Kookpunt en druk In een open vat, bijvoorbeeld een pan met water, zal toevoegen van energie leiden tot temperatuurstijging van de vloeistof. Wanneer het kookpunt is bereikt neemt de temperatuur van de vloeistof niet meer toe; de maximumtemperatuur is bereikt. Voor water is deze temperatuur bij 1 atmosfeer 100°C.
In een snelkookpan kun je bijvoorbeeld wel een watertemperatuur van 120 graden celsius bereiken. Het ligt vooral aan de druk die je in je opstelling kunt opbouwen, hoe hoog de watertemperatuur kan worden. In BINAS kun je de tabel vinden waarin het verband tussen temperatuur enn druk word aangegeven.
Een Quooker ziet eruit als een gewone kraan, maar heeft een reservoir van een aantal liter. In ongeveer een kwartier tijd wordt hierin leidingwater aan de kook gebracht. Dit water wordt constant op 110 graden gehouden. Hierdoor haal je altijd kokend water uit de kraan.
Meer precies is de kritische temperatuur van water 647,096 K, dit is ~ 374°C, bij een kritische druk van 22064 kPa (217.7 atm).
Kokend water is niet per se honderd graden
Maar het tegenovergestelde is waar. Voedsel gaar krijgen is afhankelijk van de juiste temperatuur, niet of het water kookt. Om je ei hardgekookt te krijgen op zeeniveau, moet je hem tussen de 8 en 10 minuten laten koken. Maar dat is in water van 100 graden.
Bij lage druk kookt water namelijk eerder. In een gemiddeld wintersportdorpje kookt theewater al bij ongeveer 95ºC. Op de top van de Mount Everest (8848 meter) ligt het kookpunt rond de 70 graden.
Door de luchtdruk in een doorzichtige wijnfles die gedeeltelijk met water van 80 oC gevuld is, met een vacuvin pompje te verlagen, gaat het water koken. Zie ook onderstaande foto. Omgekeerd geldt ook dat water onder een hoge druk pas bij hogere temperatuur gaat koken.
Een van de eisen aan drinkwater is dat drinkwater aan de tap niet warmer mag zijn dan 25 graad Celsius.
Hoe koud is het koude water uit de kraan ? Drinkwater ligt in de winter gemiddeld rond 10-11 °C.Als de zon schijnt, kan dat nog 1 of 2 graden warmer worden.In de zomer kan dat oplopen tot 15 tot 21 °C.
Als de temperatuur boven de 0 °C komt, smelt het ijs weer. Die temperatuur van 0 °C noem je het smeltpunt van ijs of het vriespunt van water.
COMBI reservoir
De Quooker COMBI levert niet alleen kokend water (100°C) via de kokend-water-kraan, maar ook warm water (50-60°C) via de keukenmengkraan. De Quooker COMBI heeft dus een dubbelfunctie. Bovendien is het de eerste 'boiler' ter wereld met hoog-vacuümisolatie.
Om een gemiddeld huishouden op elk moment van de dag direct van kokend water te kunnen voorzien, houdt het Quooker-systeem 3 of 7 liter water op een temperatuur van 110°C. Dat gebeurt in een reservoir onder het aanrecht, dat vacuümgeïsoleerd is.
Je zou misschien denken: water bevriest toch bij nul graden, maar dat is niet altijd het geval. Om te kunnen bevriezen, moeten watermoleculen ergens een beginnetje van een ijskristal maken. In superschoon water gaat dat heel moeilijk, en dat bevriest daarom pas rond de min 40 graden (het smelt altijd bij nul graden).
Deze warmtestroom wordt ook wel de geothermische warmtegradiënt genoemd. Hierdoor neemt de bodemtemperatuur in Nederland toe met ca.3 °C per 100 m.
Deze temperatuur noemen we het kookpunt. Zo kookt water bij 100 °C. Het water verdampt. Omdat de moleculen bij die temperatuur zo snel bewegen, hebben ze veel meer ruimte nodig dan ze in de vloeistof hadden.
Stoom wordt gevormd door koken of door verdamping. Normaal gesproken kookt water wanneer het wordt verhit tot 100 °C. Maar water verdampt ook bij lagere temperaturen. De stoom die wordt veroorzaakt door het koken is zo heet als het kokende water zelf.
Dit is waarom je thee beter niet met kraanwater maakt
Ons eigen kraanwater is namelijk niet geschikt voor koffie en thee. Voor deze dranken moet het water gefilterd worden, want ons water is hard. Zodra je water boven de 60 graden verhit krijg je kalksteen, die absorbeert de fijne aroma's in koffie en thee.
temperatuur van het douchewater in uw warmwatertoestel afgesteld is op minimaal 60 °C. Bij temperaturen boven de 60 °C wordt de bacterie gedood.
Drink liever geen warm water rechtstreeks uit de kraan. Warm water stroomt in huis door metalen leidingen en apparaten zoals bijvoorbeeld de boiler.In warm water lossen metalen beter op dan in koud water. Waterleidingbedrijven garanderen de kwaliteit van koud kraanwater.
Momenteel geldt volgens NEN 1006 een eis van 55 °C voor woninginstallaties voor warm tapwater zonder circulatiesysteem. Deze temperatuur moet gemeten worden op de tappunten.
Zwembadwater mag wel iets kouder zijn dan de ideaaltemperatuur van 25 à 28 graden, maar niet teveel. Een graad of 20 à 24 is nog prima, maar daaronder ligt echt onderkoelingsgevaar op de loer. Dit geldt overigens ook specifiek voor gezonde volwassenen; bij kinderen en ouderen zal onderkoeling al veel eerder optreden.
Voor een gemiddelde douchebeurt heeft u ongeveer 30 liter boiler inhoud nodig. Het hete water uit de boiler (rond 70 °C) wordt gemengd met koud kraanwater tot het een temperatuur van ongeveer 38 °C heeft.
Kookpunt op de berg ligt lager…
Water kookt dus op een lagere temperatuur, maar dit betekent niet dat je eitje eerder gekookt is in de bergen. Het stollen van het ei is afhankelijk van de temperatuur en niet of het water kookt. Hierdoor duurt het koken van een ei langer dan normaal.
Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
De kleine gasbellen die ontstaan terwijl het water heter wordt, bevatten lucht. Deze lucht was eerst opgelost in het water. Bij hogere temperatuur kan er minder lucht in het water opgelost blijven.Een deel van de lucht ontwijkt dan in de vorm van kleine bellen uit het water.