Meestal is het de partner, zijn het de ouders of zijn het de kinderen die een begrafenis of crematie regelen. Maar ook je vrienden, nicht, neef, ex of zelfs de buurman mag de uitvaart regelen. Degene die de uitvaart als eerste op zich neemt, bepaalt hoe het geregeld wordt.
Degene die namens de nabestaanden de handtekening onder de opdrachtbevestiging zet, is vanaf dat moment juridisch ook degene die 'beslist', de opdrachtgever dus.
De wetgever heeft bewust in de Wet op de lijkbezorging de ruimte gelaten om de persoon die bij een bepaalde persoon het meest betrokken is, de mogelijkheid te geven diens uitvaart te regelen. Dat kan de partner, een kind of een broer of zus zijn. Maar ook een goede vriend of een ex-partner, zoals in uw geval.
De kosten van een uitvaart zijn een deel van de erfenis. Erfgenamen moeten de kosten van de uitvaart betalen, of vergoeden aan de opdrachtgever. Ook als die kosten hoger zijn dan de waarde van de erfenis. Zij moeten dan uit eigen zak betalen.
Kunt u de begrafenis niet betalen, dan bestaan daar twee verschillende oplossingen voor. Ontvangt u een uitkering van de Sociale Dienst, dan kunt u aanspraak maken op de Wet Bijzondere Bijstand. Een andere mogelijkheid is om een speciale lening aan te vragen bij de Sociale Dienst in uw woonplaats.
Indien er geen opdrachtgever is of er zijn geen nabestaanden die de uitvaart willen betalen, dan is de gemeente waarin de overledene zich bevindt verantwoordelijk. De gemeente zal de kosten echter verhalen bij de familie of gebruikt hiervoor het nalatenschap van de overledene.
Degene die de opdracht geeft voor de uitvaart is verantwoordelijk voor de betaling. Als er genoeg geld in de nalatenschap is, kan de rekening daarvan worden betaald.
Instanties informeren. Alle bedrijven en instanties waar de overledene een relatie mee had, moeten bericht krijgen van het overlijden. Een handige manier is een overlijdenskaart sturen met vermelding van polis- of administratienummer. De werkgever of uitkeringsinstantie van de overledene.
In een onderzoek, uitgevoerd namens de Nederlandse Vereniging van Uitvaarten, wordt duidelijk wat de kosten zijn voor een begrafenis die georganiseerd wordt door de gemeente. Gemiddeld wordt er 2267 euro uitgegeven aan zo'n begrafenis. Een bedrag dat aanzienlijk lager is dan het gemiddelde van 6500 euro.
Wat er met een bankrekening gebeurt na het overlijden van een rekeninghouder? Dat is in principe aan de erfgenaam of erfgenamen. De rekening kan worden geblokkeerd, maar ook worden gewijzigd. Je kunt hem bijvoorbeeld op een andere naam laten zetten.
Nadat de uitvaartondernemer de aangifte van overlijden heeft gedaan bij de gemeente ontvangt hij/zijn een uittreksel van de Akte van Overlijden. Maak daar een scan van, dan kunt u de overige instanties (digitaal) informeren door de scan van de Akte van Overlijden te mailen.
Iedereen heeft recht op een uitvaart
In de Wet op de Lijkbezorging is namelijk geregeld dat iedereen een uitvaart krijgt. De gemeente neemt dan de rol van opdrachtgever op zich en bepaalt hoe de uitvaart verloopt: sober, met of zonder familie, wel of geen gelegenheid tot afscheid nemen, wel of geen bloemen.
De eenvoudigste juridisch veilige manier om uw uitvaartwensen vast te leggen is in een handgeschreven, gedateerde en ondertekende brief: een 'uitvaartcodicil'. U kunt hierin beschrijven hoe u uw uitvaart voor u ziet, maar bijvoorbeeld ook aan wie u welke persoonlijke eigendommen wilt nalaten.
Er is altijd iemand die bij Yarden de overlijdensmelding doet. Dat kan een arts, een notaris, een bewindvoerder of een kennis van de overledene zijn. De persoon die de melding doet hoeft niet de opdrachtgever te zijn.
Als iemand is overleden moet er als eerste contact worden opgenomen met de huisarts (als deze er niet is kan men bellen met de huisartsenpost). Als iemand is overleden in het ziekenhuis dan hoeft de huisarts niet gebeld te worden.
Wie bellen bij overlijden? Als iemand is overleden belt u als eerste de huisarts. De huisarts is nodig om vast te stellen dat iemand is overleden en stelt voor u een verklaring van overlijden op.
Gemiddeld kost cremeren tussen de € 6.500 en € 11.000 in Nederland. De kosten verschillen per crematorium. Bij een crematie komen ook andere kosten kijken, zoals: Basiskosten: uitvaartverzorger, laatste verzorging, opbaren, rouwvervoer.
Geld van rekening afhalen na overlijden
Let op: u bent niet automatisch eigenaar van het saldo op de rekening van de overledene. Dus ook geld opnemen na overlijden van de rekeninghouder kan niet zomaar. Als nabestaanden geld van de rekening halen zonder dat dat eerst juridisch geregeld is, is dat strafbaar.
Wanneer deblokkeert de bank? Zodra de bank officieel op de hoogte is wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn, worden de rekeningen gedeblokkeerd.
Kan ik mijn aangifte van nalatenschap alleen opstellen, zonder notaris? Ja, U kunt altijd zelf een aangifte van nalatenschap opstellen. Er is geen wettelijke verplichting om een een notaris hiervoor in te schakelen, aangezien het niet om een notariële akte gaat.
Een eenvoudige uitvaart, met enkel de standaard diensten, kost al snel 5.000 euro. Allerlei (extra) opties, zoals een luxere kist, meer bloemen en uitgebreidere catering kunnen de kosten van een uitvaart echter flink doen oplopen tot zo'n 8.000 a 10.000 euro.
De gemeente geeft opdracht tot het begraven of cremeren van de overledene. Hierbij houdt de gemeente zoveel mogelijk rekening met de wens van de overledene voor een begrafenis of crematie. De begrafenis of crematie is sober en respectvol.
Wat gebeurt er na crematie met protheses zoals kunstheupen, kunstknieën etc. Chirurgische metalen als kunstheupen en protheses worden uit de crematie-as gefilterd met een speciale magneet en ingezameld door het bedrijf Orthometals.