Roep om hulp, bel of laat 112 bellen. Denk om je eigen veiligheid: Hou er rekening mee dat het slachtoffer je onder water kan trekken. Ga alleen zelf het water in als er geen andere mogelijkheid is om iemand te redden, zoals een reddingsboei, touw of stok.
Drenkelingen die lange tijd in het water hebben gelegen en nog bij bewustzijn zijn, moeten voorzichtig horizontaal uit het water gehaald worden. Dit om het lichaam te laten wennen aan het wegvallen van de waterdruk. Houd ook rekening met onderkoeling van het lichaam.
Het duidelijkste symptoom dat door longoedeem wordt veroorzaakt, is kortademigheid. Er zit te veel vocht achter en in de longen en veel te weinig zuurstof in het bloed en dat uit zich in kortademigheid. Je kunt je erg angstig gaan voelen doordat je het gevoel krijgt dat je aan het stikken bent.
Blaas gedurende 1 seconde lucht in het slachtoffer en kijk of borstkas goed omhoog komt. Haal je mond van de mond van het slachtoffer en kijk of de borstkas weer inzakt na de beademing. Geef nog een beademing. Begin weer met 30 compressies.
Wanneer je een slachtoffer van verdrinking ziet en wilt helpen, aarzel dan geen moment en bel direct met het alarmnummer 112. Hoewel de neiging om zelf in het water te springen om de persoon in kwestie te redden waarschijnlijk groot is, kun je dat beter niet doen als je zelf niet getraind ben in reddingszwemmen.
Wat te doen in las je twijfelt? Als een kind per ongeluk een slok water binnenkrijgt hoef je niet onmiddellijk te panikeren. Toch blijf je best op je hoede of er in de volgende uren geen ademhalingsmoeilijkheden opduiken. Ga in dat geval naar een dokter, zeker als het kind aan astma lijdt.
Bij verdrinking sterft een mens of dier aan zuurstofgebrek door contact met een vloeistof. Men spreekt van verdrinking wanneer dit gebeurt door een overvloed aan vloeistof in de longen, of bij verstikking door onderdompeling. Verdrinking is al mogelijk in enkele centimeters water.
Veel vaker komt water in de maag. Bij drenkelingen moet je daarom altijd eerst beademen, vaak lukt het niet omdat er nog sprake is van de keelkramp, na enig aanhouden 4 tot 7 beademingen wordt deze keelkramp opgeheven en kun je effectief beademen, je merkt dat direct.
Een uitgestelde verdrinking noemen we ook wel een secundaire verdrinking. Een kind overleeft een verdrinking, maar raakt later buiten bewustzijn. Een late verdrinking kan tot 72 uur na het binnenkrijgen van het water ontstaan. Normaal gesproken houdt een kind de adem in als het onder water gaat.
We spreken over verdrinking wanneer de ademhaling van een persoon gehinderd wordt na onderdompeling in een vloeistof. Het kan gaan om volledige of gedeeltelijke onderdompeling.
Mogelijk is er water in de longen van het slachtoffer terechtgekomen, wat in de eerste 48 uur tot levensgevaarlijke complicaties kan leiden. Als het slachtoffer in de 48 uur na een bijna-verdrinking erg benauwd wordt, verwittig dan meteen de hulpdiensten.
In zoet water duurt dit vier tot vijf minuten, in zout water is dit acht tot twaalf minuten. In het water verlies je twee tot drie keer zo snel je lichaamswarmte als in lucht, waardoor onderkoeling vaak een rol speelt bij overlijden in het water. Bewegen in het water versnelt afkoeling van het lichaam ook.
De lichamen gaan binnen ongeveer een week naar boven drijven bij een temperatuur van 20 graden. In de zomer zal dit sneller gaan; 3 tot 4 dagen. In de winter gaat het veel langer duren; weken tot zelfs maanden.
Het slachtoffer kan braken. Hij kan een hoofd- en/of wervelletsel hebben na een duik of val in ondiep water. Vaak is het slachtoffer onderkoeld. Er kunnen complicaties zijn zoals een longontsteking of een hersenletsel.
Wanneer je in koud water valt en je kan er niet onmiddellijk uit, dan gaat je lichaam door 4 verschillende fases die elk tot de dood kunnen leiden. De meeste mensen die verdrinken in koud water sterven in de eerste 2-3 minuten na contact.
Je kunt niet verdrinken in drijfzand
De dichtheid van drijfzand is, net als dat van zout water, groter dan water. Je blijft er dus makkelijk in drijven. Je benen zakken door hun hoge dichtheid misschien wel naar beneden, maar door de luchtinhoud van je longen blijf je gewoon dobberen.
Late verdrinking, eigenlijk een complicatie aan de longen, kan gebeuren tot zes uur nadat iemand uit het water is gehaald. Vaak zijn jonge kinderen slachtoffer. Even kopje onder kan genoeg zijn. Het begint vaak met je niet lekker voelen, hoesten, pijn bij het ademhalen en benauwdheid, zegt Bierens.
Het gebruiken van hulpmiddelen zoals zwemvleugels en het aanpassen van de omgeving zijn daarnaast effectief in het voorkomen van verdrinkingen. Vanaf ongeveer 4,5/5 jaar is het verstandig om te starten met zwemles. Maar ook na het behalen van het zwemdiploma is een kind nog niet volledig waterveilig.
Tijdens de eerste minuten van hartstilstand (van cardiale oorzaak) is er voldoende zuurstofreserve in het lichaam. Daardoor is het te verdedigen om zich te concentreren op goede (en continue) hartmassage, zonder beademen.
6 minuten, het verschil tussen leven en dood. Als er namelijk binnen deze 6 minuten wordt gereanimeerd en gedefibrilleerd is de kans zeer groot dat iemand de circulatiestilstand overleefd zonder beschadigingen of risico's na het ongeval.
Wat kan ik doen als ik niet gereanimeerd wil worden? Als u niet gereanimeerd wilt worden, is het goed dit samen met een vertrouwd persoon en uw (huis)arts te bespreken. Uw (huis)arts kan dan in uw medisch dossier opschrijven dat u niet gereanimeerd wilt worden. U kunt daarnaast een niet-reanimerenverklaring opstellen.