Een convenant is een afspraak van de overheid met een of meer partijen gericht op het realiseren van bepaalde (beleids-) doelstellingen. In een convenant worden schriftelijke afspraken over het leveren van prestaties vastgelegd.
Het convenant
Een convenant is niets meer dan een overeenkomst tussen u en uw ex-partner waarin u afspraken maakt die te maken hebben met uw echtscheiding. U kunt daarbij denken aan afspraken over de verdeling van bezittingen of schulden, alimentatie, wat er met de woning gaat gebeuren of pensioen.
Zijn de afspraken in een convenant bindend? Zodra u beiden een handtekening hebt gezet, zijn de afspraken in het scheidingsconvenant bindend. Het is echter aan te bevelen om in dat geval een scheidingsadvocaat te vragen het convenant bij de rechtbank in te dienen, samen met het verzoek tot echtscheiding.
Juridisch. Van convenanten en vergelijkbare documenten wordt vaak gezegd dat deze niet juridisch afdwingbaar zijn. Dit ligt echter genuanceerder en is niet afhankelijk van deze gekozen vorm. Convenanten worden gebruikt om een goede samenwerking en afstemming te bevorderen.
In een echtscheidingsconvenant (ook wel echtscheidingsovereenkomst) maakt u bij uw scheiding afspraken met uw ex-partner. Bijvoorbeeld over alimentatie en de kinderen. Voor afspraken over de kinderen maakt u een ouderschapsplan.
Een convenant is een afspraak van de overheid met een of meer partijen gericht op het realiseren van bepaalde (beleids-) doelstellingen. In een convenant worden schriftelijke afspraken over het leveren van prestaties vastgelegd.
De afspraken kunnen alleen worden veranderd door een aanvullende of wijzigingsovereenkomst of door tussenkomst van de rechter. In een echtscheidingsconvenant staan afspraken over bijvoorbeeld wonen, bezit, kinderen en financiële zaken. In het convenant staat vaak dat afspraken niet kunnen worden ontbonden.
Hoeveel waarde heeft het echtscheidingsconvenant? “Je mag de waarde van een echtscheidingsconvenant zeker niet onderschatten. Het convenant is een wettelijk document. Als iemand zich er niet aan houdt, kun je diegene voor de rechter slepen.
Is een echtscheidingsconvenant verplicht? Als je ex partner en jij uit elkaar gaan, is het opstellen van een echtscheidingsconvenant niet verplicht. Als je gaat scheiden kunt je er ook voor kiezen om samen zelf afspraken te maken. Deze moet je dan zelf vastleggen in een document.
Mocht je advocaat je dossier met echtscheidingsconvenant niet meer hebben, dan kun je het echtscheidingsconvenant gratis opvragen bij de rechtbank. Op rechtspraak.nl kun je de rechtbanken en instructies vinden voor het opvragen van het convenant.
Het convenant
Als dit convenant door jullie beiden is ondertekend, dan is deze rechtsgeldig. In de meeste gevallen wordt een convenant ook naar de rechter gestuurd. Deze zet dan een stempel op het convenant voor akkoord. Het convenant is dan ook door de rechter bekrachtigd.
Het echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je partner. Hierin staan alle afspraken die jullie hebben gemaakt over de echtscheiding. Hierbij kun je denken aan afspraken over de alimentatie, de boedelverdeling, de woning en het pensioen.
Als het gaat om financiële afspraken uit het echtscheidingsconvenant, zoals het niet betalen van alimentatie of het niet nakomen van andere betalingsverplichtingen die in het convenant zijn vastgelegd, dan zul je je tot een deurwaarder of incassobureau moeten wenden.
Een financieel convenant is een afspraak omtrent het minimale en/of maximale niveau van de financiële ratio's die worden berekend op basis van uw balans/resultatenrekening. Over het algemeen vervullen financiële convenanten dan ook een belangrijke signaalfunctie voor een bank of andere kredietverstrekker.
Een scheidingsconvenant is niks anders dan een overeenkomst tussen jullie beiden met daarin de vastgelegde afspraken over wonen, geld en spullen – wie krijgt de auto, wie de hoekbank, wie het Wedgwood? Wie blijft in het huis wonen, of verkopen jullie het helemaal? Wie betaalt aan wie partneralimentatie?
Een echtscheidingsconvenant blijft altijd geldig en komt nooit te vervallen. Wel kan het voorkomen dat er wijzigingen in het convenant worden gemaakt.
Reken op €285 voor het griffierecht van de rechtbank + €250 voor een advocaat om het echtscheidingsconvenant in te dienen bij de rechtbank (het is namelijk verplicht dat de betreffende advocaat de partijen in persoon spreekt en ook wil deze advocaat de inhoud van het convenant checken).
U en uw ex-partner hebben tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. U heeft allebei recht op de helft van dat pensioen, maar kunt het ook anders verdelen. Geef uw scheiding op tijd door aan uw pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar).
Hypotheek na scheiding: echtscheidingsconvenant
Het complete echtscheidingsconvenant lever je ook in wanneer je een hypotheek aanvraagt. Dit convenant is een overeenkomst waarin alle afspraken rondom de scheiding staan. In deze overeenkomst staat ook alles wat over de partneralimentatie en kinderalimentatie gaat.
Hoe kun je de scheiding regelen zonder advocaat? Door een mediator of scheidingsbemiddelaar in te schakelen die het totale scheidingstraject voor je regelt. Zij nemen namelijk ook de juridische afwikkeling voor hun rekening, zodat je de scheiding kunt regelen zonder een advocaat aan tafel.
Afspraken alimentatie sinds 1 januari 2020
De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.
Uit de parlementaire geschiedenis blijkt dat de woorden “te allen tijde” aldus moeten worden begrepen dat – voor zover de wet niet anders bepaald – een vordering tot verdeling niet onderhevig is aan verjaring. Artikel 3:306 BW bepaalt dat een rechtsvordering na ommekomst van twintig jaren verjaart.
Gaat uw ex-partner akkoord met minder alimentatie? Dan kunt u samen nieuwe afspraken maken. Of een nieuwe berekening laten maken door het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage). Schrijf de nieuwe afspraken op in een ouderschapsplan of een andere overeenkomst.
Partnerpensioen uitruilen
Heeft u geen partner? Dan ligt het voor de hand om partnerpensioen uit te ruilen voor meer ouderdomspensioen. U kunt ook afzien van een nabestaandenpensioen omdat uw partner voldoende eigen inkomsten heeft. Het recht op uitruil geldt alleen voor pensioenrechten opgebouwd na 1 januari 2002.