Een smalle 'gespleten naad' is veel gemakkelijker dicht te naaien dan een groot, volledig gat in de stof. Als het gat een gespleten naad is, dan moet je de naad met sterk draad weer aan elkaar kunnen naaien. Als er daadwerkelijk stof ontbreekt, kun je het gat versterken met draad, of een lapje over het gat naaien.
Stap 1: losse draden wegknippen. Stap 2: de garen (de draad) door de naald krijgen. Stap 3: Over de randen van het gat naaien. Stap 4: Het gat / scheur in de spijkerbroek dichtnaaien.
Leg een groot genoeg stukje vliesofix op het gaatje. Leg een (pers)doek over de vliesofix en spuit deze nat op de plek van de vliesofix. Zet je strijkijzer tien seconden op het gaatje zonder deze te bewegen. Keer je shirt weer om en je missie 'gaatje in je shirt repareren' is volbracht!
Het repareren van een winkelhaak gebeurt door een lap textiel aan de achterzijde en/of voorzijde vast te zetten. Dit kan zonder naald en draad, namelijk met textiellijm of met strijktextiel. In het verleden gebruikte men arabische gom als lijm.
Om een jas te repareren zijn allerlei middelen te koop. Zo kun je bijvoorbeeld een stoffen patch gebruiken, maar ook een reparatiemiddel dat zich uitzet naar een (waterdichte) patch. Een voorbeeld is onder meer het veel gebruikte Tear-Aid. Tear-Aid repareert permanent gaten en scheuren in bijvoorbeeld jassen.
Hoe werkt het ReStyle reparatiedoek:
Hittegevoelige stoffen als de synthetische stoffen PVC, Nylon, Rayon en Acetaat kunnen meestal niet tegen hitte. Bij zwaardere stoffen als jeansstof of denim is het verstandig om het te repareren stuk eerst te strijken. Hierdoor wordt de stof goed warm en zal de lijm beter hechten.
Reparatiedoek gebruik je om kleding aan de binnenzijde te repareren.
Je kunt het gat in je shirt thuis repareren met naald en draad of een lapje. Door draad of stof te gebruiken die overeenkomt met de kleur van je shirt, zal niemand kunnen zien dat er ooit een gat in je shirt zat.
Aan de kwaliteit van stoffen waar veel T-shirts van worden gemaakt. Shirtjes worden namelijk gebreid. De meesten worden gebreid met één draad. Als er dan één draadje losschiet, ontstaat op die plek meteen een gaatje.
Motten houden vooral van natuurlijke materialen zoals wol, leer, veren en bont. Heb je gaatjes in katoenen of linnen jassen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met zilvervisjes. Zilvervisjes houden net als motten niet van zonlicht en kou.
Er ontstaat wrijving tussen de knoop van je broek, je T-shirt en het aanrecht, waardoor er langzaam maar zeker kleine gaten ontstaan. Dat zou ook gelijk verklaren waarom er niet in al je T-shirts gaatjes zitten. De keren dat je een schort of hoge hakken droeg in de keuken, bleven je shirtjes namelijk beschermd.
Textiel lijm is een zelfklevend product dat wordt gebruikt als alternatief voor het naaien van kleding en andere materialen van textiel. Hiermee kunt u stoffen samen lamineren zonder een draad en naald te gebruiken met de optie om tijdelijke of permanente bindingen te maken.
Van een oude spijkerbroek kun je natuurlijk ook allerlei nieuwe kledingstukken maken. Vroeger knipte ik broeken die te kort waren of gescheurd waren af om er een korte broek van te maken, maar je kunt jouw jeans ook omtoveren in een rokje of een kledingstuk voor één van de kinderen.
Gaatjes voorkomen kan met een zogenoemde "button cover". Een zachte cover die je over je knoop kunt doen zodat de knoop minder schuurt en minder snel gaatjes veroorzaakt. Onze favoriet is de cover van Holé.
Bekijk je shirts eens grondig en bepaal waar je het meeste last hebt van gaatjes. Strijk daar een dun laagje vlieseline (verkrijgbaar in stoffen- en hobbywinkels) aan de binnenkant van je T-shirt. De vlieseline zorgt zo voor een extra laagje versteviging, waardoor je T-shirt minder snel stuk zal gaan.
Het reparatiedoek van Pronty kun je in veel meer soorten krijgen. Het merk heeft opstrijkbaar doek in zo'n twintig kleuren in dezelfde dikte als dat van Hema (Snelfix noemt Pronty dit). Daarnaast heeft Pronty speciaal reparatiedoek voor zwaardere stoffen, zoals denim, en juist lichte stoffen.
Met een textiellijm kun je deze ongelukjes vaak snel en gemakkelijk zelf repareren. Een speciale textiel lijm, zoals de Pattex Textiellijm is zeer geschikt voor dit soort klusjes. De lijm is wasbaar en droogt transparant op. Je kunt het gebruiken voor allerlei soorten textiel.
Gebruik een mild waspoeder en geen vloeibaar wasmiddel en kies voor een koude cyclus voor fijne was. Om er zeker van te zijn dat al het wasmiddel is opgelost, raden we aan om de jas twee keer door een spoelprogramma te halen voordat je het uit de machine haalt.
Het T-shirt zit goed als u 10 centimeter speling ongeveer hebt vanaf de broekrand. Katoen krimpt en na enkele wasbeurten is het altijd iets gekrompen. De speling wordt dan ongeveer 5 centimeter.