Innerlijke rust zit namelijk al in jezelf en daar zul je het ook vinden. Je laat je gedachten, je gevoelens en de wereld om je heen even helemaal los. Je laat je niet meer 'meesleuren' door het leven, want innerlijke rust zal jou stabiel houden. Het gaat over bewust zijn, het bewust zijn van jezelf.
Hoe voelt innerlijke rust? Wanneer je innerlijke rust en vrede hebt bereikt, krijg je een heel ontspannen gevoel. Innerlijke rust en vrede zorgt ervoor dat je gelukkig bent met jezelf en dat je je niet meer laat leiden door het oordeel van andere mensen.
Er zijn vele manieren om innerlijke rust te vinden in een stressvol dagelijks leven – zelfs voor een korte tijd. De meest beproefde manieren om wat rust te krijgen zijn sport, meditatie, dankbaarheid, ademhalingsoefeningen, structuur, natuur, consequente keuzes, goede nachtrust en evenwichtige voeding.
Ga sporten. Sporten verlaagt de mentale stress en geeft weer rust in je hoofd. Ben je niet zo'n sporttype. Dan is misschien mindfulness of yoga iets voor jou.
Ga naar een bos of park om je hoofd leeg te maken. De frisse lucht ververst je geest, ontspant je lichaam en is goed voor je mentale gezondheid. Doe dit zo vaak als je kunt. ... Bepaalde voeding kan je helpen te ontspannen.
Ook ben je gevoeliger voor pijn. In die zin maakt stress tal van aandoeningen en kwalen erger, waaronder hoofdpijn en migraine, buikpijn, rugklachten en fibromyalgie, een vorm van reuma. Verder kan stress eerder doorgemaakte psychische problemen opnieuw doen opflakkeren, zoals verslaving, angst en depressie.
Schrijf op wat je bezighoudt en geef jezelf even de tijd om het te voelen. Daarna leg je je blaadje weg en denk je er niet meer aan. Leg een vel papier en pen naast je bed zodat je dingen die in je opkomen als je net lekker wilt gaan slapen op kunt schrijven en ze kwijt kan raken. Dit geeft ruimte en rust.
Spanning kan zich op verschillende manieren uiten. De een krijgt last van zijn nek of buik, een ander gaat meer snoepen of kan slecht stilzitten. Soms merk je wel dat je je niet prettig voelt, maar besef je niet dat het door spanning komt.
Innerlijke rust zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt en kalmer in het leven staat. Het helpt je de focus te richten op wat goed voor jou is en je zult hierdoor eerder elementen uit je leven bannen die zorgen voor stress en ongemak.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Nervositeit wordt vaak veroorzaakt door drukte, problemen of ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Sommige mensen zijn vatbaarder voor nervositeit dan anderen, dit ligt onder andere aan je zelfvertrouwen en karakter. Symptomen van nervositeit zijn hoofdpijn, versnelde hartslag en weinig eetlust.
Op momenten dat de angst overheerst, heeft u bijvoorbeeld last van: hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid, beven. benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst. tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten.
Ons afweersysteem houdt de bacteriën prima onder controle, totdat stress-hormonen de afweer onderdrukken – en daarvoor is hard bewijs. Stress kan dus een duw richting ziekte geven. En dan niet alleen richting psychische klachten zoals overspannenheid of burn-out, maar bijvoorbeeld ook de oogziekte serosa.