We kopen schoonheid, veiligheid, gezondheid, bewondering, levendigheid, intelligentie. En deels lukt dat ook. Genoeg geld hebben om rond te komen en te kunnen doen wat je wilt, is inderdaad een voorwaarde voor geluk. Mensen met lagere inkomens zijn minder gelukkig en tevreden dan mensen met hogere inkomens.
Heel simpel: koopdrang is de behoefte om iets te kopen. Dat we kopen, is niet gek. We hebben nu eenmaal bepaalde dingen nodig om te overleven.
Kleding kopen is voor iedereen mogelijk en het is een opperbest tijdverdrijf. Alternatieven voor vrouwelijke, persoonlijke en hygiënische verzorging. Toch heeft dit verschijnsel aantoonbare gevolgen. Tweedehands winkels ontvangen meer kleding dan ooit!
In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Maar van die 173 kleren liggen gemiddeld 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt in de kast.
Veel beslissingen nemen we met ons impulsieve brein.” Mensen denken dus niet na over waarom ze iets moeten hebben, of wanneer ze het zouden gebruiken, maar kopen het omdat het onmiddellijke voldoening geeft, waardoor je je eventjes goed voelt. Zo koop je dus vaak dingen die je niet nodig hebt.”
De drang om steeds maar weer spullen te kopen, wordt veroorzaakt door de aanmaak van dopamine in onze hersenen. Dopamine staat ook wel bekend als het gelukshormoon: het veroorzaakt gevoelens van genot en euforie. Een aankoop doen zorgt voor extra productie van deze stof.
Een koopverslaving kan ernstige gevolgen hebben. Zo kun je in de financiële problemen raken. Ook gaat het kopen je sociale activiteiten en hobby's steeds meer vervangen. Bovendien lijden je werk, relaties en welzijn onder je koopgedrag.
Volgens de een ontstaat koopziekte vanuit een psychologisch probleem, dat met psychotherapie verholpen moet worden. Anderen schrijven pillen voor die het roesgevoel wegnemen dat bij het winkelen ontstaat.
Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen. Vaak is de pasvorm iets uitgerekt, zijn er plooien in gekomen of zit er een vlek in (oeps). Door hem te wassen zit hij de volgende keer weer perfect.
Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
Fast fashion wordt gezien als modemerken die wekelijks of tweewekelijks in rap tempo nieuwe collecties lanceren. Het leidt er vaak toe dat de kleding als 'wegwerpartikelen' worden beschouwd, zonder dat je dat direct doorhebt.
Eerlijke kleding is kleding die wordt geproduceerd met respect voor mens en milieu. Dit betekent: goede arbeidsomstandigheden, een redelijke vergoeding voor de arbeid, geen kinderarbeid, en gebruik van producten die het milieu zo min mogelijk schaden. Ook tweedehands kleding valt onder eerlijke kleding.
Hoeveel jeans je nodig hebt, is natuurlijk een beetje afhankelijk van of je een echte jeans-girl bent of dat je misschien liever jurkjes of rokjes draagt. Toch zijn de experts het erover eens dat je niet meer dan zes paar nodig hebt, ook als je eigenlijk elke dag een jeans draagt.
Slechtere kwaliteit
Omdat de standaarden behoorlijk zijn veranderd, is kleding nu niet meer zo'n lang leven beschoren. Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar 'overleeft'.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
Als vuistregel zou je kunnen hanteren dat een beha na drie dagen intensief dragen gewassen moet worden. Wassen doe je het liefst op de hand. Als hij toch de wasmachine in gaat, kies dan zeker een wasprogramma dat niet hoger gaat dan 30 graden.
Waar komt koopverslaving vandaan? Koopverslaving heeft niet één oorzaak. Vaak kopen mensen om een gevoel van onvrede te verdrijven. De meeste koopverslaafden kampen met een laag zelfbeeld.