De correcte spelling is hoe laat, in twee woorden. Hoe laat is het? Hoe laat ga je naar huis?
' of 'Hoe ver is het naar het station? ' 'Hoe ver is het naar het station? ' heeft de voorkeur. Bij hoe( )ver geldt het volgende betekenisverschil: als een afstand bedoeld is, is hoe ver juist; in meer figuurlijke zin is hoever één woord.
Hoe lang wordt los geschreven als het een lengte of afstand aanduidt ('van welke lengte'). Als één woord verwijst hoelang naar een tijdsduur ('van welke tijdsduur, gedurende welke periode'). In de uitdrukking tot hoelang ('tot wanneer') is hoelang ook één woord.
Is het hoeveel of hoe veel? Je schrijft hoeveel altijd aan elkaar en dit kan je niet los van elkaar schrijven, zoals: Hoeveel kost de Individuele training Zakelijk Engels?
Hoeveel is een onbepaald telwoord dat vraagt naar een bepaalde hoeveelheid. In dat geval schrijven we hoeveel aan elkaar. Hoeveel mensen komen er vanavond?
Wat is juist: hoe laat of hoelaat? Hoe laat is juist.
De correcte vervoeging is je/jij wordt.
Als het onderwerp je/jij achter de persoonsvorm staat, is de correcte vervoeging word je/jij. Bij combinaties met je is het niet altijd even duidelijk of je het onderwerp van de zin is.
Bijgewerkt op 24 februari 2023. Teveel is een zelfstandig naamwoord dat “een overschot” betekent. Het wordt voorafgegaan door een lidwoord (een teveel, het teveel). Te veel, met spatie, betekent “een te groot aantal” of “meer dan nodig/gewenst”.
Zoveel en zo veel zijn allebei correct als zoveel kan worden vervangen door 'veel' of 'zo weinig'. Als in dat geval zo met een sterke klemtoon wordt uitgesproken en zo en veel dus allebei nadruk krijgen, is het gewoon om zo veel in twee woorden te schrijven.
Na een aantal, een drietal, een tiental, een honderdtal enzovoort is zowel de enkelvoudsvorm als de meervoudsvorm correct. Het festival is een aantal keer / keren van locatie gewisseld.
Correct is het wil, zonder -t.
Het werkwoord willen geven we in de derde persoon enkelvoud geen -t: het wil, wil het. De vorm het wilt* (of wilt het*) is niet correct.
Zolang is goed in de betekenis 'even' ('Wil jij zolang op mijn tas letten? ') en 'gedurende de tijd dat' ('Zolang er leven is, is er hoop'). Zo lang heeft een wat letterlijker betekenis: 'van die (lange) tijdsduur/lengte' ('Waarom ben je zo lang weggebleven?
Antwoord. De schrijfwijze hangt af van de betekenis. We schrijven hoe lang los als het verwijst naar de lengte van iets. Gaat het om de duur van iets, dan schrijven we hoelang aaneen.
Verwachtte is de verleden tijd van het werkwoord verwachten.
De stam van verwachten is verwacht. Om de verleden tijd te vormen, voegen we -te(n) toe aan de stam: verwacht + te(n) = verwachtte(n).
Na is een bijwoord of voorzetsel dat “volgend op” of “later dan” betekent. Ook kun je er een reeks mee aangeven (bijvoorbeeld: uur na uur). Naar wordt gebruikt om een richting aan te geven. Daarnaast komt naar voor in verschillende vaste constructies, zoals “naar aanleiding van” en “naar mijn mening”.
Beide zijn goed, maar er is wel een zeker verschil in stijl. Het verschil zit 'm in de stijl: je kan is informeler en meer spreektaal.Bij het schrijven kun je beter kiezen voor je kunt.
Wanneer gebruik je dan en wanneer als? Dan komt na een vergrotende trap en na anders en ander(e): groter dan, kleiner dan, anders dan. Als komt na vergelijkingen met zo en even: zo groot als, even klein als.
Drie keer meer dan en drie keer zoveel als zijn allebei correct in de betekenis 'de genoemde hoeveelheid maal drie'.
De correcte spelling is evenveel, aaneen.
Bijgewerkt op 24 februari 2023. Tekort is een zelfstandig naamwoord dat “een gebrek” betekent.Te kort, met spatie, betekent “niet lang genoeg” of “te weinig”. Als “tekort” onderdeel uitmaakt van de werkwoorden tekortschieten, tekortdoen en tekortkomen, schrijf je het ook aan elkaar.
Als na bovenop geen zelfstandig naamwoord of persoonlijk voornaamwoord volgt, schrijven we de combinatie in één woord. Bovenop is dan een bijwoord van plaats. De vaas staat bovenop. Het rapport ligt bovenop.
To is een voorzetsel.Het betekent naar, aan, tot, van of (om) te (voorafgaand aan een werkwoord): I am going to Canada this summer.Ik ga naar Canada deze zomer.Too betekent ook of te(veel): You are very good at playing drums, but Karl is a good drummer too!
Gij hadt en hadt gij zijn de correcte vormen.
Bij onregelmatige werkwoorden gaat de persoonsvorm bij ge/gij volgens de klassieke regel altijd uit op -t, ook in de verleden tijd en ook bij inversie. In grote delen van Nederland worden ge en gij haast niet meer gebruikt in gewone taal.
Je = jouw of jou zonder extra nadruk
Ik heb het jou gevraagd, want jij kunt dit het best. Ik heb het je (liever niet: jou) gevraagd, maar je gaf geen antwoord. Jouw moeder houdt erg van toneel, maar mijn moeder helaas niet. Je (liever niet: Jouw) moeder houdt erg van toneel, hoorde ik.