Zweten helpt je om af te koelen. Het zweet op je huid verdampt en neemt de warmte van je lichaam zo mee de lucht in. Zelf kun je ook een proefje doen. Smeer een beetje water op je arm, goed blazen, en net als bij zweten voelt het koel aan.
Verdampen van zweet kost namelijk energie. Een groot deel van die verdampingsenergie komt van onze lichaamswarmte, daarom koelen we af. Goed zweten helpt dus om ons lichaam af te koelen, want de maximale temperatuur die je lichaam aankan wil je natuurlijk voorkomen!
Zweet bestaat voornamelijk uit water en zout, maar het bevat ook de stoffen orthocresol en paracresol die een antiseptische werking hebben. Dus zweten is noodzakelijk: Door te zweten worden afvalstoffen uitgestoten waardoor je immuunsysteem optimaal blijft functioneren. Het doodt bacteriën en virussen.
Om onder die 37 graden te blijven, gaat ons lichaam in eerste instantie zweten. Door te zweten, wordt je huid vochtig, het zweet verdampt en door die verdamping gaat warmte onttrokken worden uit het lichaam. Dat is een van de manieren van ons lichaam om af te koelen.
Het lichaam kan zichzelf op twee manieren koelen. Ten eerste met droge warmteafgifte. Doordat de temperatuur van de huid hoger is dan de omgeving, straalt het lichaam warmte uit en het koelt het door lucht die erlangs blaast. Daarnaast is er de zogeheten natte warmteafgifte, oftewel: zweten.
Warmte kwijtraken
Het lichaam doet dat op verschillende manieren. Het raakt warmte kwijt aan de koudere omgeving via straling, oftewel infrarood. Ook kun je lichaamswarmte kwijtraken via geleiding, bijvoorbeeld door op een koude stoel te gaan zitten. Ook koudere lucht die langs ons stroomt, voert warmte af.
Doordat de vaten wijder zijn daalt de bloeddruk en door het zweten krijgt het bloed dus minder volume. Hermien Kalkman: “Het vocht neemt af, maar het aantal bloedcellen blijft gelijk. Daardoor wordt het bloed stroperiger dan normaal.
Als je lang in de zon zit en je lichaam te veel vocht verliest, kan je een zonnesteek krijgen. De meest extreme fase van een zonnesteek heet een hitteberoerte. Je lichaamstemperatuur kan oplopen tot meer dan 41 graden. Je kan er zelfs aan overlijden.
Karen Austin, oprichter van Topaz Fitness Academy, legt uit dat zweten vochtverlies is en geen vetverlies. 'Gewichtsverlies is daarom tijdelijk - tot je volgende glas water.
Ja, is het antwoord. Door flink te zweten worden de poriën van je huid als het ware 'schoongespoeld'. Maar dat niet alleen, zweten kan zelfs slechte bacteriën bestrijden, zoals de E-coli bacterie en de staphylococcus aureus.
Goed, afvalstoffen verlaten je lichaam via je zweetklieren. Onder die afvalstoffen vallen ook alcohol, zout en zelfs cholesterol.
Als zweet verdampt onttrekt het namelijk warmte aan je lichaam en verkoelt. Daarnaast helpt zweet bij de verspreiding van talg (afkomstig van de talgklieren), dat een beschermend, vettig laagje over de huid vormt.
Bij overmatig zweten produceren de zweetkliertjes in je huid meer zweet dan nodig is om jouw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Je kunt ook last krijgen van plotselinge hevige zweetaanvallen. Overmatig zweten kan onder andere veroorzaakt worden door zenuwen of de overgang.
Door de warmte gaat u zweten waardoor het virus of de bacterie uit uw lichaam verdwijnt. Uw lichaamstemperatuur zal nooit oplopen tot 42 graden of hoger. Uw lichaam zorgt er door het zweten namelijk ook voor dat het de warmte kwijt kan. Ondanks dat het voor vervelende klachten zorgt, is koorts dus zeer nuttig.
In het slechtste geval kan het koude water zelfs leiden tot een hartstilstand, een beroerte of bewusteloosheid doordat de hersenen minder doorbloed worden.
Warmte-weerstand omhoog
Je warmte-weerstand gaat omhoog." Het kost je lichaam wel wat moeite om te wennen aan de warmte. "Daardoor voelen sommige mensen zich futloos en moe tijdens zomerse dagen." Ook zit er minder zout in je lichaam, omdat je dat uitzweet. Gevolg: vermoeidheid.
Warme dagen vormen een extra belasting voor je hart. Zoals je hierboven kon lezen, raken we veel warmte kwijt via het bloed. Om al het bloed te kunnen koelen, moet het sneller worden rondgepompt. Je hart moet dus krachtiger gaan pompen om zo meer bloed per slag rond te kunnen sturen.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°.
Over het algemeen sturen hersencellen signalen sneller uit bij hogere temperaturen en trager bij lage temperaturen. Bij extreme temperaturen stoppen de hersencellen volledig met functioneren.
Bij 43 graden ontstaat er flinke schade aan het brein. Lichaamstemperaturen boven de 44 graden overleeft bijna niemand.
Bloed is vloeibaar en komt via de bloedvaten op alle plaatsen van het lichaam. Ook speelt het een belangrijke rol bij de afweer tegen ziekteverwekkers in het lichaam en zorgt het voor een constante lichaamstemperatuur. Bloed betekent dus letterlijk leven!
Koortspieken. Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben: Verstoring van de werking van enzymen.