aan op de schouder.
Ook warmtepakkingen op de schouder en nek doet de pijn verlichten. Het komt ook vaak voor dat overgegaan wordt tot injecties in de schouder om zo de ontsteking te verhelpen.
Vermijd zware belasting en bewegingen die de pijn duidelijk verergeren. Zijn ook kleine bewegingen al zeer pijnlijk? Dan is het goed uw schouder tijdelijk rust te geven. Probeer dan toch een paar keer per dag uw arm in meer richtingen te bewegen.
Behandeling van zenuwontsteking in de schouder. Er zijn geen medicijnen die de ontsteking kunnen genezen. Medicijnen zijn wel nodig om de pijn te verminderen: paracetamol en erbij een NSAID (zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac ).
Symptomen schouder ontsteking
Pijn in de schouder, voor of achterkant. Pijn met slapen, op de pijnlijke schouder is meestal niet mogelijk. Pijn kan uitstralen vanuit de nek naar de gehele arm en hand. Heffen, hand op de rug of plotselinge bewegingen kunnen beperkend en pijnlijk zijn.
Pijn bij het optillen van de arm is dé kenmerkende klacht van een peesontsteking in de schouder. Andere typische symptomen zijn bijvoorbeeld: Pijn bij het aan- en uitkleden, bijvoorbeeld een jas aan- of uittrekken. Moeite bij bewegingen boven de schouders (haren kammen, reiken).
Mensen met acute (plotselinge) schouderklachten zijn in de meeste gevallen binnen circa twee weken hersteld. Acute schouderklachten ontstaan meestal door het doen van een verkeerde beweging (sport) of overbelasting. Maar schouderklachten kunnen ook enkele weken tot enkele maanden aanhouden.
Tips om beter te slapen met pijn
Neem bijvoorbeeld voor het slapengaan een warm bad of neem een warme kruik of pittenzak mee naar bed om tegen de pijnlijke spieren aan te houden. Ook kan het helpen om iets in uw hand te houden wat uw aandacht afleidt van de pijn.
Het ontbreken van een kussen kan ervoor zorgen dat het hoofd, de nek en de rug op één lijn liggen, wat kan helpen bij het verminderen van nek- en rugpijn. Verbeterde bloedcirculatie: Het slapen zonder hoofdkussen kan de bloedcirculatie verbeteren, vooral rond de nek en het hoofd.
Goede slaaphouding voorkomt klachten
Het beste is om op de zij of op de rug te slapen. Probeer dus eens in de gaten te houden wat je slaaphouding is en of dat een fijne houding is voor de rug en nek. Probeer te voorkomen dat je op je buik of in een ¾ houding in slaap valt (half op de zij en half op de buik).
Indien uw schouder overbelast is, kunt u zowel klachten ervaren bij het bewegen van de arm en schouder als in rust. U kunt dus pijn ervaren bij het optillen van de arm, maar ook indien u ligt op de pijnlijke arm. De klachten kunnen uitstralen naar de schouderbladen, nek, arm, elleboog en de hand.
Bij een zenuwontsteking in de schouder heeft u opeens heftige pijn in 1 schouder en arm. De pijnaanval duurt uren tot weken en gaat vanzelf over. U krijgt ook minder kracht in die schouder en arm.
Door relatieve rust te nemen kan een peesontsteking vaak zonder behandeling vanzelf over gaan. Toch blijven veel mensen last houden van klachten. Dit komt vaak doordat er belemmerende factoren voor herstel zijn, zoals een verkeerde houding, stress of een verkeerd beweegpatroon.
Massages: ook massages maken de pees niet sterker en kunnen zelf meer pijn geven. Andere passieve behandelingen: denk aan manueel therapie of een chiropractor. Met deze therapie maakt u ook de pees niet sterker. Een korte termijn effect is er soms wel maar op de lange termijn zal uw klacht weer terug komen.
Welke zalf moet ik gebruiken bij een peesontsteking? Tijdens de eerste 2-3 dagen kan een zalf op basis van diclofenac de intense pijn verlichten.We raden echter aan om over te schakelen naar een olie of gel op basis van arnica.
Het verschil tussen peesontsteking en slijmbeursontsteking is het soort pijn: bij een slijmbeursontsteking is de pijn vrij dof terwijl de pijn bij een peesontsteking heel scherp is. Vaak komen de ontstekingen ook samen voor.
Wanneer het gewricht overbelast raakt, kan het vocht in de slijmbeurs geïrriteerd raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot een slijmbeursontsteking. Meestal gaat een slijmbeursontsteking in de schouder vanzelf over. Een vroegtijdige diagnose en behandeling zijn belangrijk om het herstel te versnellen.
De behandeling van een schouderpeesontsteking vraagt om expertise en geduld. De behandeling kan bestaan uit relatieve rust, fysiotherapie, injecties en in uitzonderlijke gevallen een operatie.
Zoals bij alle ontstekingen aan precaire lichaamsdelen is het beste middel rust. Helaas duurt het minstens enkele maanden tot soms enkele jaren voordat de ontsteking uit zichzelf wegtrekt.
De oorzaak van de infectie kan onder andere komen door een val of een ontwrichte schouder, een peesontsteking of slijmvliesontsteking aan de schouder. Een frozen shoulder komt vaker voor als je een onderliggende aandoening hebt zoals diabetes, hartproblemen of een schildklieraandoening.
Schouderpijn kan uitstralen naar uw schouderblad, bovenarm, oksel, voorzijde van de borstkas en/of de nek. Er zijn twee zenuwen die voor een groot deel de pijnprikkels van de schouder verzorgen. Dit zijn de suprascapularis zenuw en de axillaris zenuw.