Wat is jouw grootste zwakte of wat zijn jouw slechte eigenschappen? Bij het noemen van je zwaktes moet je iets tactvoller te werk gaan. Zeg bijvoorbeeld niet dat je een ongelooflijke hork bent of dat je absoluut niet met mensen kan omgaan.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
SWOT staat voor Strengths (sterktes), Weaknesses (zwaktes), Opportunities (kansen) en Threats (bedreigingen). Strengths zijn de interne positieve punten en Weaknesses de interne negatieve punten. Deze twee aspecten van de SWOT-analyse vormen samen de interne analyse.
Je kunt valkuilen nog het beste vergelijken met slechte eigenschappen. Een valkuil is dan ook een eigenschap of kwaliteit die je te veel, of als destructief talent, inzet en laat zien. Een kwaliteit wordt automatisch een valkuil als je er het woord 'te' voorzet (behalve dan bij 'te'vreden).
Het unieke setje eigenschappen dat je bij je draagt, zorgt ervoor dat jij bent wie je bent. Ze worden bepaald door je genen en je omgeving. Goede eigenschappen noemen je ook wel persoonlijke kwaliteiten of talenten. Slechte eigenschappen heten eerder een eigenaardigheid, neiging, merkwaardigheid of een karaktertrekje.
Een 'sterkte-zwakte-analyse' bestaat uit onderzoek naar de sterke en zwakke punten van een organisatie. Door je eigen sterktes en zwaktes goed onder de loep te nemen, krijg je duidelijkheid over wat de beste volgende stap is en hoe je jezelf als organisatie kunt verbeteren.
Ontwikkelingspunten zijn eigenlijk eigenschappen die wij nog niet compleet beheersen, je kunt je op deze punten nog verder ontwikkelen. Een synoniem hiervoor is bijvoorbeeld, een verbeterpunt.
Benoem zaken die je aanspreken in de functie waar je op solliciteert. Vertel waar je over 5 jaar wilt zijn. (Zorg ervoor dat dit in lijn is met wat het bedrijf te bieden heeft) Noem taken en/of verantwoordelijkheden uit de vacature en neem die mee in je ambities.
Zeg bijvoorbeeld: “Uw vraag “Waarom wil je hier werken?”; daar wil ik graag een en ander over zeggen. Graag noem ik u een aantal factoren (of redenen) die de functie en uw organisatie interessant maken voor mij. En wat mij drijft om mij voor de functie en uw organisatie in te zetten”.
De betekenis van 'ambitie'
Ambitie houdt simpelweg in dat je hogerop wilt komen of streeft naar een betere situatie. Goede voorbeelden hiervan zijn: het streven naar een betere baan, streven naar fijnere leefomstandigheden of werken aan je gezondheid. In alle gevallen ben jij bezig met het verbeteren van jouw situatie.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Introduceer jezelf in maximaal 5 minuten. Vertel je verhaal met enthousiasme. Wees positief, eerlijk en reëel. Zorg voor een logische volgorde in je verhaal en spring niet van de hak op de tak.
Een voorbeeld van een goed antwoord op de vraag, is het volgende: “Ik neem soms te veel werk op mij, omdat ik graag wil dat taken zorgvuldig en op de juiste manier uitgevoerd worden. Ik heb bij mijn vorige job geleerd om meer te delegeren, en zo te leren van de expertise van anderen.”
Normatief bent voor anderen en jouw eigen normen als maatstaf neemt voor de ander. Je in de valkuil trapt van over-verantwoordelijk of over-zorgzaam gedrag waarbij je de ander de mogelijkheid ontneemt om in eigen behoeften te voorzien.
Als we het over karaktereigenschappen hebben, bedoelen we bepaalde psychologische karakteristieken van iemand die bepalen hoe deze persoon zich gedraagt in bepaalde situaties. Als we het over een moedig iemand hebben, bedoelen we dus dat hij zich over het algemeen moedig zal gedragen.
De valkuil van geduld is er ook en misschien herken je die wel: teveel tijd nemen en geen notie nemen van deadlines. te langzaam werken en niet begrijpen dat er druk is bij anderen of dat er deadlines zijn gesteld. dood gemoederd aan het werk gaan terwijl anderen in de stress zitten omdat iets af moet.