Plaats de paal met de rechte kant naar de uitgezette lijn toe. Sla met een houthamer de paal de laatste 10 tot 15 centimeter in de grond. Probeer de paal goed in het midden te raken, dan beschadigt u de paal het minst. Als u wilt, kunt u ter bescherming een leeg conservenblik over de paal plaatsen en daarop slaan.
Schoef op de zijkant van de paal in het nog harde deel een flinke lat vast met een 6x100mm schroef bijna vast. Schroef hem zo dat de verdeling 1/3 2/3 is. Nu heb je een hefboom waarmee je de paal zo uit de grond trekt. Het aangrijpingspunt op de grond kan je telkens verhogen met een stoeptegel of een balkje.
Gewoon een band nemen, bijvoorbeeld een stevige spanband. Die een paar keer om de paal, als dat niet genoeg wrijving geeft krijg je 'm toch niet zo uit de grond. Als je met een trekker oid aan het werk gaat kan je het beste idd een ketting nemen. Touwen en banden glijden er vaak zo vanaf.
Hardhout wat in de grond of water geplaatst wordt, zoals palen en damwand, heeft een verwachte levensduur van ca. 20 jaar.
Hoe diep moet mijn paal in de grond? Over het algemeen gebruikt men voor het bepalen van de juiste lengte van de paal (voor in de grond) de vuistregel dat 1/3e van de lengte van de paal de grond in moet. Als minimale lengte wordt hierbij over het algemeen een lengte van 40cm in de grond geadviseerd.
De grondboor met een diameter van 7,5 cm is geschikt voor het plaatsen van tuinpalen van 6,5x6,5 en 6,8x6,8 cm. De boor met een diameter van 9 cm is geschikt voor tuinpalen tot 8,8x8,8 cm.
Dan adviseren wij een postsaver te gebruiken. Wanneer groen geïmpregneerd grenenhout in de grond geplaatst wordt, gaat de levensduur snel achteruit. Hout is een natuurproduct dat bepaalde eigenschappen heeft. Deze kunnen ten onrechte gezien worden als mindere kwaliteit.
Hout gaat altijd langer mee als het niet in contact staat met de grond of water. Toch zijn er een aantal manieren waarmee je het hout kunt beschermen, waardoor het langer meegaat. Douglas houten palen gaan op den duur rotten onder de grond. Het blijft onder de grond namelijk altijd een beetje vochtig.
Deze houtsoort is zeer duurzaam met duurzaamheidsklasse 1. Het hardhout heeft een levensduur van 20-25 jaar. Azobe hardhout komt wel helemaal uit Afrika waardoor het hout een hoge transportuitstoot heeft.
De houten betonschutting staat bekend om het feit dat het een stevige schutting is en is daardoor ook een van de populairste. Onder de houten schuttingen vallen de grenenhouten schutting en het zwarte gedompelde hout. Ook zijn deze houten schuttingen erg populair.
De meeste heipalen zijn tussen de vijf en tien meter lang. De heipaal moet minstens net zo lang zijn tot een vaste zandlaag wordt bereikt. In het geval van Amsterdam ligt er op ongeveer dertien meter diepte een zandlaag.
Als de palen er toch uit moeten, gebeurt dat volgens Dieteren in de meeste gevallen met behulp van een holle buis. Die wordt om de heipaal geplaatst en met een trilblok aan een kraan de grond in gerammeld.
Zorg dat het loodrecht gebeurt. Door een touwtje waterpas uit te spannen op de hoogte waar de koppen van de paalhouders moeten komen, kunnen deze precies op gelijke hoogte worden ingeslagen. Zaag de palen op de juiste lengte af en plaats de eerste in de paalhouder. Zet deze precies loodrecht (stellen met waterpas!)
Gebruik dan een stootijzer! Dit stootijzer heeft een ronde bovenkant en een beitel vormige onderkant. Met een stootijzer kunt u een stuk puin dat aan de zijkant zit, wegbikken. Dat is vaak al voldoende zodat u daarna weer verder kunt.
Schema gebruik Kongcrete bij palen die niet meer waterpas staan. Gebruik Kongcrete om de paal snel en eenvoudig waterpas in de grond vast te zetten en bespaarzeer veel tijd en kosten die anders nodig zijn om de palen/hekwerk/schutting te demonteren en te monteren. Druk de paal weer terug waterpas en zet deze vast.
Omdat Douglas hout een duurzame houtsoort is gaat het onbehandeld zeker 10 tot 15 jaar mee in een buitenomgeving. Douglas hout is een houtsoort die buiten boven de grond makkelijk gebruikt kan worden.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
De houten heipalen worden toegepast in verschillende bodems. Houten heipalen kunnen met betrekkelijk licht materieel geheid worden en kunnen van een betonnen opzetstuk worden voorzien (oplanger). Aandachtspunten: - Houten palen zijn als heipaal geschikt, als het gewicht van de constructie ze niet te zwaar belast.
Veel huiseigenaren weten niet hoe hun huis is gefundeerd. Bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van jouw gemeente kan je de oorspronkelijke bouwtekening van de woning opvragen om te achterhalen wat de fundering is van jouw woning. Daarnaast kan je informatie krijgen over grondwaterstanden.
De functies van een betonpoer of paalhouder
Paalhouders zijn uitermate geschikt om de palen van een schutting op te bevestigen op een moeilijk doordringbare ondergrond. Ook kun je deze rechtstreeks bevestigen op bijvoorbeeld hardhout of cement. Ditzelfde geldt voor grondankers.
Paalhouders met een pin moet je altijd in de grond betonneren. De pin zelf moet volledig in de grond zitten, wat ongeveer zo'n 70 centimeter is. Je gebruikt eerst een grondboor om een gat te maken, waarna je het gat vult met snelbeton en de paalhouder erin plaatst.
Hoe dichter de palen op elkaar staan, hoe sterker de afrastering is. Een normale afstand tussen de palen is drie meter.
De perfecte basis voor het rotten van hout is een luchtvochtigheid van boven de 20% en een buitentemperatuur van boven de 18°. Onder deze omstandigheden kun je gemakkelijk te maken krijgen met houtrot. Houtrot is een schimmel en ontstaat bij de volgende 3 factoren: Vocht (meer dan 20%)
Geïmpregneerd hout heeft vaak een kenmerkende groene gloed. Dit komt door het koper wat nu in het hout zit. Er zijn eigenlijk twee manieren om hout te impregneren: door te dompelen of door vacuüm druk toe te passen.
Zoekt u een voordelige houtsoort voor uw tuinscherm of tuinhek? Dan is geïmpregneerd hout een goede keuze. Het gaat dan meestal om vurenhout of grenenhout, wat onbehandeld niet duurzaam is. Door het impregneren wordt het duurzamer en gaat het gemiddeld 10 tot 15 jaar mee.