Een goed alternatief voor een WiFi versterker of een router met hoog zendvermogen is een WiFi Powerline adapter. Deze steek je in het stopcontact, waarna je uitstekend bereik hebt door het hele huis.
Zo werkt internet via het stopcontact.
De eerste adapter steek je in een stopcontact in de buurt van je router.Deze powerline adapter vangt het wifisignaal op en zet dat om naar een internetsignaal. Het stroomnet bij je thuis verstuurt dat signaal naar een stopcontact waarin een andere powerline adapter zit.
Is er geen geaard stopcontact aanwezig? Dan kan een wandcontactdoos zonder randaarde ook. Houd er wel rekening mee dat de internetsnelheid hierdoor lager wordt. Je steekt de adapter nooit in een stekkerdoos.
De beste plek voor het plaatsen van een Wifi versterker is op de helft van de plek waar het ontvangst nodig is en de internet router. Want het is belangrijk dat de versterker een goede verbinding heeft met de Wifi-router die veelal beneden staat. Dus bijvoorbeeld op de 1e of 2e verdieping.
Met een powerline adapter kun je eenvoudig je internet uitbreiden via het lichtnet, dus via het stopcontact. In principe is een powerline adapter een access point, dat verbinding maakt via het lichtnet in plaats van een internetkabel.
Tegenwoordig maken steeds minder mensen gebruik van internet via het stopcontact. Dit komt doordat er ook een aantal nadelen aan zitten: Een powerline adapter versterkt je wifi-signaal niet. De snelheid van je internet hangt af van de kwaliteit van de elektriciteitskabels in je huis.
Versterker plaatsen
Plaats de WiFi-versterker halverwege het modem en het einde van het WiFi-signaal. Zorg dat er minstens een afstand van 6 meter is. Na ongeveer 30 seconden maakt de versterker automatisch verbinding met je modem. Je hebt de beste verbinding als de lampjes 2.4G en 5G beide groen branden.
Een WiFi versterker wordt ook wel een wifi repeater genoemd. Met behulp van een WiFi versterker kunt u uw WiFi signaal vergroten. De WiFi versterker pikt uw bestaande draadloze netwerk signaal op en zendt dit opnieuw uit.
Een gemiddelde repeater heeft een vermogen van 72 watt (je hebt er van 50 watt, maar ook van 80 watt!). Jaarlijks verbruikt één zo'n apparaatje 630 kWh en dat kost je ongeveer 145 €. En vaak staan er meerdere in een woning …
Sommige wifi-repeaters beschikken over 1 of meer netwerkaansluiting waarop je een netwerkapparaat met een netwerkkabel aansluit. Het wifi-signaal wordt omgezet in bedraad internet, waardoor je op elke gewenste plek in huis, naast de repeater-functie, ook gebruik kunt maken van internet via de kabel.
De capaciteit kun je altijd terugvinden op de verpakking. Het is niet verstandig om twee stekkerdozen met elkaar te verbinden. Bij het verlengen van twee contactdozen wordt het elektrische vermogen van alle apparaten bij de eerste stekkerdoos opgeteld, waardoor deze heel snel overbelast kan raken.
Een goed alternatief voor een WiFi versterker of een router met hoog zendvermogen is een WiFi Powerline adapter. Deze steek je in het stopcontact, waarna je uitstekend bereik hebt door het hele huis.
De volgende regel is van toepassing: hoe groter de afstand tussen de elektrische stoorzender en de adapter, hoe kleiner de storing. Dus wanneer de stoorzender in het naastgelegen stopcontact zit, kan dat nadelig zijn voor dataoverdracht.
Het verschil tussen een WiFi repeater en een powerline adapter is dat een WiFi repeater geen ethernet kabel nodig heeft om verbinding te maken met een modem. Het signaal van een WiFi repeater kan soms zwakker zijn dan dat van een powerline adapter, maar het bereik van een WiFi repeater is vele malen groter.
Het heeft namelijk dezelfde antennes en zend op dezelfde sterkte uit. Daarom is het bereik van een wifi versterker ongeveer gelijk aan de afstand die de wifi router hierboven biedt: gemiddeld 8 meter (en in een nieuwbouwhuis 5 meter).
De maximale snelheid van een netwerkaansluiting op een adapter is namelijk 1.000 Mbps. Ook de maximale wifi-snelheid van een powerline adapter ligt lager. De snelheid die je daadwerkelijk haalt is daarnaast afhankelijk van je stroomnet. In een ouder huis is de maximale snelheid lager dan in een nieuwbouwhuis.
Een makkelijke manier om de blootstellingsduur te beperken is om een tijdschakelaar te gebruiken. Deze is eenvoudig in te stellen en hiermee kun je bijvoorbeeld iedere nacht tussen 23.00 en 6.00 de Wifi-router automatisch uitschakelen.
Routers en wifi versterkers verbruiken relatief veel stroom en staan vaak de hele dag aan. Zelfs als je niet aan het internetten bent gebruikt een wifi- router, afhankelijk van het type, zo'n 10 Watt. Heb je ook nog een wifibooster? Dan kan dit sluipverbruik makkelijk oplopen 18 Watt.
Ga je een wifi-repeater kopen, dan is het goed om de snelheid te controleren. Deze staat aangegeven in het aantal Mbps dat de repeater kan halen, oftewel het aantal megabits per seconde. Bedenk wel dat dit een theoretische snelheid is.
Er zijn in totaal zestien wifi-versterkers getest die op dit moment redelijk tot goed in de winkels verkrijgbaar zijn. Een wifi-versterker van Asus komt als Beste uit de Test. Eentje van TP-LINK is de Beste Koop.
In de meest betrouwbare onderzoeken komt naar voren dat wifi, bluetooth en radiogolven niet schadelijk zijn. Dat komt omdat deze straling een niet-ioniserende straling is.
De oplossing: een krachtig access point voor buiten
Een krachtig access point (zender) is dan de beste oplossing voor het creëren van stabiel WiFi in de tuin. U sluit het access point via een router of switch aan op uw netwerk, waarna het apparaat buiten wordt geplaatst en daar een WiFi-signaal uitzendt.
Nederlanders hebben steeds meer apparaten in huis. Daardoor gaat het energieverbruik eerder omhoog dan omlaag. Trek daarom de stekker van een tweede koelkast, tv-ontvanger of heetwaterkraan uit het stopcontact. Daarmee bespaar je met de huidige energieprijzen al snel honderden euro's per jaar.
Een apparaat dat oplaadt kan dus oververhitten, maar dat is nog niet alles. Ook als je klaar bent met laden en je de oplader in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken.
Je hebt een smartphone
Als je een smartphone hebt, kan je op het internet via een WIFI-verbinding of via 4G. Een WIFI-verbinding kan je op verschillende plaatsen vinden en is vaak gratis. 4G-verbinding kan je gebruiken als dat in het abonnement van je gsm inbegrepen is.