Zo bestond bij ons het onderscheid tussen mannelijke, vrouwelijke en onzijdige zelfstandige naamwoorden. Tegenwoordig hebben we de- en het-woorden. Hetzelfde geldt voor de drie Noord-Germaanse talen. Het Nederlands heeft zijn naamvallen verloren, het Zweeds, Deens en Noors ook.
Ook waren naamvallen en lidwoorden (in Scandinavische talen vaak een toevoeging aan het zelfstandig naamwoord) al teruggebracht tot de 2 die er nog zijn. Het huidige Zweeds wordt nusvenska (nu Zweeds) genoemd.
Noren verstaan ongeveer 88% van het gesproken Zweeds en 73% van het gesproken Deens. Door de nauwe verwantschap tussen het Noors, Zweeds en Deens lopen de talen vloeiend in elkaar over.
Sommige daarvan zijn in de late middeleeuwen in het Zweeds terechtgekomen dankzij handelscontacten: het Nederduits, dat sterk op het Nederlands lijkt, was destijds de handelstaal in de Hanzesteden. Vooral aan het begin van de 17de eeuw was de Nederlandse invloed op het Zweeds groot.
Het Zweeds is nauw verwant aan de andere twee op het vasteland gesproken Scandinavische talen, het Deens en het Noors. Het Zweeds en het Noors, en in iets mindere mate het Deens, zijn onderling redelijk verstaanbaar. Sommige woorden zijn anders, grammaticaal komen de talen overeen. De spelling is wel verschillend.
De moeilijkste taal in Scandinavië is toch wel het Fins. De Finnen gebruiken een hoop klinkers achter elkaar die uitbundig worden versierd met trema's.
Zweeds en Noors behoren tot de makkelijkst te leren talen.
Zweeds is geen moeilijke taal maar een boeiende taal omdat het veel raakpunten heeft met het Engels en Nederlands. Zweeds behoort ook tot dezelfde groep als Deens en Noors en is een iets verdere familie van het Duits, Nederlands en Engels.
De ä wordt eigenlijk nooit als a of o uitgesproken. De korte ä klinkt normaal hetzelfde als de korte e, zoals in het Nederlandse woord "pet". Indien ze voor een r komt verandert de klank wat en kan deze soms wat meer op een a lijken, maar een echte a wordt het nooit.
In Zweden groeten de mensen elkaar nog. Als je ergens binnenkomt word je meteen verwelkomt met 'hej hej'.
Zweden hoort bij de Europese Unie, wat betekent dat iedere EU-burger in Zweden kan wonen. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, om er te mogen verblijven: Je hebt een inkomstenbron. Je hebt een Zweeds peroonsnummer.
Tips bij het zakendoen. Hello's en goodbye's: Noren begroeten en nemen afscheid van elkaar met een stevige handdruk, hoe sterker hoe beter. Er zijn weinig formele regels voor de begroeting en er wordt ook geen groot belang gehecht aan een begroeting in volgorde van rang, geslacht enz.
De vasteland-Scandinavische talen (Deens, Noors en Zweeds) zijn tot op zekere hoogte onderling verstaanbaar. Deens en Bokmål lijken zelfs zo sterk op elkaar, dat sommige taalkundigen ze als dialecten van dezelfde taal beschouwen.
Het IJslands, Noors, Faeröers, Deens en Zweeds hebben dezelfde oorsprong als het Nederlands.
Veelgestelde vragen over de Duitse naamvallen
Ze kunnen bijvoorbeeld het onderwerp, meewerkend voorwerp en lijdend voorwerp van een zin uitdrukken. In de Duitse taal wordt onderscheid gemaakt tussen de eerste naamval (nominatief), tweede naamval (genitief), derde naamval (datief) en vierde naamval (accusatief).
Drinken in Zweden: Het water uit de kraan is in Zweden veilig te drinken. In Zweden is het in de meeste cafés en restaurants heel normaal dat als je 'normale' koffie bestelt, je dan gratis een tweede kopje mag nemen. Je kunt uit een koffiekan je kopje dan gewoon weer bijvullen.
Zweden zijn individualisten en houden hun ideeën liever voor zichzelf als ze voelen dat ze in conflict kunnen komen met anderen. Ze blijven vriendelijk en knikken als je iets zegt waar ze het niet mee eens zijn. Maar ze zullen je niet tegenspreken. Voor een Vlaming lijkt dit alsof ze instemmen, maar dat is maar schijn.
Moeilijk en minder moeilijk
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
Noorwegen
Voor velen is Noorwegen het mooiste Scandinavische land. Het is een groen en ruig gebied, met hoge watervallen, steile fjorden, uitgestrekte hoogvlakten en prachtige bergen.