Als je van kokos houdt, dan moet je deze taart/cake een keer proberen! Een echte klassieker uit de Surinaamse keuken. Deze bojo mag ik vaak voor feestjes maken en krijg altijd zoveel complimenten.
Als je de bojo uit de oven haalt, strooi er dan suikermuisjes overheen en laat het onafgedekt afkoelen. De bojo 1/2 tot 1 uur af laten koelen en daarna in stukjes snijden. Tip: Bojo kan een paar dagen van te voren bereid worden. Het is na het bakken zeker een week lang goed houdbaar, buiten de koelkast.
Bojo is een beroemde cake uit Suriname en wordt gemaakt van de hoofd ingredienten cassave en kokos.
Pom is een Surinaamse ovenschotel. Het gerecht heeft een Joodse oorsprong. De ovenschotel werd door de vroegere Joden in een koosjere vorm en zonder bereiding met de Zuid-Amerikaanse tayer genuttigd in Suriname.
Verpak de cake luchtdicht in plasticfolie voordat je hem in de vriezer doet. Je kunt de cake ook in plakjes snijden en de plakjes cake invriezen in plasticfolie. Zo kun je de plakjes versgebakken cake makkelijk ontdooien wanneer je er zin in hebt. Cake blijft ongeveer 3 maanden goed in de vriezer.
Een cake bewaar je dus buiten de koelkast, als je hem in de koelkast bewaart droogt hij uit. Verpak hem in aluminiumfolie en laat hem gewoon op het aanrecht staan of zet hem in eenkastje. Dan blijft hij zeker een week goed.
Taarten bewaar je 2 tot 3 dagen in de koelkast. Je kan taart ook invriezen. Bewaar het in de taartdoos en doe er een plastic zak omheen, dan blijft het ongeveer 3 maanden goed. Cake kan je ongeveer een week bewaren (buiten de koelkast) in een trommel of verpakt in aluminiumfolie.
Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake. Daarnaast is het handig om de cake (in blik) op een rooster te plaatsen zodat de warmte óók van onderen weg kan glippen. Vergeet de cake niet af te dekken met een doek om uitdrogen te voorkomen.
Dit is in de meeste gevallen de oorzaak: De temperatuur tijdens het bakken was te hoog. De randen van de cake worden dan te hard voordat het bakpoeder het beslag heeft kunnen laten rijzen. Hierdoor rijst het midden door en krijg je een bult op je cake.
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen. Hoe je dat dan het beste doet?
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Enkele tips: Zet je cakevorm op een rooster: zo kan de lucht er vlotjes rond circuleren. Op deze manier kan ook de bodem (waar er restjes zouden kunnen achterblijven) wat afkoelen.
Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort.
Het maken van de taart
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
Taarten met slagroom kun je niet invriezen. De slagroom droogt uit en wordt er niet lekkerder op. Ook gedecoreerde taarten kun je prima in de koelkast bewaren. Dek deze ook goed af in verband met geuren en smaken van andere etenswaren in de koelkast.
Een zelfgemaakte monchoutaart blijft ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. En wist je dat een monchoutaart invriezen ook mogelijk is? Vries de taart in zonder de kersen bovenop en luchtdicht verpakt. De taart blijft dan ongeveer 2-3 maanden goed.
Een taart decoreren kan met fondant, marsepein of boter crème. Deze drie soorten gebruik je om vervolgens een keuze te maken om de taart te bekleden. Fondant is vergelijkbaar met marsepein, maar is minder zoet en plakkerig en smaakt natuurlijk naar marsepein. Fondant kan smaakloos zijn of met een smaakje naar keuze.
Melk heeft een bindend effect op het eiwit in bloem en verhoogt hierdoor de 'hardheid' van het gebak. Melk beat lactose, dat bij een hoge temperatuur karameliseert een zo voor een lekkere korst zorgt. Ook voegt het voedingswaarde toe aan de cake en zorgt dat het niet te droog wordt.
heeft de cake echt niet gerezen of is hij in de oven al ingezakt? Hou rekening met het volgende: Te lang mixen van het beslag zorgt voor een compactere structuur en minder rijs. Bakpoeder: Te weing bakpoeder zorgt voor weinig of geen rijs, teveel bakpoeder zorgt voor te snelle rijs en daarna zakt de cake weer in.
Een vettige cake is wat er gebeurt wanneer de boter niet goed door het beslag is gemengd. De meest voorkomende reden hiervoor is te koude boter. Zorg ervoor dat de boter helemaal zacht en op kamertemperatuur is wanneer je het door het beslag mengt. Je mag na het mengen absoluut geen klontjes meer vinden.
Als je de cake niet goed koelt, kan het zijn dat je een gebarsten of doorweekte cake krijgt. Koelen in de koelkast is een snellere methode, maar je kunt je cake ook op het aanrecht of in de oven laten afkoelen. Je kunt je cake op een rooster plaatsen, in de bakvorm laten of zelfs ondersteboven laten afkoelen.
Oplossing. Je voorkomt het zakken van vulling door eerst de vulling even licht door de bloem te halen voordat je ze toevoegt aan het beslag. Door de bloem blijft de vulling keurig op zijn plaats zitten en heb je een cake met een mooi verdeelde vulling. Baktips!
Broodzakjes en plastic tassen
Naast vershoud- en zilverfolie gebruiken sommige mensen ook boterhamzakjes voor het invriezen. Dat is geen goed idee, meent het NCHFP. Dit soort zakjes zijn te dun en breken daardoor tijdens het bevriezingsproces.
In principe kun je alle soorten yoghurt in de vriezer bewaren. Wel is het zo dat hoe vetter de yoghurt is, hoe wateriger deze zal zijn nadat je de yoghurt hebt ontdooid. Je kunt dus stellen dat vetarme yoghurt zijn structuur het best behoudt.