Misschien wel de spectaculairste manier om roofblei te vangen is met oppervlakte kunstaas. Poppers en stickbaits zijn bij vlagen geweldig kunstaas om de roofblei te belagen. De aanbeten zijn knalhard en niet zelden springt een roofblei volledig uit het water bij de aanbeet!
Heb eens een recept gelezen voor roofblei. Vis opensnijden,schoonmaken,kruiden en verpakken in een krant. Daarna stoven, krant openvouwen,vis eruit en de krant opeten. Slamat makan!
Leefwijze. De roofblei is in Europa de enige karperachtige waarvan vis het hoofdbestanddeel van het dieet vormt. Grote windes, barbelen en kopvoorns eten ook regelmatig visjes. Hij jaagt voornamelijk op de alver, die in dezelfde watertypes te vinden is.
Aas voor winde
Brood is een perfect aas de winde omdat het drijft, goedkoop is, en door de witte kleur goed opvalt. Stukjes brood worden enthousiast gegeten door de winde, vaak in een hoog tempo.
Roofblei stekken
Rivieren zoals de IJssel, de Vecht, de Rijn, de Maas en de Waal hebben allemaal een gezond roofbleibestand. Ze worden ook gevangen in stilstaand water zoals havens en poldersloten, maar de roofblei vinden op stromend water is toch veruit het makkelijkste. Roofbleien zijn opportunistische jagers.
Kunstaas pluggen. Pluggen waar je goed roofblei mee kan vangen zijn de Salmo Hornet (ongeveer 5 centimeter, ook de ratelende versies), de Salmo Sparky Shad, de Savage Gear Fat Vibes, en pluggen uit de reeks van de Spro Ikiru Crank.
Materiaal voor roofblei
De roofblei is misschien wel de sterkste roofvis in onze wateren en de slip zal zijn vluchtpogingen moeten opvangen. Als lijn bij het roofblei vissen heb je de keuze tussen nylon en dyneema (gevlochten lijn). Bij nylon is 26/00 aan te raden. Ga je voor dyneema dan is een 10-ponds lijn prima.
De winde wordt tussen het 3e en het 7e levensjaar geslachtsrijp bij een lengte van circa 30 cm. De maximale lengte die bereikt kan worden ligt rond de 80 cm.
De windes eten daarnaast graag allerlei insecten in en rond het water. Zo staan o.a. muggenlarven, muggen en wormen op hun menu. Verder lusten ze ook wel kleine visjes en eigen eitjes. Het visvoer is te verkrijgen bij iedere vijver specialist en tuincentra in de buurt.
In Nederland is de winde een vrij algemene vissoort in de grote rivieren en de daarmee verbonden wateren. Deze vis kan ongeveer 70 centimeter groot worden.
Op stillevens uit de zeventiende en achttiende eeuw werd de barbeel vaak in beeld gebracht; wat erop wijst dat de soort gewaardeerd werd als consumptievis. Vandaag wordt de barbeel niet meer gevangen voor grootschalige consumptie.
Ga je aan een toegankelijk, klein water vissen, dan heb je geen lange hengel nodig. Ga je echter aan een water vissen met veel obstakels langs de oever zoals rietkragen, dan is een langere hengel wel nodig om daar overheen te komen. Voor het vissen met kunstaas is een hengel van 2.10 meter het meest gemiddelde.
Het vlokvissen volgens ouderwetse methode is met ongeveer 0,12 of 0,14mm nylon, maar daar moet ik niet meer aan denken, je verspeelt dan veel te veel vis!! De eenvoudige montage bestaat een uit vlokdobbertje met een centraal gat, een klein korrelloodje strak boven de dobber en een klein korrelloodje eronder.
De jonge dieren voeden zich met macrofauna zoals vlo- en rivierkreeften. Volwassen meervallen eten hoofdzakelijk vis, ook staan andere soorten op het menu zoals amfibieën en watervogels.
Hou je aan het maximum aantal
Basisregel: per 1.000 liter (een kubiekek meter) vijverwater kan er 20 cm vis leven. In een vijver van 5000 liter wilt dat zeggen ongeveer 125 cm vis, bijvoorbeeld 30 goudelritsen of 7 tot 12 goudwindes.
Op de kieuwdeksels heeft de baars scherpe randen en punten. Hij kan tot 60 centimeter lang en 4,5 kilogram zwaar worden. Hij kan 16 jaar oud worden.
Deze vissoort springt regelmatig boven het wateroppervlak uit op het moment dat ze aan het jagen zijn op insecten. Dit gebeurd dus veelal in de avond en 's-nachts. Dit is ook de reden dat er wat risico's zitten aan het houden van deze vissen in uw vijver.
Roofvis maximaal 2 snoekbaarzen en 1 snoek per persoon per visdag. Op, aan of nabij het viswater mag een visser niet meer dan 10 dode zoetwatervissen groter dan 15cm in zijn bezit hebben. Daarnaast geld dat bepaalde vissen een minimummaat hebben en voor paling geld dat deze altijd teruggezet moet worden.
Hierbij dienen de gedragsregels voor het meenemen van aasvisjes te worden nageleefd. * Voor aasvis groter dan 15 cm geldt een maximum van 10 stuks.
Over het algemeen kan gesteld worden dat de aanschaf van een goudwinde van 5-10 centimeter circa 1 tot 2 euro per stuk gaat kosten.
Voor het vissen op snoekbaars is een roofvismolen van de maat 2500 voor een 2.40 hengel ideaal en een 3000 molen is het mooiste bij een 2.70m hengel. Verder mag het molentje lekker licht zijn, je staat er immers heel de dag mee te gooien.
Doorgaans werkt het bij het vissen op roofblei het beste als het kunstaas met een flinke snelheid wordt binnen gedraaid. Het is dan ook verstandig om een werpmolen te kiezen met een hoge inhaalsnelheid.
Verschillende stekken
De IJssel kenmerkt zich door de talloze rivierkribben – doorgaans dé aangewezen stek voor de sportvisser. Vanaf hier heb je de mogelijkheid om vol in de stroming (barbeel, meerval) te vissen, maar ook buiten de hoofdstroom, in de kribvakken.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Grote rietvoorns hebben een relatief grote bek waardoor je niet echt bang moet zijn om een behoorlijke vlok te gebruiken. Kneed in eerste instantie een vlok van ongeveer 2 centimeter groot. Komen er alleen kleine rietvoorns op je aas af of sla je steevast mis, schakel dan over op een kleinere haak en dito vlok.