Ook slapen doet de orang-oetan in een boom. Elke dag bouwt hij een nest van bladeren en takken. Het liefst in een grote boom met voedsel in de buurt. Hoog in zijn boomnest doet de orang-oetan veilig een dutje.
Orang-oetans verplaatsen zich vooral in de lucht door de middenlaag van de bomen op het eiland Sumatra. Ze eten en slapen in de bomen en kunnen niet zwemmen.
Slaap platform in de bomen:
Elke avond bouwt de orang-oetan een “nest” in de boomtakken voor de nacht waarin zij zich opkrullen en slapen. Deze nesten zijn gemaakt van bladeren en takken. Nesten worden gedeeld door een moeder en haar kinderen.
Ze houden vooral veel van fruit, zoals mango´s en vijgen. De vrouwelijke orang-oetan kan maar één keer in de 3 tot 5 jaar bevallen van een jong. Orang-oetans zijn ontzettend sterk. Ze kunnen zich optrekken aan één vinger!
De orang-oetan heeft een groot hoofd met een prominent mondgebied. Hoewel het gezicht grotendeels haarloos is, kan er zich bij de mannetjes wat haar ontwikkelen, waardoor ze een snor krijgen. Volwassen mannetjes hebben grote wangplaten om hun dominantie aan andere mannetjes te tonen.
Het bonkige, 117 kilo wegende mannetje Azy consumeerde maar 2000 kcal per dag. Een modale, 80 kilo wegende Homo sapiens met een kantoorbaan en tv-kijken als hobby, kan daarentegen 2700 calorieën per dag consumeren zonder aan te komen.
De biologen hoorden dat orang-oetans met samengeperste lippen een fluitend geluid maken als ze een luipaard of een pyhton zien.
Bovendien kan hij met zijn lange armen van tak naar tak slingeren. Ook het mannetje van de orang-oetan kun je gemakkelijk herkennen: hij heeft heel grote wangen die opzwellen als hij wil roepen. Zijn roep is zo luid en krachtig dat je die enkele kilometers ver in het bos kunt horen!
Naast alle vruchten en andere plantaardige stoffen eten orang oetans ook wel eens eieren en jonge vogels die ze uit nesten halen. Heel soms blijken ze zelfs eekhoorns te eten. Zoiets is echter een uitzondering en vlees staat zeker niet regelmatig op hun menu.
AMSTERDAM – Hoewel orang-oetans meestal uit de buurt van water blijven, blijken de dieren wel te kunnen zwemmen.
Van alle apensoorten zijn gorilla's de grootste en sterkste.
Beide varianten zijn goed. Meervoud: orang-oetangs.
Voortplanting Een Orang-oetan vrouwtje is negen maanden zwanger. Haar kind blijft tot aan de puberteit bij zijn moeder. Orang-oetans planten zich erg langzaam voort. Ze krijgen maar een keer in de acht of negen jaar een jong.
Orang oetans hebben opvallend lange armen. Een volwassen man heeft een reikwijdte van wel 2,5 meter. Dat terwijl hij zelf maar zo'n 1,5 lang is als hij rechtop staat. Die lange armen komen goed van pas bij het klimmen.
Leuke weetjes. Van alle apen lijken bonobo's het meest op mensen. Onze genen zijn voor ruim 98,6% hetzelfde!
Naar schatting zijn er nog zo'n 100.000 orang-oetans op Borneo. De aap komt in het wild voornamelijk voor op de eilanden Borneo en Sumatra. De populatie op Sumatra staat ook flink onder druk, daar zijn naar schatting nog 12.000 orang-oetans.
De lichaamsbouw van orang-oetans is aan deze manier van leven aangepast. Ze bewegen zich door het bladerdak op een manier die in het engels quadrumanous scrambling wordt genoemd: vierhandig klauteren.
Kunnen Orang-Oetans praten? Ja en nee is het antwoord van Serge Wich, bijzonder hoogleraar Conservation of the Great Apes aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met anderen deed hij 13 jaar onderzoek naar hoe Orang-Oetans met elkaar praten. Taal is typisch voor mensen en aangeleerd.
Orang-oetans kunnen klinker- en medeklinkerachtige klanken produceren, vergelijkbaar met de menselijke taal. Hun spraakvermogen lijkt daarmee meer op dat van mensen dan eerder gedacht, blijkt uit een deels Nederlands onderzoek in Plos One. Het bijzondere taalvermogen werd ontdekt bij een voormalige circusaap in Keulen.
Intelligentie. Lange tijd is aangenomen dat chimpansees de intelligentste mensapen zijn. Niet dat dat erg belangrijk is maar het is misschien wel tijd om te erkennen dat de orang oetan een bijzonder dier is. Wetenschappers denken dat de orang oetan het denk- en inlevingsvermogen van een kind van 6 heeft.
Een gorilla kan ongeveer 2.000 kg tillen. Dat komt neer op meer dan 10 keer hun lichaamsgewicht. Een boze Bokito wilt u dus niet meemaken. De berggorilla komt in verschillende landen voor.