De meeste voorkomende borduurvlies is de Madeira "Tear Aways" borduurvlies dit is een soepele, zachte, universele vlies (ook wel scheurvlies genoemd) voor gebruik bij middenzware en zware stoffen. Ze zijn zeer geschikt voor machineborduren, maar ook voor patchwork of quilten.
Gebruik dun oplosbaar borduurvlies als de stof niet geschikt is voor het gebruik met heat away topping, en jouw project nat maken mogelijk is. 1.3 Dik afwasbaar vlies: Gebruik dikke water oplosbaar vlies voor hoogpolige stoffen, wanneer je normaal twee lagen dunne in water oplosbare film zou gebruiken.
Soluvlies is een in koud water oplosbare Vlieseline en dient als dragend materiaal voor alle borduur/naaimethoden. Het vlies kan zonder resten achter te laten worden opgelost in water.
Scheurvlies is een verstevigingsmateriaal wat onder de stof wordt gelegd of gefixeerd met tijdelijke plakspray, zodat de stof is gestabiliseerd en niet meer rekt tijdens het borduren. Na het borduren kunt u het eenvoudig weg scheuren.
Maar toch weten veel mensen niet waar ze moeten starten wanneer ze willen beginnen met borduren. Gelukkig is het (zoals met veel creatieve hobbies) helemaal niet zo moeilijk! Natuurlijk is het mooi meegenomen als je enige ervaring met naald en draad hebt.
In principe kun je met alle soorten garen borduren. Met katoen en met wol, maar ook met speciaal borduurgaren. Het ligt een beetje aan de ondergrond (de stof) waarop je wilt gaan borduren welk garen je het beste kunt gebruiken.
Is een luchtige tussenvoering die naast warmte het kledingstuk meer volume geeft. De stof is ontstaan door kleefstof of door smelten van synthetische vezels. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar.
Filmoplast, ook wel vaak Neschen genoemd, is een zelfklevend bordduurvlies. Op Filmoplast kunt u eenvoudig alle stof materialen aanbrengen zonder dat de stof gaat verschuiven in de borduurring. Veel toepassingen: Filmoplast werkt uitstekend met items die te klein of te groot zijn om in een borduurring te spannen.
Type S13 is het meest geschikt voor zwaardere of dikkere stoffen. Deze Vlieseline is naaibaar. Ook volumevlies, verkrijgbaar in verschillende diktes, is handig hiervoor. Dit is een instrijkbare Vlieseline die zeer stevig is en het best gebruikt kan worden voor tassen en andere stevige attributen.
De plakbare strijk je op de stof en de niet-plakbare zet je vast op de verkeerde kant van de stof of naai je mee in de naad. Het fijnst om mee te werken is de plakbare versteviging. Deze wordt dan ook het meest verkocht. Maar op sommige stoffen blijft de plakbare versteviging niet goed zitten.
Plakkatoen is een stuk katoen met een lijmlaag aan de onderkant. De werkwijze lijkt op die van zoomband: een warm strijkijzer en een vochtige persdoek zorgen ervoor dat de lijm tijdelijk smelt, waarna het stukje katoen goed vastplakt. Je kunt de plakkatoen in elke gewenste vorm knippen.
Gebruik een goede kwaliteit ondergaren (vaak heeft de machine een eigen merk ondergaren zoals Brother ondergaren). Gebruik een goede kwaliteit borduurgaren. Maak het borduurpatroon een eerste keer op een proeflap van hetzelfde materiaal. Dit geldt speciaal voor zelf gedigitaliseerde ontwerpen.
Fiberfill wordt ook wel wattine genoemd. Het wordt regelmatig gebruikt als luchtige tussenvoering. Behalve warmte geeft het uw kledingstuk meer volume. Ook wordt wattine dikwijls gebruikt voor het maken van warme dekens.
Hoe moet je vlieseline strijken? De meest verkochte Vlieseline is dus strijkbaar. Knip eerst de delen die je wilt versterken uit de versteviging. Stel je strijkijzer in op de juiste temperatuur, hoe lichter de versteviging hoe minder warm, en zet de stoom af.
Wattine staat ook wel bekend als Fiberfill. De wattenstof wordt eigenlijk vooral gebruikt als vulling. De stof is namelijk goed in staat om warmte vast te houden. Als vulling wordt het vooral ingezet als.
Zelf borduurpatronen maken
Dan is de meest simpele manier om met uitwasbare stift of potlood een patroon op je borduurstof te tekenen. En er daarna overheen te borduren. Iets moeilijker wordt het wanneer je geen ster bent in tekenen of liever iets leuks met kruissteek borduurt.
Het meest gebruikte borduurgaren is splijtgaren of mouline. Dit glanzende katoengaren bestaat uit 6 makkelijk te splitsen draden, waarvan je er meestal 1 tot 3 gebruikt. In het patroon staat aangegeven hoeveel draden je nodig hebt voor je borduurwerk. Trek de draden voorzichtig uit elkaar om te kunnen beginnen.
Begin altijd in het midden van de stof met borduren. Vouw de stof twee keer om het midden te bepalen. Check op het patroon wat het midden is. Hier begin je met borduren.
Plaats de stof in de ring
De borduurring bestaat uit twee delen. Draai de buitenste ring iets losser zodat je de ringen van elkaar kan schuiven. Eerst heb je de kleinste ring nodig, die leg je onderop. Dan leg je de borduurstof op de kleinste ring.
Om een borduurwerk goed te kunnen opspannen en inlijsten, hebt u minimaal 4 cm overlap nodig aan alle zijden. Knip te lange draden weg of stop ze achter het borduursel. Vooral als donkere draden niet worden weggehaald blijven deze zichtbaar na het opspannen op een lichte achtergrond.
Een kruissteek of crossstitch kan je op 2 manieren maken. Je maakt eerst het individuele kruisje af en gaat dan naar de volgende. Of je werkt in rijen van halve kruissteken van links naar rechts en gaat dan van rechts naar links terug om de kruissteek af te maken. Welke van deze twee je gebruikt maakt niet uit.
Waar ik wel erg blij mee was: ik begon meteen met DMC garen. Het is zeker niet voor niets het populairste en meest verkrijgbare borduurgaren. Kwaliteit is belangrijk omdat je niet wil dat een kleur van garen gaat 'bloeden' in de stof. Inkt kan in papier bloeden maar dat kan met inkt van garen of stof gebeuren.
Katoenen borduurgaren is de meest geprefereerde draad voor borduurwerk. Dit is de meest voorkomende draad die wordt gebruikt voor het meeste borduurwerk, inclusief voor de kruissteek. Het heeft 6 draden per streng.
De dikte 30 is geschikt om zwaar leer of zwaar textiel te stikken. De diktes 40-50-60 zijn geschikt voor het in elkaar stikken van bv. leren tassen, leren kleding of voor textiel , dus het maken van kleding etc. Samengevat : de laagste nummers staan voor de dikste garens, hoe hoger het nummer hoe dunner het garen.